SOLIDWORKS PDM: Adatkezelés felsőfokon, egyszerűen

A mérnökök számára sokkoló lehet az a felismerés, hogy valójában nem is a tervező szoftverükre támaszkodnak a legjobban, hanem a táblázataikra. Ez, a múlt században kifejlesztett üzleti alkalmazás hamar elterjedt rengeteg formában és szakterületen. Ennek oka igazán egyszerű: a táblázatok könnyen elérhetők és testreszabhatók, ami tökéletes eszközzé teszi őket alkatrészek és dokumentumok kezeléséhez.

Ha megkérdezünk egy mérnököt, hogy mi a legfontosabb a munkájuk elvégzéséhez, akkor a megfelelő eszköz használata biztosan szerepelni fog az első három válaszban. Akkor mégis hogyan jutottunk idáig? Miért váltak a táblázatok terhessé és nemkívánatos eszközzé? Nézzük végig, mikor és hogyan kezeljük az alkatrészeinket és adatainkat, és talán megfejtjük, hogy mi okozhat gondot!

A táblázat-bőség zavara

Egy mérnöknek sok táblázatot kell kitöltenie, így egyszerre több táblázat kezelése már problémát jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy gyakran egy-egy táblázaton keresztül kezelnek más táblázatokat. Talán mindannyian találkoztunk az alábbi táblázatkezelési helyzetekkel:

  • Fő alkatrész lista készítése, amire az új alkatrészek kerülnek felvezetésre, biztosítva, hogy az alkatrészek és számaik nem duplikálódnak.
  • Gyártási nyomtatvány készítése, amiben alátámasztjuk és véglegesítjük egy alkatrész használatát egy új tervben.
  • Folyamatleírás módosítása, amiben egy alkatrész terveit megváltoztatjuk, hogy azok jobban alkalmazkodjanak az új dizájnhoz.
  • Végleges tételjegyzékek készítése, amiket importálhatunk vagy manuálisan bevihetünk cégünk ERP rendszerébe.
  • Új termékfejlesztési táblázat készítése, ami leírja egy adott folyamat állapotát a teljes fejlesztési szakaszban.
  • Projekt kezelési táblázat a projekt vezetők felé, hogy hogyan halad a folyamat.
  • Táblázat, amiben a feladatok és projektek személyes fontossági besorolással nyomon követhetők.
  • Egy-egy táblázat, amiben nyomon követhetők a nyersanyagok, festési színek, munkaállomás kódok, sorozat számok és gyártási tételjegyzékek.

Elég okosak az okos táblázatok?

A táblázatok nagy előnye, hogy sok feladathoz testre szabhatók a különböző intelligens funkciókkal és függvényekkel. Elküldhetjük őket automatikusan e-mailben, a vállalatirányítási rendszerből importált adatokkal tölthetjük meg őket, vagy programokat írhatunk hozzájuk, amikkel más táblázatokat készíthetünk. Azonban ahhoz, hogy a táblázatok ennyi mindent tudjanak, tetemes időre és energiára van szükség. Ez pedig eltereli a mérnök figyelmét és informatikával kezd foglalkozni ahelyett, hogy arra fókuszálna, amiben igazán jó: az innováció, a tervezés, az ellenőrzés, a gyártás. Még abban az esetben is, ha van elérhető IT forrásunk (de lássuk be sokszor az IT csapat ugyanolyan kapacitáshiánnyal küzd, mint a tervezők), érdemes elgondolkozni, hogy valóban a táblázatok jelentik-e a megfelelő adatkezelési eszközt. Célravezető-e az IT és mérnök szakembereket fárasztó, többórás megbeszélésekre kényszeríteni, hogy rendszer-specifikációkat készítsenek, vagy házon belüli megoldásokkal álljanak elő, amik csak hasonlítanak az általunk megálmodott eszközhöz és még az is előfordulhat, hogy másnap már nem is működik?

Nézzünk körbe és megtaláljuk a megoldást

A cégeknek csupán azt szükséges (be)látniuk, hogy nem egyedi nehézségekkel állnak szemben, amikor túl sok adatról és nem jól felépített folyamatokról beszélnek. Sőt, lehet, hogy ezekre a problémákra már születtek megoldások vagy legalább is dolgoznak rajtuk. Az adatkezelést és folyamat ellenőrzést elősegítő szoftverek (PDM/PLM) piacán számos megoldást találunk attól függően, hogy milyen feladatokat szeretnénk rendszerezni és mekkora területen szeretnénk alkalmazni az új rendszert. A SOLIDWORKS felhasználó számára kézenfekvő megoldás lehet a SOLIDWORKS PDM eszközei, amik jól együttműködnek más CAD platformokkal, mint az Autodesk Inventor, PTC Creo vagy a Pro/engineer. A szoftver két csomagban Standard és Professional verzióban érhető el. A SOLIDWORKS PDM Standard az adatok egyszerű kezelését teszi lehetővé munkacsoportok számára, hogy a keresett információt gyorsan megtalálják, nyomon kövessék a fájlmódosításokat és tervverziókat, valamint naprakészek legyenek a munkafolyamat állapotát illetően. A SOLIDWORKS PDM Professional csomag pedig kiterjeszti a Standard csomag funkcióit az egész vállalat számára, hogy elősegítse a biztonságos adatmegosztást és az összehangolt együttműködést. A közös munka már nincs helyhez kötve, online portálokon és csatlakoztatott okos eszközön keresztül bárhol és bármikor elérhetővé válnak a kívánt adatok és a szükséges fájlok, hiszen a szoftver több mint 250 fajta fájltípust képes kezelni.

solidworks-pdm-standard

Könnyű és átlátható adatkezelés SOLIDWORKS PDM-mel

A SOLIDWORKS PDM valódi előnyei a mindennapokban

A PDM rendszerrel lehetővé válik a cég minden feladatának, mérföldkövének, jóváhagyási folyamatának és termékhez kapcsolódó -korábban táblázatokban- vezetett adatának egy központi helyre való átvezetése. A CAD alapú PDM rendszernél a felhasználói felület hasonlít a CAD szoftveréhez, valamint a webes kezelőfelület és a jelentések is könnyen értelmezhetők.  Az alkatrészszámok kezelése, a verzió és módosításokat kezelő nyomtatványok is teljes mértékben automatizálhatók. A jóváhagyáshoz szükséges kitöltendő mezők és folyamatok is be vannak építve a szoftverbe. A mezők bármikor módosíthatók, annak megfelelően, hogy az adott személy milyen adatokhoz kap hozzáférést.

A vállalatirányítási rendszerrel való összeköttetéssel az adatok fel és letölthetők. A tételjegyzékek (BOM- Bill of Materials) összehasonlítása így sokkal hatékonyabb, és az eltérésekről a megfelelő személy emailt kaphat. A rendelkezésre álló eszközökkel pedig lehetősége van megjelölni és módosítani a tételjegyzéket. Gyártási, szállítási, tervezői és sok más fajta tételjegyzéket lehet így, egy könnyen használható kezelőfelületen kezelni a sok nehezen átlátható táblázat helyett.

solidworks-bom

Példa a tételjegyzék-kezelő eszközre

A munkaállomások, nyersanyagok, stb. ellenőrizhetővé válnak a SOLIDWORKS PDM-mel és könnyen alkalmazhatók a folyamat bármelyik szakaszában, amiket tovább segítik az olyan beépített kommunikációs eszközök, mint a belső üzenet vagy e-mail küldés. A rendszer beállításai rugalmasak, ugyanakkor teljeskörű ellenőrzést biztosítanak, hogy csak a megfelelő hozzáféréssel rendelkező személy érje el a számára szükséges információkat. A határidők és emlékeztetők automatizálhatók, ami átláthatóbbá teszi a vezetőség számára a lehetséges csúszásokat és a fennakadások okait.

pdm-process

Grafikus munkafolyamat ábra a PDM-ben

A SOLIDWORKS PDM nem csak a cikk elején említett nehézségekre nyújt átfogó megoldást, hanem széles körű funkcionalitásából adódóan testre szabható, így az adott cég termékportfólióját, folyamatait és vállalatirányítási rendszerét szem előtt tartva bővíthető, integrálható, illetve módosítható.  A legnagyobb előnye azonban talán mégis az, hogy a mérnököket engedi a munkájukkal foglalkozni, terveikre összpontosítani és megszabadítja őket a táblázatok se vele, se nélküle nyomasztó kapcsolatától.

Forrás:EuroSolid

További információ

Az EuroSolid Kft. hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]