Ipari robotok összehangolása DELMIA-val

Gyakorlati tapasztalat, hogy az ipari robotok offline programozása során az eszközök mozgásának összehangolása a legtöbb szoftver számára nem, vagy nehezen megvalósítható feladat. Komplex rendszerek kiépítésének azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a gyártóeszközök egymástól függően, együtt is hibamentesen legyenek képesek a feladatokat elvégezni.

Cikkünkben a 3DEXPERIENCE DELMIA Robotics felhasználói számára elérhető folyamatot, az Ipari robotok összehangolásának lehetőségét mutatjuk be.

delmia_robotics_cad-terv_december_pic1

Összehangolt robot-mozgások létrehozása

A szoftver segítségével lehetőségünk nyílik, hogy az egyes robotok, eszközök programjainak létrehozását követően kapcsolatot alakítsunk ki a gyártásban részt vevő elemek között. Ezeknek a kapcsolatoknak a segítségével valósíthatóak meg azok a folyamatok, amikor az eszközök egymásnak jelzéseket küldenek, illetve azoktól jelzéseket fogadnak – vagyis egymást kölcsönösen vezérelik.

Gyakorlati példával élve, így könnyedén megvalósítható az a folyamat, hogy a robotok csak akkor kezdjék el a feladatukat, ha a szállítószalagok már a megfelelő pozícióba értek, vagy a pakolást végző robot csak akkor vegye el az alkatrészt, ha a hegesztő robot már befejezte a feladatát.

A szoftver egyik nagy előnye, hogy ezek a kapcsolatok eltérő gyártmányú, típusú és vezérlésű eszközök között is könnyedén kialakíthatóak.

Az összehangolás folyamata a következőképpen épül fel:

  1. Robot-programok létrehozása;
  2. Az eszközök be- és kimeneteinek létrehozása és összekapcsolása;
  3. Gyártócella-program létrehozása és szimulációja;

A robotok programjainak összeállítása után minden eszközhöz hozzárendelhetünk egyedi be- és kimeneteket, melyeket a szaknyelv I/O-nak (Input /Output) nevez. Ezeken a „virtuális csatlakozókon” keresztül tudnak az eszközök egymással kommunikálni, vagyis jeleket küldeni és fogadni. A be- és kimenetek beilleszthetőek a robot-programok szerkezetébe, így futtatás során a program általunk meghatározott pontjain fognak jelet kiadni egy másik eszköz számára, vagy éppen várakozni egy kiadott jelre.

Példaként a következő folyamatot értelmezhetjük a be- és kimenő jelek kapcsolataként:

  • Adott 2 robot egy gyártócellában, melyek közül az A jelzésű robot végzi az alkatrész pozícionáló-, a B jelzésű robot a hegesztő-feladatokat, melynek során a robotoknak összehangoltan kell dolgozniuk.

delmia_robotics_cad-terv_december_pic2

  • Az A jelzésű robot programjának futtatása során, egy feladat elvégzése után kiad egy kimenő jelet. Ennek a jelnek a hatására az – eddig várakozó – B jelzésű robot elkezd dolgozni.
  • Ameddig a B jelzésű robot dolgozik, addig az A jelzésű robot várakozik.
  • A B jelzésű robot a program futása során szintén ad egy kimenő jelet, amit megkap az A jelzésű robot.
  • A jel megérkezése után az A jelzésű robot újra elindul és a 2 robot egyszerre fejezi be a feladatát.

Ahhoz, hogy ezeket a komplex rendszereket a virtuális térben, szimuláció segítségével ellenőrizni tudjuk, a szoftver számára is meg kell határoznunk, hogy melyik bemenő jelhez melyik kimenő jel tartozik (Mapping). Az összekapcsolás folyamata során a ki- és bemeneti „csatlakozókat” kapcsoljuk össze néhány kattintással. Ezzel egyértelműen meghatározzuk a szoftver számára, hogy az eszközök kimeneteit melyik bemenetekhez rendeljük hozzá és a szimulációban a megfelelően összehangolt mozgásokat ellenőrizhetjük.

Utolsó lépésként összeállításra kerül a gyártócella programja, amely a robotok és a további gyártóeszközök programjaiból épül fel. A szimuláció során a cella komplex vizsgálatát elvégezhetjük, legyen szó akár ütközésvizsgálatról, akár a folyamatok ciklusidejének meghatározásáról.

A 3DEXPERIENCE DELMIA Robotics segítségével a különböző eszközök nagy hatékonysággal programozhatóak, illetve szimulálhatóak a virtuális térben. A hatékony összehangolási folyamatnak köszönhetően akár a különböző típusú és gyártmányú gyártóeszközök is összekapcsolhatóvá válnak, amely nagymértékben segíti a tervezési és termelési folyamatok létrehozását – a legegyszerűbb feladatoktól a komplex rendszerek létrehozásáig. Ennek köszönhetően nem csak időt és pénzt takaríthatunk meg, hanem ugrásszerű növekedést érhetünk el a gyártófolyamat-optimalizálás területén is.

Forrás:CAD-Terv

További információ

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.

Kérje a CAD-Terv ajánlatát ITT!

Megosztás
[
    ]