Speciális rendszerek tervezése Haas megmunkálóközponttal – Chiaro Macchine Speciali

Az olasz Chiaro Macchine Speciali mérnöki vállalat speciális rendszereket tervez, amelyeket világszerte használnak az autógyárakban. 2015-ben a vállalat egy új Haas VM-6 függőleges megmunkálóközpontot kapott, amelynek használatával a Chiaro mérnökei csökkenteni tudták a megmunkálás beállításának időtartamát, és sokféle, különböző méretű alkatrészt képesek könnyebben megmunkálni.

Egyértelmű előnyök

Olaszország iparfővárosa, Torino – az önjelölt Autóváros – melletti székhelyével, a magántulajdonú Chiaro Macchine Speciali mérnökspecialista cég tökéletes pozícióban van az ipar olyan nagyágyúinak kiszolgálásához, mint a Magneti Marelli és a Webasto. A vállalat mérnöki munkával készült termékeinek, tesztrendszereinek és szerszámainak (amelyeket a gyártási eljárásoknál és gyártósorokon használnak) 80 százalékát az európai és globális autóiparnak szállítja.

chiaro_haas_1

Andrea Beltramo és kollégája, Khalid Mahmood a Chiaro Haas CNC-szerszámgépekért (köztük egy VM-6 öntőformagyártó gépért) felelős mérnökei.

„Azért vásároltuk a Haas gépet, mert egy nagy, erőteljes gépre volt szükségünk – mondta Mahmood, okleveles mérnök. – Ráadásul a gép pontos és sokoldalú is. Nem gyártunk nagy darabszámban alkatrészeket; a legtöbb rendszert és gépet egyesével építjük, de fontos a szerszámgépek sokoldalúsága. A Haas VM-6 asztal X és Y irányú T-hornyai lehetővé teszik többféle méretű és formájú alkatrész gyors és könnyű rögzítését.”

„A tervezés teljes egészében házon belül történik – tette hozzá Beltramo – tehát a gyorsaság és a minőségirányítás miatt fontos, hogy saját magunk gyárthassuk az alkatrészeinket, tesztelhessük őket, és olyan gyorsan és hatékonyan hajthassunk végre módosításokat, amennyire csak lehet.”

chiaro_haas_2

Egy tipikus Chiaro tesztrendszer funkciója lehet például az összeszerelt autókipufogók ellenőrzése azelőtt, hogy a gyártósoron a járművekre szerelnék őket.

Beltramo kifejtette: „Terveztünk és építettünk egy teljesen automatizált gépet, amellyel ügyfelünk ellenőrizheti, hogy nem szivárognak-e a kipufogódobok. Ezt a gyártósorok mellett helyezzük el, ezért úgy kellett megtervezni, hogy a minimálisra csökkentse a beállítási hibák lehetőségét, és ami a legfontosabb, hogy képes legyen többféle modellvariáció kezelésére, bármilyen nehézség vagy késedelem nélkül. Mielőtt a Haas VM-6 megérkezett volna, már volt egy Haas TM-2 szerszámmarógépünk, amelyet kisebb, egyesével gyártott alkatrészek készítésére használtunk. Így tehát már ismertük a Haas-vezérlést, aminek köszönhetően rögtön el tudtuk kezdeni használni az új gépet anélkül, hogy különösebb szükségünk lett volna további utasításokra. Csupán egy nagyon rövid képzést kellett elvégeznünk.”

chiaro_haas_3

Az új Haas VM-6 függőleges megmunkáló központ használatával a Chiaro mérnökei csökkenteni tudták a megmunkálás beállításának időtartamát.

„Rendkívül elégedettek vagyunk a VM-6-tal – mondta Mahmood – és biztos vagyok benne, hogy a cég tulajdonosa is az. Megkaptuk azt a gépet, amelyre szükségünk volt, hogy jobbá tehessük az alkatrészek házon belüli gyártását. Jelentős előrelépést tett lehetővé.”

Forrás:Haas

További információ

A Haas Automation hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]