A SolidCAM 2016 újdonságai 2. rész: Automatikus alakzatfelismerés, 2,5 D marás és Transzformáció

A 2017-es év közeledtével az Eurosolid munkatársa, Harmati Zsolt összeszedte a SOLIDWORKS-be integrált CAM program, a SolidCAM idei újdonságait. A SolidCAM idén a megszokotthoz képest kissé késve adta ki a 2016-os verziót. Ennek oka talán a Windows 10 egyre több számítógépes architektúrán történő megjelenése (és az ezzel együtt járó hibák kezelése) vagy a SOLIDWORKS 2016-ban bevezetett vektorgrafikus ikonokhoz való igazodása lehetett.

A fejlesztők idén is több, kisebb-nagyobb újdonságot építettek be a programba a felhasználók visszajelzései alapján. Ezek egy része elsőre akár feleslegesnek tűnhet, hisz élni lehet ezek nélkül is, ugyanakkor a SolidCAM fejlesztőinek célja mindig is az volt, hogy a legapróbb részletekben, opciókban, kezelőfelületben is egy kézreálló programot adjanak ki.

Néhány fontos megjegyzés a leírással kapcsolatban:

 1. Ezen írás a SolidCAM 2016 SP1-es verzió alapján készült.
 2. Ezen írás nem fogja a SolidCAM alapfunkcióit bemutatni, csak és kizárólag az újdonságokra fókuszál. Amennyiben a SolidCAM általános bemutatásáról szeretne olvasni, kérem keresse fel a hivatalos weboldalt ami a www.solidcam.com címen érthető el.  (Magyar nyelvű összefoglaló a http://www.eurosolid.hu/solidcam/ címen található.)
 3. A leírásból kimaradhat a néhány olyan újdonság mely – a magyarországi tapasztalatok szerint – nagyon ritkán használt funkcióról szólna.

Először olyan újdonságokat gyűjtöttem össze, ami legtöbb felhasználó érdeklődésére tarthat számot, illetve inkább a marás témakörére fókuszáltam. A folytatásban pedig a speciális modulok (iMachnining, Eszterga-marás, szimultán 5 tengely,stb.) újdonságairól lehet majd olvasni.

A témában megjelent korábbi cikk, “A SolidCAM újdonságai 1.rész: Általános funkciók, Műveleti fa és Geometria” címmel tekinthető meg.

Felsorolásszerűen következzenek az 2016-os verzió további fejlesztései és lehetőségei:

Automatikus alakzatfelismerések (AFRM) 

 • Az „Automatikus Élletörés-Felismerés” (Chamfer Recognition) műveletnél, a felismertetés előtt beállítandó szűrők között két új opció jelent meg.
  • minimum él hossznál (Min Edge Length) lévő érték arra utal, hogy a beállítottnál rövidebb élek nem fognak szerepelni a kontúrok listájában
  • Rádiusszal folytatódó élek letiltása (Ignore edges followed by fillet) opció arra hivatott, amire a neve is utal: az automatikus felismerésből kizárja a lekerekített éleket. (4.1 ábra)
eurosolid_solidcam_4_1

4.1. ábra

 • Az „Automatikus Zseb-Felismerés” (Pocket Recognition) Szintek (Levels) ágán lehetőség van a megmunkálás alsó (és felső) szintjének meghatározására. A 4.2 ábrán látható, hogy csak az adott szintig számítódik ki pálya, lehetőséget adva arra, hogy külön szerszámot (és/vagy paramétereket) használjunk a rövid szerszám kilógással történő-, ill. hosszú szerszámot nagyobb mélységben alkalmazó marásokhoz.
eurosolid_solidcam_4_2

4.2. ábra

2.5D Marás

 • Kontúr marás (Profile) műveletnél egy műveleten belül el lehet készíteni az előnagyolás – nagyolás – simítás lépéseit. Ez eddig is így volt, de az új verzióban – végre – mindegyikhez külön(!) be lehet kapcsolni a sugárkompenzációs marást (G41/G42) (5.1 ábra) Így már a pontos marásokhoz is elég egy műveletet használni.
eurosolid_solidcam_5_1

5.1. ábra

 • Amennyiben egy kontúrmarás (Profile) műveletben több vonallánc van definiálva, akkor a SolidCAM új verziójában lehetőség van – azonos felső szint mellett – különböző marási mélységet beállítani a különböző kontúrokhoz. (5.2 ábra / A) Megjegyzés: ha minden kontúrt az alsó szintjén jelölünk ki, akkor lehetőség van a mélység ablakban automatikus mélység meghatározást kérni, (5.2 ábra/ B) ami ismét néhány felesleges kattintástól kíméli meg a felhasználót.
eurosolid_solidcam_5_2

5.2. ábra

 • Az előző, különböző mélységű marás beállítása a zseb marásnál tavaly óta létezik. Most annyival egészítették ki a fejlesztők, hogy a kezdő magasságot is külön lehet beállítani. (5.3 ábra)
eurosolid_solidcam_5_3

5.3. ábra

 • Még mindig a kontúr marásnál maradva a technológia lapon egy új opció jelent meg „Kombinált fal és alsó sík simító pályák” (Combine Wall and Floor finish passes). (5.4/A ábra) Ez akkor használható eredményesen, ha egy perem (vagy „lépcsőfok”) –szerű kontúr marás esetében a szerszám átmérője elég nagy ahhoz, hogy átérje az alsó megmarandó sík részt. Az opciót bekapcsolva, a fal és(!) az alsó sík simítása egyszerre, egy lépésben történik meg. (5.4/B ábra) Kevesebb pálya, szebb felület az eredmény.
eurosolid_solidcam_5_4_a

5.4.a ábra

eurosolid_solidcam_5_4_b

5.4.b ábra

 • A következő újdonság nem csak kontúr marásnál létezik, hanem minden olyan megmunkálásnál ahol a rá-, és leállást használjuk. Mostantól a rá- és leállásoknál, a rádiusz és a hosszméreteket nem csak konkrét mm-ben megadott értékként, hanem a szerszám átmérő százalékos értékében is(!)  meg lehet adni. (5.5 ábra) Ennek egyik haszna a művelet sablonba mentésnél lehet. Újabb beviteli mező, aminek értéke parametrizálható.
eurosolid_solidcam_5_5

5.5. ábra

 • Síkmarás esetében azzal próbálják a munkát segíteni, gyorsítani a fejlesztők, hogy a művelet megnyitásakor a munkadarab modellje köré rajzolt befoglaló téglalap automatikusan létrejön, mint megmunkálandó geometria. Ez az esetek egy nagyobb részében megfelelő lehet, ha nem, akkor természetesen a szokásos módon létrehozhatunk új geometriát.
 • Ennek a csoportnak a végére maradt egy kényelmi funkció, ami a technológia fül geometria módosításhoz kapcsolódik. Ha bármely kontúrt módosítottuk eddig, akkor egy ceruza ikon jelent meg a nyomógomb mellett jelezve, hogy változtattunk valamit. Ez a ceruza ikon most kiegészült egy plusz és/vagy mínusz jellel, a kontúr ofszet értékének függvényében. (5.6 ábra)

Megjegyzés: Ha az egeret a kis ikonra visszük akkor az egér mutató mellett megjelenik a módosítás értéke is kontúronként. Ez a vizuális visszajelzés gyors emlékeztetőt ad a beállításainkról.

eurosolid_solidcam_5_6

5.6. ábra

Transzformáció

 • A műveletek kiszámolt pályájának eltolásához, elforgatásához mostantól bármely definiált koordináta-rendszer bármely síkját (6.1 ábra / A) (mátrix vagy lista szerinti eltoláshoz) vagy bármely tengelyét (6.1 ábra /B) (elforgatáshoz) ki lehet jelölni. Ezzel lehet az átállásokat optimalizálni.
eurosolid_solidcam_6_1

6.1. ábra

 • Az előzőekben tárgyalt funkciókon túl új lehetőség forgatáshoz egy- (értsd 1 db), eltoláshoz két tetszőleges vektort megadni. (6.2 ábra)
eurosolid_solidcam_6_2

6.2. ábra

 • Mátrix transzformációnál a tengely irányú lépések (távolságok) a modellen kattintással is megadhatóak, amit a 6.3 ábrán kijelölt mező átvesz.
eurosolid_solidcam_6_3

6.3. ábra

 • Új transzformációs forma is napvilágot látott a fejlesztők keze alatt. Ez, a transzformációkon kívül elhelyezkedő un. Geometria Tükrözés (Mirror). Használata: a kívánt művelet kijelölése után egér jobb gombos menüből kell kiválasztani a Mirror parancsot. (6.4 /A ábra). A transzformációktól független tükrözést hajt végre egy tetszőlegesen kiválasztott síkra, úgy hogy mindig új művelet jön létre a CAM-fában. De ami ennél is fontosabb, hogy a kontúr körbejárási irányát megtartja. Azaz, ha a maró rádolgozva (un. egyenirányú marás) megy akkor a tükrözés után is megtartja ezt az irányt. Természetesen, értelemszerűen megváltoztatva a kezdő pontokat, ráállásokat. (6.4/B ábra )
eurosolid_solidcam_6_4_a

6.4.a ábra

eurosolid_solidcam_6_4_b

6.4.b ábra

Megjegyzés: Valójában nem a kiszámolt pályát tükrözi (mint a Transformation / mirror) hanem a geometriát magát, és a hozzá tartozó beállításokat alkalmazva újraszámolja a teljes pályát az új helyen.

Annyit még hozzátennék, hogy ha szükséges, akkor még új koordináta-rendszert is létrehoz automatikusan, illetve a tükrözés folyamán mindig látjuk a tükrözött geometria elhelyezkedését.  Utóbbi remek vizuális mankó lehet a megfelelő (tükrözési-) sík kiválasztásakor. (6.4/C ábra )

eurosolid_solidcam_6_4_c

6.4.c ábra

 • Visszatérve a „hagyományos” Forgatás Lista parancshoz (Rotate List) az új „Egyenlő távolság” (Equal Spacing ) funkcióval egy megadott szög tartományon belül elhelyezkedő alakzatok számát is meg lehet adni forgatáshoz. Az alakzatok közötti távolság (szög értéke) automatikusan számítódik. (6.5 ábra)
eurosolid_solidcam_6_5

6.5. ábra

A cikknek hamarosan folytatása következik. A cikk előzménye itt érhető el.

Írta:Harmati Zsolt

További információ

Az EuroSolid Kft. hivatalos weboldalán.

Forrás:

A SolidCAM által kiadott „What’s new in SolidCAM 2016 Presentation” kiadvány.