Az Autodesk Fusion 360 nemsokára elérhető ujdonságai – Fusion 360 Ultimate

Az Autodesk Fusion 360 eddig is számtalan eszközt kínált a mérnököknek igen kedvező áron, azonban ezen eszközök tárháza hamarosan sok hasznos funkcióval bővül. Az éves rendszerességgel szervezett Autodek University alkalmával többek között az is bemutatásra került, milyen újdonságok érkeznek a Fusion 360 CAD/CAM/CAE rendszerbe.

Az Autodesk Fusion 360-at korábbi cikkeinkből már ismerhetjük (Fusion 360 – több, mint egy látványos CAD eszköz), így nem kell bemutatni ezt a komplex CAD/CAM/CAE rendszert, mely ráadásul igen kedvező áron (akár ingyen is!) elérhető magánszemélyek és vállalkozások számára is.

fusion-360-ultimate

Az idei Autodesk University alkalmával a fejlesztők bemutattak néhány fontos újítást, melyek már elérhetőek, vagy hamarosan elérhetőek lesznek. Tekintsük át most röviden ezeket az újításokat, melyek között egészen nagy volumenűeket és hasznosakat is találhatunk!

Nyomtatott áramkör tervezés

fusion-pcbAz Autodesk korábban felvásárolta a CadSoft céget, melynek EAGLE terméke került integrációra a Fusion 360-ba, lehetővé téve ezzel az elektromos áramkörök tervezését és az MCAD, ECAD rendszerekkel a kétirányú, asszociatív kapcsolatot. A Fusion 360 meglévő eszközeivel együtt ezzel jelentősen bővül a rendszer felhasználási lehetősége az elektronikai eszközök területén, arról nem is beszélve, hogy valószínűleg az ELEMENT14 felhasználói bázisa is kitart a szoftver mellett.

 

Lemezalkatrészek tervezése

fusion-sheetmEgy másik igen nagy felhasználási terület, melyre eddig nem kínált konkrét megoldást a Fusion 360: a lemezalkatrészek tervezése. A funkció hamarosan elérhető lesz, így a lemezekből készült darabok tervezése jelentősen felgyorsul és könnyebb lesz, hiszen a különböző hajlítások, fülek, teríték, stb. tervezése beépített funkcióként lesz elérhető.

 

Nastran alapú szimuláció

fusion-360-nastranA Fusion 360-ban eddig is elérhető volt a mechanikai és hőtani szimuláció is, melyet könnyen és egyszerűen használhattunk a modelleink különböző vizsgálatára. Ez a funkció most bővül a Nastran megoldó integrációjával, mely a Fusion 360 Ultimate változatában lesz elérhető (lásd később). Ezzel lehetőség nyílik, többek között olyan funkciók elérésére, mint a nem-lineáris szimuláció, geometria optimalizáció, több típusú terhelés vizsgálata és a komplexebb hálózási módok használata.

3+2, 4, 5-tengelyes megmunkálás és tapintó programozása

fusion-360-5axA Fusion 360-ban eddig a 2,5 – 3 tengelyes marások, valamit az esztergálás volt elérhető, mely most bővül a HSMWorks-ben elérhető többtengelyes megmunkálásokkal és a mérőpályák programozási lehetőségével. Ezek a funkciók szintén a Fusion 360 Ultimate verziójában lesznek elérhetőek, így a megszokott kezelőfelületen most már többtengelyes szerszámpályák készítése is egyszerűen megoldható lesz. További érdekesség, hogy a HSMWorks-ben nem rég megjelent tapintókhoz alkalmazható pályák programozására is lehetőség lesz. (Bár továbbra sem ajánlott mérőgépként használni marógépünket.)

Használat a böngészökben

A Fusion 360 böngészőkben való futtatási lehetőségét már az év elején elkezdték fejleszteni Project Leopard néven, mely még mindig béta állapotban van. Erről már mi is írtunk részletesebben korábban, Fusion 306 a böngészőből címmel. Ha elkészül a fejlesztés, akkor a Fusion 360 versenybe szállhat az OnShape-pel a teljesen felhőalapú tervezőrendszerek trónjáért. Ez a lehetőség főleg azoknál a cégeknél lehet érdekes, ahol nincsen lehetőség tervezőrendszer telepítésére, hiszen a használathoz így elegendő csupán egy web-böngésző.

Az új funkciók közül a Nastran szimuláció – Advanced Simulation, és a többtengelyes megmunkálás – Advanced Manufacturing néven érhető el az újraélesztett Fusion 360 Ultimate rendszerben. Természetesen az Ultimate csomagnak az ára magasabb, mint az alapcsomagé, de még így is nagyságrendekkel kevesebbe kerül a rendszer, mint ha az összes funkcióját más szoftvergyártóktól szeretnénk beszerezni. Az Ultimate változat is bérleti konstrukcióban érhető el, akár havi fizetési lehetőséggel is. A Fusion 360 hivatalos áraira mindenképp érdemes egy pillantást vetni!

UPDATE: Közben megjelent a hivatalos tájékoztató is a Fusion 360 fejlesztési előrejelzéseiről.

További információ:

Az Autodesk hivatalos magyar nyelvű honlapján.

Megosztás
[
    ]