A gyártás hatékonysága a minőség-ellenőrzésen múlhat

A gyarapodó ügyfélkörtől érkező megrendelések kiszolgálása nem csak a gyártást, hanem a gyártásközi- és gyártásvégi ellenőrzést is próbára teszi. A gyorsaság pedig a minőség-ellenőrzésben is kulcsfontosságú.

Az angol Aberlink koordináta mérőgép gyártó Axiom too típusú mérőgépe sokoldalú és hatékony, alkalmasságát pedig számos feladat megoldásában bizonyíthatta a Leemark Engineering vállalatnál.

aberlink_axiom_too_pic3

A közel ötven éves múltra visszatekintő Middlesex-i székhelyű Leemark Engineering a finommechanikai ipar beszállítójaként tevékenykedik. Az AS9100 nemzetközi minőségirányítási szabvány szerint működő vállalkozás számos iparág, így a repülőgépipar, a gyógyszeripar, a műholdas kommunikáció, illetve a motorsport számára állít elő kiváló minőségben megmunkált alkatrészeket. A magasan képzett munkaerő alkalmazásának, a legújabb technológiákba való folyamatos befektetésnek és a modern megmunkálási technikák alkalmazásának köszönhetően a Leemark számos különböző megbízásnak képes eleget tenni. Akár egyedi prototípusok és bonyolult szerelvények előállításáról van szó, akár szigorú tűrésű sorozatgyártásról, ügyfelei számára rövid átfutási időket, valamint kiváló minőséget és szolgáltatásokat kínál.

Ahhoz azonban, hogy a meglévő és új ügyfeleiktől kapott megrendeléseiket maradéktalanul kiszolgálhassák, felül kellett bírálniuk addigi termékellenőrzési rendszerüket. Neil Stockwell, a vállalat ügyvezetője és termelési igazgatója egy új koordináta mérőgép beszerzését szorgalmazta, hogy az addigi bonyolult és hosszadalmas ellenőrzést gyorsabbá tegyék. A kiválasztás során a két legfontosabb szempont a pontosság és a CNC vezérlés lehetősége volt.

aberlink_axiom_too_pic1

Stockwell a következőket mondta a gépbeszerzés előzményeiről: „Számos ellenőrző- és mérőeszközt alkalmazunk az üzemben, mivel az általunk gyártott termékek jellegüket tekintve nagyon különbözőek. A repülőgépipar és a motorsport számára készített, összetett 5 tengelyes megmunkálást igénylő alkatrészektől kezdve egészen a műholdas kommunikáció területén dolgozó ügyfeleink által megrendelt kiemelkedő pontosságú alkatrészekig bezárólag, rengeteg termékre kapunk megrendeléseket. A gyártási egységeinket egy elismert ellenőrzési részleg is támogatja, ahol egy manuálisan vezérelhető koordináta mérőgéppel dolgoznak. Ahogy megnövekedett a gyártási volumen, úgy vált nyilvánvalóvá, hogy a termelésünk gyenge pontja az ellenőrzés, így nemrégiben úgy döntöttünk, hogy szükségünk van egy második koordináta mérőgép beszerzésére.”

„Figyelembe véve, hogy számos munkánk ismétlődő munkafolyamatokból áll, egy olyan pontos, programozható koordináta mérőgépet kerestünk, amely teljes mértékben automatizált módon képes a CNC vezérelt alkatrész-ellenőrzés elvégzésére. A Southern Manufacturing and Electronics Exhibition elnevezésű szakkiállításon lehetőségünk volt arra, hogy megtekintsük azokat a koordináta mérőgépeket, amelyek megfelelőek lehetnek számunkra. Itt találkoztunk a Aberlink gépeivel is. Miután összehasonlítottuk a kipróbált mérőgépek teljesítményét, továbbá azt, hogy mennyire könnyen kezelhetőek, arra jutottunk, hogy az elvárásainknak leginkább az Aberlink Axiom too gépe felel meg, és meg is rendeltük a gépet.”

„Az ellenőrzési részlegünket átszerveztük és felkészítettük az új Aberlink CMM gép használatára, ellenőreink a szükséges betanítást követően gyakorlatot szereztek az Aberlink Axiom too használatában. Miután egy adott alkatrész átmegy a legelső termékellenőrzésen, gyártó személyzetünk felelősséget vállal a sorozatgyártásában előállított termék minőségére vonatkozóan. A gyártási ciklusidőn belül most már segítségükre van egy előre megírt program, az alkatrészeket behelyezhetik a CMM gépbe, és kezdődhet a teljes egészében automatikus CNC ellenőrzési munkafolyamat.”

„Amellett, hogy az új Aberlink CMM-t a fenti elsődleges ellenőrzésre, illetve a gyártási folyamat közbeni mérésekre használjuk, ellenőrzési részlegünk e gép segítségével végrehajtja az alkatrészek végső ellenőrzését, valamint az AS9102 szabvány szerinti jelentések elkészítését is. Az új Aberlink CMM könnyű használatának és sebességének köszönhetően minőség-ellenőrzésünk színvonala tovább erősödött, az ellenőrzési részlegünkön korábban tapasztalt nehézségek pedig teljes egészében megszűntek. Ezen felül ügyfeleink kifejezetten méltányolják azokat a részletes ellenőrzési jelentéseket, melyeket az Axiom too generál számukra.”

aberlink_axiom_too_pic2

A közelmúltban továbbfejlesztett Axiom too, mely manuális, illetve CNC vezérelt verzióban egyaránt elérhető, az Egyesült Királyság legnagyobb koordináta mérőgép gyártójának legkeresettebb CMM gépei közé tartozik. Az Aberlink too CMM-t bátran jellemezhetjük úgy, mint egy komplett ellenőrzési központot; nagy mérési pontosságát a legújabb metrológiai technikáknak és a fejlett in-house gyártási eljárásoknak köszönheti. Az Axiom too alumínium hídszerkezete a gép számára kiváló működést biztosít ellenőrzött, illetve kevésbé optimális üzemi körülmények között egyaránt. Az korszerű anyaghasználatának köszönhetően a gép tehetetlensége nagyságrendekkel csökkent, ami gyors működési sebességet eredményez. A fokozott pontosság érdekében valamennyi tengelyen optimális merevségű légcsapágyak kerültek elhelyezésre, míg egy, az Y tengelyt vezető gránitgerenda lehetővé teszi a mozgó portál mindkét irányból történő előfeszítését. A CMM szilárd alapzatának kialakítása egy, a repülőgépipar által már alkalmazott korszerű gránitból/alumíniumból álló méhsejtes konstrukción alapszik. E technológia természetes csillapítást biztosít, és tovább javítja a gép termikus tulajdonságait. A nagy méréstartomány (640x600x500 vagy 640x900x500) ellenére, kompakt felépítésének köszönhetően az Axiom too viszonylag kis helyet igényel, a vezérlőegység és valamennyi periféria a gép munkaasztalán belül került elhelyezésre.

A könnyen kezelhető Axiom too-t egyforma hatékonysággal használhat akár egy kezdő, akár egy gyakorlott CMM kezelő. Az Aberlink közismert, intuitív 3D szoftverét futtatva nagyobb felhasználói termelékenységet és jövedelmezőséget biztosít. A kezelő munkáját nagymértékben elősegíti, hogy bármely, az Aberlink 3D szoftverével végzett ellenőrzési feladat során a mért alkatrész képe egyidejűleg a számítógép képernyőjén is megjelenik. Az alkatrészrajzon szereplő információknak megfelelő, bemérésre kerülő elemek méretei, igény szerint egyesével is könnyedén kiválaszthatók, kijelölhetők. Ez az „okos” szoftver lényegében egy intelligens mérőrendszer, amely képes automatikusan felismerni és pontosan meghatározni a megmérni kívánt különböző jellemzőket. Az Aberlink 3D szoftver ma a piacon úgy ismert, mint a legkönnyebben használható CMM szoftver, így általában, egy minimális képzést követően, egy teljesen kezdő is képes viszonylag bonyolult mérési feladatok elvégzésére.

Forrás:Aberlink

További információ

Az Aberlink hivatalos magyarországi forgalmazója, a Werth honlapján.

Az Aberlink hivatalos weboldalán.