A Hexagon Manufacturing Intelligence bemutatta legújabb, multiszenzoros koordináta mérőgépeit

A Hexagon Manufacturing Intelligence, a világ egyik vezető méréstechnikával és mérőeszközök gyártásával foglalkozó vállalata bemutatta legújabb, multiszenzoros koordináta mérőgépeit (CMM), az új Optiv Performance 663 és 664 DUAL Z-t. Az Optiv Performance termékcsalád e két új, nagyobb mérési tartományt átfogó tagjának köszönhetően tovább bővülhet a lehetséges alkalmazások köre.

Optiv Performance Dual Z

Az Optiv Performance termékcsaládhoz tartozó multiszenzoros mérőgépek koncepciója a különböző érzékelők egyszerre történő alkalmazásán alapul, oly módon, hogy egyetlen rendszeren belül tesz lehetővé számos szenzorkonfigurációt, érintéses, illetve érintésmentes mérések elvégzését, valamint szkennelési feladatok ellátását.

Magas minőségű felépítés

A kiemelkedően sikeres Optive Performance 443-nál is alkalmazott technológián alapuló új CMM gépek jellemzői közé tartozik az alacsony rezgést garantáló gránit vázszerkezet, valamennyi tengelyen precíz mechanikus lineáris vezetői, a holtjáték nélküli precíziós meghajtások, valamint az integrált hőmérséklet kompenzáció – mindezek a tulajdonságok egy olyan strukturális minőséget eredményeznek, amely lehetővé teszi, hogy e gépeket a gyártás folyamatához szorosan kapcsolódva alkalmazhassák.

Az Optiv Performance 663 figyelemre méltó, 610 x 610 x 305 mm-es mérési tartományával, az Optiv Performance 664 pedig a Z-tengely irányában 405 mm hosszúságú elmozdulás biztosításával éri el, hogy alkalmazásukkal a vizsgálható alkatrészek köre tovább bővülhet.

Sokoldalú felszerelhetőség

Optiv Dual Z

Annak érdekében, hogy a teljes mérési volumen optimális használata biztosított legyen, az új Optic Performance modellek felszerelhetők a Hexagon Optiv Dual Z opciójával, mely esetben két, független vertikális tengely áll az optikai és érintéses szenzorok rendelkezésére. Ezzel megelőzhető, hogy az inaktív szenzor akadályozza a gép mozgását, így a munkadarab belsejében található területek továbbra is hozzáférhetőek maradnak a könnyebb (alkat)részprogramozáshoz, az ütközések kockázata pedig minimálissá válik.

Az Optiv Dual Z technológia lehetővé teszi továbbá egy motorizált, indexelhető mérőfej alkalmazását is, a taktil szenzorok hordozására.

Dual Z

Optiv Dual Rotary

Az új gépek ezen felül egyszerű és gyors megoldást kínálnak a forgásszimmetrikus munkadarabok méréséhez is. Amennyiben a CNC forgótengely segítségével befogjuk a munkadarabot, az alkatrész kerülete menti területek is elérhetővé válnak.

Ez az Optiv Dual Rotary elnevezésű opció gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy a teljes forgótengely egy kiegészítő tengelyen foroghasson.

MMS Pulse

Az Optiv Performance 663 és 664 DUAL Z-hez egyaránt elérhető továbbá egy CMM monitoring rendszer, az ún. MMS Pulse. Az MMS Pulse, mely egy szenzorhálózatot használ a hőmérséklet, rezgések, nedvesség, valamint a gép állapotának monitorozására, a szolgáltatott adatok révén egy jóval teljesebb képet nyújt a gépkezelő számára, az egész munkakörnyezetről.

MMS Pulse

„Ügyfeleink egyre inkább a sokoldalúan alkalmazható eszközök iránt érdeklődnek, az Optiv Performance 663 és 664 Dual Z gépeket pedig pontosan azért alkottuk meg, hogy megfeleljünk ennek az egyértelmű igénynek,” fejtette ki Wolfram Föhlich, a Hexagon Manufacturing Intelligence kereskedelmi temékmenedzsere. „Ez egy olyan „jövőálló” mérőrendszer, mely számos különböző mérési és tesztelési feladat elvégzésére alkalmas. Az innovatív Optiv Dual Z és Optiv Dual Rotary opciók segítik a CMM- használókat a szenzorok ideális pozicionálásában, valamint abban, hogy a jelenlegiekhez képest kibővíthessék a vizsgálandó munkadarabok körét”.

ForrásHexagon Manufacturing Intelligence

További információ:

A Hexagon hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]