A jövő építészete: 3D nyomtatott épületek és épületelemek

A hagyományos építészeti megoldások között biztosan találunk olyan eljárásokat, amelyeket a modern kor vívmányai sem válthatnak le, ugyanakkor a friss technológiák bevonásával nem csak látványos, de tartós és megbízható szerkezeti elemek hozhatók létre. Amerikai építészek és technológiai szakemberek kis csoportja a gépészetben alkalmazott nyomtatási eljárások használatával fejleszt épületelemeket a jövő építészete számára.

A nyomtatott panelek és oszlopok mindenképpen látványosak, ám a bemutatóban az is látszik, hogy teherbírásuk is megfelelő. Megbízható és könnyen előállítható épületelemekről van szó, amelyeket a KUKA robot hoz létre karbon- és üvegszál erősítéses polimerekből.

A 3D nyomtatást jelenleg a makettezésben használják az építészek. Rengeteg papírmunkát spórolnak meg azáltal, hogy terveiket nyomtatott modelljeikkel prezentálják, és nem rajzokkal. Ez mozgatta meg a Gould Turner Group Architects INC. szakembereinek fantáziáját, akik a Branch Technology-val közösen kezdtek 3D nyomtatott építészetben használható szerkezeteket gyártani. A Branch Technology célja egy olyan tér létrehozása volt, ahol a műszaki szakemberek a legmodernebb technológiák képességeivel kísérletezhetnek. Így a laborjukban található, szabad 3D-s felületek gyártására alkalmas robotos 3D nyomtató alkalmazással.

Nem csak Amerikában kísérleteznek a 3D nyomtatás használatának kiterjesztésével. Korábbi cikkünkben beszámoltunk a stuttgarti egyetem különleges, nyomtatott kutatópavilonjáról is.

Forrás:KUKA

Megosztás
[
    ]