A Creaform HandyPROBE koordináta-mérőgép jó munkát végez: hátsó alváz bevizsgálása a Nova Bus-nál

A 3D mérési technológiák és 3D mérnöki szolgáltatások fejlesztésére és gyártására specializálódó Creaform sikeresen teljesítette nagyszabású projektjét. A megrendelő Nova Bus vállalat az Észak-amerikai piacra gyártja városi tömegközlekedési buszait.

creaform nova bus

A projekt

A projekt keretein belül a Creaform-nak be kellett vizsgálnia a Nova Bus által gyártott buszok hátsó alvázának állapotát, majd a kapott adatokat össze kellett vetnie a járműbe szerelt fűtőtest illesztési pontjaival. Emellett meg kellett mérniük, mekkora deformáció éri az alvázat a telepítés során.

A Nova Bus-nak egy megbízható és hatékony mérési megoldásra volt szüksége, amely képes arra, hogy zökkenőmentesen integrálható legyen a vállalat munkafolyamataiba. A buszokat közvetlenül a cég területén, egész pontosan a gyártósoron kellett vizsgálni, ami azért jelentett kihívást, mert a mérő rendszert is itt kellett felállítani. Ez az elvárás kizárta az olyan rendszerek lehetőségeit, amelyek lasertracker-t, vagy mérőkart alkalmaznak, hiszen ezek érzékenyen reagálnak a mozgásra, vibrációkra vagy a hőmérséklet változásaira.

Néhány lényeges körülmény tovább nehezítette a projektet: egyrészt az ellenőrzést a talaj síkja felett emelő állványok segítségével kellett elvégezni, mert az egyik mérési zóna a busz tetején volt, másrészt a gyártósort meg kellett állítani a mérések közben

A kiválasztott mérőeszköznek, a fentiek figyelembe vételével, hordozhatónak, kompaktnak és gyors adattovábbításra alkalmasnak kellett lennie, hogy ne akadályozza és lassítsa a gyártást.

TRUaccuracy technológia és Creaform dinamikus mérő funkció

A projekt számos specifikus elvárása miatt, a Creaform – metrológusokból és alkalmazástechnikai mérnökökből álló – csapata azt javasolta, hogy a Nova Bus egy HandyPROBE hordozható, optikai koordináta-mérőgépet és egy MetraSCAN  hordozható szkennert használjon, mert egy ilyen rendszer egyértelmű előnye a dinamikus referencia, vagyis a dinamikus mérés.

handyprobe

A gépek e meghatározó tulajdonsága lehetővé tette, hogy a busz alváza a gyártósorról is mérhető legyen anélkül, hogy az a pontosság rovására menne, még akár vibrációk vagy környezeti változások mellett is.

creaform metrascan

Az úgynevezett dinamikus referencia lehetővé teszi, hogy koordináta rendszert a munkadarabon tetszőleges helyen rögzítsük, lehetővé téve ezzel a vizsgálat és mérés elvégzését akár az összeszerelési folyamat közben is.

Kulcs lépések a busz hátsó alvázának ellenőrzésében

  1. A megbízás pontos meghatározása (általános és helyi viszonyítási rendszerek, felületek amiket vizsgálni kell, eredmények formázása)
  2. A mérő rendszer installálása a járműre, a gyártósoron (termelési időn kívül)
  3. Mérések elvégzése a HandyPROBE és a MetraSCAN gépekkel
  4. A mérések megismétlése 5 járművön
  5. Az eredmények elemzése 3 lépésben
    • Variációk elemzése a fűtőtest illesztési pontjai furatmintáinak viszonylatában (relatív lokalizációs toleranciával, az ASME Y-14.5M norma alapján)
    • Geometriai variációk színtérképes (colormapping) értékelése a hátsó alvázon, az illesztési pontok alapján (CAD modell, csak az illesztési pontok mentén módosítva)
    • Torzulások kolorimetrikus értékelése a telepített alvázon, annak elméleti formájához képest, a fűtőtest illesztési pontjainak figyelmen kívül hagyásával (helyi igazítás a hátsó alváz CAD modelljének segítségével)

Ebben a kivételes esetben, a Creaform technológiái lehetővé tették a Nova Bus-nak, hogy teljesítsék a bevizsgálásokat (beleértve a szkennelést és adatfeldolgozást) csupán két hét alatt. A gyártó így képes volt tartani a kiszabott határidőt és folytathatta a fejlesztést anélkül, hogy felmerültek volna a méréssel kapcsolatos késések.

A Nova Bus elmondta, hogy “a Creaform megoldásai hatékonynak, gyorsnak, sokoldalúnak és rugalmasnak bizonyultak, csapatuk szakértelme lehetővé tette, hogy optimalizálják a válaszidőt, mindemellett pedig a kézbesítendő adatok (mérési és kolorimetriai riportok) teljes mértékben kielégítőek voltak.” A vállalat hozzátette: “fontos kiemelni, hogy a támogatás és elérhetőség, amit a Creaform demonstrált, nagyban segített minket abban, hogy meghatározzuk valódi igényeinket.”

ForrásCreaform

További információ:

A Creaform hivatalos magyarországi forgalmazója, a Werth honlapján.

A Creaform hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]