2016 legolvasottabb CAD/CAM témájú cikkei a CNC.hu-n

Az elmúlt évekhez hasonlóan többszáz cikket és több, mint száz videót jelentethettünk meg a 2016-os évben. Igyekeztünk a legjelentősebb újdonságok bemutatása és a hazai rendezvények beszámolói mellett nemzetközi ipari híreket is eljuttatni olvasóinkhoz. A mozgalmas, 2016-os évre visszatekintve év végi cikksorozatunkban a legnépszerűbb, legolvasottabb bejegyzéseinket gyűjtöttük össze néhány kiemelt témában.

A már megszokott frissítések mellett számos újdonsággal rukkoltak elő idén is a CAD/CAM szoftverek gyártói. Most ezekből szemezgettünk.

fusion-360-nastran

Az Autodesk Fusion 360 a “Dolgok megalkotásának jövője” – koncepció részeként egy újszerű tervezési, tesztelési és gyártási megoldást kínál. Alapvetően egy felhőalapú tervezőeszköz, ám számos egyéb praktikus funkciót tartalmaz, amelyek mind-mind a tervezés hatékonyságát hivatottak növelni.

Emellett természetesen az elterjedten alkalmazott Autodesk Inventor szoftver is megújult, amiről szintén olvashattak oldalunkon.

SolidWorks_sim2016_cikk

Hasonlóan innovatív megoldásokkal jelentkezett idén a SolidWorks is. A tervezőszoftver megújulása a funkciók bővítését jelentette, így az Electrical és a Simulation, mint új SolidWorks szoftverek jelentek meg, hogy még szélesebb körben támogassák a mérnöki munkát.

Sokan kattintottak még idén az Xdesign szoftvert bemutató cikkünkre is, melyben a SolidWorks tervezőprogram felhőalapú társát mutattuk be.

A CAM szoftverek újításai sem maradtak az évben. A legtöbben a SolidCAM 2016 SP2 újdonságait tekintették meg honlapunkon. A programot új megmunkálási stratégiákkal bővítették, és gyorsabbá is vált, miközben a szerszámpályák korábbi hibái is javításra kerültek. A SolidCAM funkcióinak bővülését több cikkünkben is bemutattuk. Az általános funkciómódosítások áttekintésén túl az alakzatfelismerésre és a műveletsablonokra is kitértünk, és ezek az írások is sok-sok érdeklődőt vonzottak.

delmia_robotics_cad-terv_december_pic1

Az Ipar 4.0 igényeit kielégítő megoldásokkal jelentkezett a a DELMIA újdonsága a 3DEXPERIENCE DELMIA Robotics, amely a megszokott 3D-s tervezőkörnyezetben teszi lehetővé a robotok programozását.

A DELMIA szoftver újításairól több cikkünkben is beszámoltunk idén, így szó esett a belső lekerekítések simításáról, furatmegmunkálásokról, illetve a megmunkálási-készülékek optimalizálásáról is. 

3D-s tervezőrendszerek terén a CATIA újdonságai sem elhanyagolhatók. Az integrált CAD-CAM rendszer idő- és energiatakarékos tervezési lehetőségeket nyújt a felhasználóinak.

edgecam_2017_r1_1000_10

Az AlphaCAM a többsíkú megmunkálások bonyolult tervezéséhez nyújt segítséget legújabb fejlesztésével, amely szintén rengeteg szakembert érint, így az idei év egyik legolvasottabb cikke volt az erről készített beszámolónk.

A Solid Edge ST9 idei kiadás is számos frissítést tartogatott, kiemelendő a szinkron és a hagyományos tervezési mód közötti átjárhatóság, amely a több felhasználó által, eltérő módban szerkesztett alkatrészek fejlesztésében nyújthat segítséget.

Az EdgeCAM 2016 R2 frissítéseire is sokan voltak kíváncsiak idén. A CAM rendszer újdonságai között szerepelnek új megmunkálási stratégiák, megújított szerszámgép-konfigurációk, illetve a ciklusfunkciók fejlesztései.

Köszönjük olvasóink megtisztelő bizalmát, igyekszünk a következő években is hasonlóan hasznos tartalmat szolgáltatni. Ahhoz azonban, hogy minden érdekes témát feldolgozhassunk, az Önök visszajelzéseire is szükségünk van! Épp ezért szerkesztőségünk várja az észrevételeiket, ötleteiket és témajavaslataikat az info@cnc.hu e-mail címre.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]