A kihívásokkal együtt fejlődik a gép is – TRUMPF TruPunch 1000

Radikálisan rugalmas: a TruPunch 1000 típusú géppel a TRUMPF a stanc technológiába belépő cégek számára egy új stancológépet fejlesztett ki, amely lépésről lépésre fejleszthető. Az evolúció végeredménye egy TruMatic 1000 fiber megmunkálógép lehet, mely egy számos innovatív fejlesztéssel felszerelt lézervágógép; ami lyukakat is stancol, füleket hajlít és meneteket is formáz.

Sok TRUMPF partner felől jött igény egy olyan kompakt, automatizálás barát, de az élettartam során átalakítható, bővíthető gépre, amely a gyártási volumennel együtt fejlődik. Ezeket az igényeket kielégítve a TRUMPF az idei Euroblech kiállításon bemutatja az új TruPunch 1000-et.

Metamorfózis a 3 kilowattos TruDisk szilárdtest lézerrel

Ez a bővíthető funkcionalitású TruPunch 1000 ideális belépő gép a stancolás professzionális világába. Akár 6,4 mm vastag lemezeket max. 600 löket per perces sebességgel munkál meg és mindezt remek helykihasználással. A stand-alone gép mindössze 6,5 méter x 4,9 méter helyigényű; összességében 15 százalékkal kisebb helyet igényel az elődmodellhez képest. Thomas Herberger, Herberger Metallwaren GmbH+Co. KG ügyvezetője és a TRUMPF tesztfelhasználója így értékeli ezt az új gépet: „ A helyiségkapacitásunk nagyon behatárolt. A kompakt TruPunch 1000-rel, amely egy korábbi TC 200 helyén dolgozik, most már közepes táblaméreteket is meg tudunk munkálni átfogás nélkül, ami a gyártási folyamatokat jelentősen gyorsabbá, és egyszerűbbé teszi.”

Abban az esetben, ha egy lemezalkatrész-gyártó később a változatosabb munkadarab féleséget kínáló kombitechnológiából szeretne profitálni, nem kell egy újabb gépet beszereznie. Az új moduláris felépítési rendszernek köszönhetően a TruPunch 1000-et utólag egy lézervágóegységgel, elszívóval és sugárvédelemmel szerelheti fel.

robbantott_abra_TRUMPF

Egy lézervágó fejjel, egy elszívóval és sugárvédővel a TruPunch 1000 TruMatic 1000 fiber-ré alakítható.

A 3 kilowattos TruDisk szilárdtest lézerrel a TruPunch 1000 stancológépből stanc-lézer-gép lesz. Ez a konfiguráció teljes egészében megfelel a TRUMPF újdonságának: a TruMatic 1000 fiber-nek. Ezzel a géppel első ízben kínál a TRUMPF kombigépet a stancoló technológiába belépő partnereknek – megteremtve az átállás lehetőségét ezen vevők számára a tisztán 2D lézeres megmunkálásról a stanc-lézer-technológiára. Amennyiben már rendelkezésre áll egy TruDisk szilárdtest lézer a partnernél, a TruMatic 1000 fiber gép használható a lézerhálózatba kötve is. Annak ellenére, hogy a gép árfekvése nagyon vonzó, a vevőknek nem kell a teljesítményből leadniuk: a TruMatic 1000 fiber teljesítményadatai megfelelnek a korábbi TruMatic 3000 fiber adatainak.

A repülő stancolófej

A modulárisan működő koncepció alapja az, hogy a két 1000-es szériaszámú újdonság meghajtása teljesen újszerűen lett kiépítve: a szabadalmaztatott „Delta Drive” mozgásban tartja az ipari stanctechnika világát. A TRUMPF fejlesztő csapata előállt egy speciális meghajtási konstrukcióval, annak érdekében, hogy kisebb gépeket lehessen építeni és további lehetőségek legyenek elérhetők a megmunkálásban. A Delta Drive meghajtás titka, hogy szükségtelenné teszi a lemez, és a tárgyasztal Y tengely mentén történő mozgását. Így a stancolófej ebben az irányban „repül”.

delta-drive_TRUMPF

„Delta Drive“: A szabadalmaztatott hajtás a lemez és az asztal mozgatását feleslegessé teszi, mert a stancolófej mozog magán a tengelyen.

Mindez a két szervomotorral mozgatott hajításrendszerrel lehetséges. Ha a szervomotorok ugyanabba az irányba forognak, akkor a stancolófej az Y-tengelyen előre és hátra mozog. Ellentétes forgás esetén az orsó a stancolólöketet aktiválja. Mivel a megmunkálás hajtása a mozgatásban is használatban van, így sem a lemezt, sem az asztalt nem szükséges mozgatni, ezzel jelentős Y-tengely gyorsulás érhető el. Ez a megmunkálási folyamatot dinamikusabbá és a gépet produktívabbá teszi. A tárgyasztal és a lemez közti kisebb relatívmozgás továbbá csökkenti az elakadásveszélyt, és a megmunkálást folyamatbiztosabbá teszi. És végül még egy pozitívum: az álló asztalok a gép helyigényét jelentősen csökkentik.

Automatikus szortírozás

Mind a TruPunch 1000 mind a TruMatic 1000 fiber alkalmas a max. 180 mm x 180 mm méretű kész munkadarabok szortírozására. A készdarabok egy csúszdán keresztül egy szortírozó egységbe kerülnek, ami lineárisan mozgatható. A szortírozás max. 4 db különböző, 400 mm x 300 mm méretű ládába történik. A ládák a gép alatt helyezkednek el, így a gépkezelő könnyen hozzáfér. A stancolófej mozgása lehetővé teszi a készdarab egyéb módon történő eltávolítását is: TRUMPF a TruPunch 1000-hez opcionálisan, a TruMatic 1000 fiberhez alapkivitelben kínál egy nagy munkadarab csapóajtót, amin max. 400 mm x 600 mm méretű munkadarabok kicsúsztatása lehetséges. A munkadarab kicsúsztatását egy szenzor ellenőrzi, ami felismeri, hogy a munkadarab a gép munkateréből ki lett-e csúsztatva. Thomas Herberger:Gyakran csak négy-hat lemezdarabot teszünk fel, amiket eddig kézzel kellett leszedni. A TruPunch 1000-rel most már senkinek sem kell vigyázban állni, a gép magától távolítja el a munkadarabot a nagy csapóajtón keresztül; a kész alkatrészt a ládába csúsztatja nekünk.”

Biztonságosan a legkisebb helyen

A TruMatic 1000 fiber maximálisan teljesíti a kompakt felépítés iránti igényeket. Speciálisan, a moduláris felépítésű rendszerhez fejlesztette ki TRUMPF a sugárvédelmet, ami minimális helyigényű. Ez a védőburkolat, mint egy kötény van kivezetve, ami szorosan a gépasztalnál helyezkedik el. Stancoló üzemmódban ez lemegy, így garantálja a gépkezelőnek a folyamat közvetlen és akadálymentes követését. Amint a futó programban lézermegmunkálás következik, a burkolat felmegy és a fedél leereszkedik a Delta Drive segítségével, ahol a lézeres megmunkálóegység került rögzítésre.

Az alacsony szórtsugárzás, ami a gyártási folyamat alatt lapos szögben a megmunkálóasztal keféi alatt fellépnek, a kötények felfogják. Két lézerfény védőkorong segíti a folyamat megfigyelését.

Intelligensen automatizált és vezérelt

Mindkét 1000-es esetében az automatizálás is sokkal kompaktabb, mint a korábbi verziók esetében. Mindkettő bővíthető az újonnan fejlesztett SheetMaster Compact-tal. Behelyezi a lemezeket és lemezdarabokat a közepes táblaméretig, leszedi a microjoint-tal rögzített táblákat, valamint a maradékrácsokat az optimalizált felrakóciklusnak köszönhetően – folyamatbiztosan és mindenekelőtt főidőpárhuzamosan. A mai felhasználói igényeknek maximálisan megfelelően mindkét gép intuitív módon, érintőképernyőn vezérelhető. Lehetséges a mobil kezelés egy tablet segítségével, amit a MobileControlApp tesz lehetővé. A programozáshoz a TruTops Boost szoftver szükséges. De egy licenc beleértve a karbantartási szerződést, már a gép árában is benne van.

Forrás:TRUMPF

További információ

A TRUMPF Magyarország hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]