Szélsőségekre teremtve – ZEISS ACCURA koordináta mérőgép

Az ALBERT vállalat által gyártott csavaremelőknek extrém körülmények között is megbízhatóan kell működniük, hiszen többek között ezek az alkatrészek felelősek olajplatformok tengeralatti pozicionálásáért, sivatagi antennák forgatásáért vagy éppen a nyomtatópatronok mozgatásáért. A cég ezért minden tőle telhetőt megtesz, hogy a gyártás nagy pontossággal történjen, és ezt ügyfeleinek is demonstrálni tudja. A cég minőségbiztosítását és a mérési eredmények dokumentációját a ZEISS egyik koordináta mérőgépe biztosítja.

A Salzburg melletti kisvárosban, Gampernben működő osztrák ALBERT vállalat olyan csavaremelők gyártásával foglalkozik, melyek rendkívül nagy megpróbáltatásoknak vannak kitéve. Hogy néhány példát említsünk: ezek az alkatrészek felelősek például a Moszkvai Nagyszínház színpadjának mozgatásáért vagy az olajplatformok esetenkénti 150

tonnás rakományainak elbírásáért.

Martin Kirchmaier ügyvezető igazgató azt a célt tűzte ki magának, hogy a kritikus biztonságot igénylő ipar területéről is legyenek megrendeléseik

Martin Kirchmaier ügyvezető igazgató azt a célt tűzte ki magának, hogy a kritikus biztonságot igénylő ipar területéről is legyenek megrendeléseik

De ellen kell állniuk a papíriparban használt savaknak és lúgoknak, bírniuk kell az élelmiszeripar -50 ºC-os sokk fagyasztási körülményeit vagy éppen az acélipar 200 ºC feletti hőmérsékleteit.

Bár ezekhez a területekhez különféle csavaremelők szükségesek, egy jelentős dologban mind megegyeznek: meg kell felelniük a folyamatosan emelkedő pontossági és megbízhatósági követelményeknek. Martin Kirchmaier, az ALBERT ügyvezető igazgatója pont az ilyen kihívásokat kedveli.

Új lehetőségek a láthatáron

A vállalat 2013-ban meglehetősen magas minőségi elvárásokat támasztott magával szemben, ugyanis egyrészt nyitni akartak az olyan kritikus biztonságot igénylő területek felé, mint a nukleáris ipar, másrészt nagyobb csavaremelők gyártásába is bele akartak fogni. Ezen célok elérése érdekében beruháztak egy új fogaskerékmaróba, és Kirchmaier úgy döntött, hogy egy koordináta mérőgép beszerzésére is szükség lesz. A cég korábban csak a szerszámgépek beépített mérőfunkcióit és egy mérőkart, valamint idomszereket használt a méretellenőrzésre, a nukleáris technológia azonban mikronos pontosságú méréseket követel. Hasonlóan pontosan kell megadni számtalan más, mérhető paramétert is ilyen technológiák esetén. A koordináta mérőgép használata nem csak a mérések pontossága miatt vált tehát indokolttá, hanem a dokumentáció szempontjából is. A berendezésre vonatkozóan több követelmény fogalmazódott meg, melyek közül a legfontosabb, hogy nagy méretű, ugyanakkor igazán pontos legyen. Kirchmaier továbbá olyan megoldást szeretett volna, hogy a gép automatikusan regisztrálja a mért értékeket, amint a tapintó hozzáér a munkadarabhoz, hiszen ezzel pontos és részletes dokumentációt biztosíthatnak az ügyfél számára.

A felsorolt követelmények figyelembevételével Kirchmaier úgy döntött, egy ZEISS ACCURA mérőgépet vásárol. Ez a típus egy portálos elrendezésű, nagy munkaterű mérőgép (X=2000 mm, Y=4200 mm, Z=1500 mm), mérési pontossága pedig 1,2 μm + L/350. A mérőgép kiválasztása azonban csak az első – és egyben egyszerűbb – lépés volt, a telepítés során ugyanis számos további probléma merült fel.

Centiméterről centiméterre

Elsősorban az elhelyezéssel akadtak nehézségek. Egy precíziós mérőgép számára állandó hőmérséklet és rezgésmentes talapzat szükséges, ezt viszont egy ekkora berendezés számára az eredeti elképzelés szerinti helyen, a gyártócsarnokban, nem tudták biztosítani. Szükségük volt továbbá egy olyan darura, amely a 4,6 m magas mérőgép kiszolgálására képes. A beruházás költségeit ráadásul tovább növelte a mérőszoba kialakítása, mivel olyan helyiséget kellett kialakítani, amely felülről hozzáférhetővé teszi a gépet, miközben garantált a hőmérséklet-állandóság. Végül a mérőlabor kialakítását a csarnok kivitelezője vállalta, de Kirchmaier szerint ez így is egy idegőrlő folyamat volt, hiszen minden centiméter számított. Ma már persze úgy gondolja, minden erőfeszítést megért a telepítés folyamata, melynek köszönhetően egy nagyon korszerű, hatékony eszközzel lettek gazdagabbak.

Precíz munka, akár tizenkétszer gyorsabban

Martin Kirchmaier és Reinhold Malli, műszaki mérnök, örömmel szemlélik előrehaladásukat

Martin Kirchmaier és Reinhold Malli, műszaki mérnök, örömmel szemlélik előrehaladásukat

Azok a centiméterek, amelyek a telepítés során olyan fontosak voltak, a méréseknél századmillimétereket jelenthetnek. Ez pedig egyáltalán nem elhanyagolható abban az esetben, amikor a gyártási pontosság is ebbe a nagyságrendbe esik. Az első minták a mérőgépen egyenesen a megmunkálógépről érkeztek, méghozzá 12 darab egy készüléken. Az új mérési eljárásnak köszönhetően pedig nem volt szükség a szétszerelésükre, együtt lemérhető mind a tizenkét alkatrész.

Ezek az alkatrészek egy daru segítségével kerülnek a mérőgépre, ami fél óra alatt végigpásztázza őket, elérhetővé téve a mérési eredményeket. A szkennelés során a mérőgép munkadarabonként 11 jellemzőt (köztük a furatok helyzetét és párhuzamosságát, ezek távolságát és párhuzamosságát a mérési bázishoz mérten, és a csigahajtómű tengely telepítési méreteit) rögzít. A mérőgép beszerzése előtt fél óra csupán egy alkatrész leméréséhez volt elegendő, a fejlesztés óta azonban ezalatt 12 mérés végezhető el, ráadásul nagyobb pontossággal.

Új munkakör a mérőgépnek köszönhetően

A rövid mérési idő mellett főként a pontosság és ismételhetőség győzi meg Reinhold Mallit, az ALBERT műszaki mérnökét és a ZEISS ACCURA újdonsült kezelőjét. Tapasztalatai szerint ugyanis három ember mérése, ugyanazon munkadarabról is három különböző eredményt ad. Mallinak korábban nem volt tapasztalata koordináta mérőgépekkel, de két tanfolyam elvégzése után, a kellő tudás birtokosaként, magabiztosan kezeli a mérőgépet, és mosolyogva jegyzi meg: “Elég nagy büszkeséggel tölt el, hogy képes vagyok egy ilyen csúcsgép kezelésére.”

Reinhold Malli lenyűgözőnek találja az új mérőgép által biztosított pontosságot és ismételhetőséget

Reinhold Malli lenyűgözőnek találja az új mérőgép által biztosított pontosságot és ismételhetőséget

Növelt megbízhatóság

12 alkatrész szkenneléséhez mindössze fél óra szükséges

12 alkatrész szkenneléséhez mindössze fél óra szükséges

A Malli által végzett mérések legalább olyan sokfélék, mint a területek, amelyeken az ALBERT hajtóműveit alkalmazzák. A mérőgép segítségével már egyaránt elláthatóak a bejövő áru és első darab ellenőrzések, véletlenszerű mintavételek és végső ellenőrzések, néha kézi mérésekkel kiegészítve. Az új mérőgéppel a – például vízalatti használathoz is szükséges – magas ellenőrzési követelmények is minimális idővel és erőfeszítéssel teljesíthetőek, akár a 2 méteres munkadarabok esetében is.

A nagyobb pontosság és ismételhetőség az ALBERT Tervező és Gyártó részlegének nagyobb megbízhatóságot is jelentett – az eredményeknek hála a tervezők sokkal nagyobb részletességgel látják, hogy milyen pontossággal is kell dolgozniuk. Ez lehetővé teszi számukra, hogy terveik a gyártás során elvárt precizitásnak is könnyebben megfeleltethetőek legyenek.

Kirchmaier elégedett: “A pontosságot egy teljesen új felfogásban láthatjuk, így biztosítani tudjuk a nukleáris technológiához szükséges összetett dokumentációkat is.” Az új gép beszerzésével az ALBERT ügyvezető igazgatója megrendelést kapott a brit atomerőmű zsilipkapui hajtóműveinek kivitelezéséhez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyugodtan ülhet a learatott babérokon, célja, hogy további piacokat is meghódítson.

ForrásCarl Zeiss Ipari Méréstechnika

További információ:

A Carl Zeiss IMT GmbH Magyarországi Fióktelepe hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]