Okuma házi bemutató a Smartus Zrt.-nél

Idén először került megrendezésre az OKUMA házi bemutató a Smartus Zrt. budaörsi telephelyén, hogy azok az érdeklődők is megismerjék a cég újításait és termékeit, akik a Pandorfban tartott bemutatókon eddig nem tudtak részt venni.  Az eseményen a Smartus Zrt. munkatársainak előadásában megismerkedhetett a közönség a korszerű termeléstámogató megoldásokkal, nem csak a képernyőn, hanem a gyakorlatban is.

2016_10_12-13-smartus_okuma_udvozlo

A szervezők célja olyan szakmai találkozó létrehozása volt, ahol a látogatók találkozhattak az OKUMA újdonságaival és partner cégekkel. A rendezvény kiváló lehetőséget teremtett a kapcsolatépítésre és a kiállított gépeken az előadásokon hallottak tanulmányozására.

https://youtu.be/cm75IjltQoA

Előadások

Miközben megtudtuk, hogy az OKUMA logója pont annyira megkomponált, mint egy OKUMA szerszámgép, valahogy a sorok közötti halk beszélgetés is megszűnt. Két előadásblokk hat előadását hallgathatták meg a résztvevők. A rövid ám tartalmas cégbemutatót az OKUMA intelligens megoldásainak bemutatása követte. Az előadások színvonalát a téma aktualitása mellett a magas szakmai hozzáértés és a szemléltetőeszközök biztosították.

OIT_0102_US

A köszöntőben Mátyás János vezérigazgató a cég történetét és jövőbeli törekvéseit ismertette. A Smartus Zrt.-t 2015 áprilisában alapították az OKUMA szerszámgépek magyarországi képviseletére, illetve terméktámogatására. A gépeladásokon kívül azok szervizelésében, illetve technológiai problémák megoldásában is partnereik rendelkezésére állnak az ország bármely pontján.

2016_10_12-13-smartus_okuma_koszonto

Mátyás János, a Smartus Zrt. vezérigazgatója az OKUMA házi bemutatón

Az Intelligens technológiák gyakorlati alkalmazását bemutató előadások közül először a CAS-t, vagyis a “Collison Avoidance System”-et azaz “Ütközésvédelmi rendszert” mutatta be Németh Zoltán, nyugat-magyarországi területi értékesítési vezető. A rendszer lényege, hogy a vezérlőn futó program a megadott adatok alapján felügyeli a munkateret, az abban található tárgyak, munkadarabok és a beváltott szerszám kiterjedését figyelembe véve módosíthatja a szerszámpályákat, veszély esetén pedig leállítja a munkavégzést. Zoltán hangsúlyozta, hogy az ütközés megelőzése, még a beruházás ellenére is sokkal kisebb költséget jelent, mint az ütközés miatti javíttatás.

A második előadás a TFC, “Thermo Friendly Concept”, azaz “Hőmérsékletbarát koncepció” megismeréséről szólt, melyet Horváth Barnabásterületi értékesítési vezető tartott. A koncepció középpontjában a hőmérsékletváltozás szerszámgépekre gyakorolt negatív hatásának minimalizálása áll. Itt nem csupán egy telepített kiegészítőről van szó, sokkal inkább egy teljes tervezési koncepcióról, amely a gép kialakítását is magába foglalja. Így a gép szimmetriája és dobozrendszerű kialakítása kulcsfontosságú. Emellett hangsúlyt fektetnek a szigetelésre is: a hőmérséklet ingadozására érzékenyebb géprészeket lehetőség szerint hatékonyan szigetelni kell (pl. forgácselvezetés, elektromos egységek).

A kávészünetet követően további három előadásra került sor. Ezek közül az elsőn Kávási István, észak-magyarországi területi értékesítési vezető a grafikus programozási eszközök használatába vezette be a látogatókat. A One-Touch IGF és az OSP Suite hatékonyan támogatják a megmunkálás tervezését és kivitelezését is. A One-Touch IGF egy párbeszédes programozási lehetőség, mellyel a vezérlőn az anyagkiválasztástól kezdve a kontúrmegadáson át a megmunkálás előkészítését teszi lehetővé. Az OSP Suite pedig egy kiváló eszköz a gépkezelők felhasználói felületeinek kialakítására. Testre szabható, dolgozói csoportok szerint differenciálható funkciómegjelenítést tesz lehetővé, illetve a karbantartás és a megmunkálási folyamat részleteire figyelmeztetheti a személyzetet. Emellett pedig a kalkulátoroknak köszönhetően a paraméterek beállítása is könnyebbé válik.

2016_10_12-13-smartus_okuma_23

Kávási István, a Smartus Zrt. észak-magyarországi területi értékesítési vezetője az OKUMA házi bemutatón

Machining Naviról tartotta Kutnyánszky Tamás területi értékesítési vezető a következő előadást. A Machining Navi lényegében egy olyan rezgésfelügyeleti rendszer, amely megakadályozza, hogy a megmunkálás során öngerjesztő rezgés alakuljon ki. Ehhez a főorsó fordulatszámának változtatását végzi, miközben a felületmegmunkálás minősége egyáltalán nem romlik. Képekkel és videókkal illusztrálta a különbséget. A rendszer termelékenységre gyakorolt pozitív hatása pedig nyilvánvaló, mivel nem csak a minőség javul, de a megmunkálási idő is csökkenhet.

Végül, de nem utolsó sorban a karbantartás fontossága került szóba. Steiner Lajos, az Smartus Zrt. szervízvezetője számos gyakorlati példával illusztrálta, hogy a modern technológiák sem érnek sokat akkor, ha az alkalmazott rendszerek nincsenek megfelelően karbantartva. Ismertette a karbantartási stratégiákat, kiemelve, hogy a tömegtermelésben eredményes lehet a TPM, vagyis a Teljeskörű Hatékony Karbantartás. Ezzel a gép élettartama kihasználható, a nagyobb leállások és hibák megakadályozhatók.

Technológiai bemutatók

2016_10_12-13-smartus_okuma_bemutato

Az ebédet követő órákban a bemutatóteremben több gépet és az azokon elhelyezett technológiatámogató alkalmazásokat lehetett megtekinteni.

A gépek az alábbiak voltak:

  • LB3000 eszterga
  • MULTUS B200 5-tengelyes esztergaközpont
  • MB46 3-tengelyes megmunkálóközpont
  • LB2000 eszterga robotos kiszolgálással

Természetesen az érdeklődők itt sem maradtak magukra a megismerésben, a Smartus Zrt. támogató mérnökei és technikusai a gépek mellett minden felmerülő kérdést megválaszoltak. Minden alkalmazásról elhangzott egy-egy rövid, a délelőtti előadásokhoz kapcsolódó összefoglaló is. Mindeközben a társkiállítóknak is lehetőségük volt ismertetni tevékenységüket.

A rendezvény végén a látogatók egyéni kérdéseikkel, ötleteikkel kereshették fel a cég munkatársait. A kötetlen beszélgetések szakmai és üzleti szempontból is a partnerek hasznára válhatnak. A Smartus Zrt. rendezvénye több volt, mint termékismertető és nem is egyszerű techológia-bemutatót láthattuk. Olyan fórumot hoztak létre, ahol partnereikkel közvetlenül a felmerülő, fennálló problémák megoldására fókuszálhatnak. Kapcsolatteremtésre és a lehetőségek feltérképezésére kiváló alkalom volt ez, a látogatók rengeteg újdonsággal ismerkedhettek meg, alkalmazásuk közben is.

További információ

A Smartus Zrt. weboldalán található.

Megosztás
[
    ]