Kulcsrakész fűtőrendszerek gyártása Haas CNC-szerszámgépekkel – Termomacchine Srl.

A mérnökök imádják az új ötleteket és az új módszereket. Ugyanakkor a régieket is szeretik; például azokat a nem sokat magasztalt, alul értékelt gyártási technikákat, amelyektől a modern világ működése függ. Az olasz Termomacchine Srl vállalat a legújabb Haas CNC-szerszámgépek segítségével gyárt kulcsrakész indukciós fűtőrendszereket globális ügyfélköre számára.

Termomacchine Srl

A régi módszer – hőindukció

A leggyakrabban alkalmazott gyártási technikák némelyikét már évtizedek, egyes esetekben évszázadok óta alkalmazzák. Vegyük például a hőindukciót. A jelenséget Leon Foucault francia fizikus fedezte fel a tizenkilencedik század közepe táján – ha váltakozó áramot „indukálunk” egy vezetőben, mint például egy vastartalmú fém alkatrészben, akkor az felhevül. A jelenség a gyakorlatban számtalan módon alkalmazható, főleg a modern gyártóiparban.

A hőindukció technikája egészen az ipari forradalomig nyúlik vissza. A hosszú múlt ellenére a gyártóiparban ma is mindenütt használják ezt a technikát, a szilíciumchipektől kezdve a harci repülőgépek sárkányáig.

A piedmonti (Észak-Olaszország) székhelyű Termomacchine Srl több mint 40 éve dolgozik az ipari felhasználású indukciós fűtőrendszerek tökéletesítésén. A cég vezetője ma is az alapító, Bruno Gili, aki, bár nem szeret kamerák elé állni, nem riad vissza a reflektorfénytől a vállalata, és annak 80 alkalmazottja érdekében.

„Amennyire csak lehetséges, próbáljuk házon belül végezni a gyártást – mondta. – A minőség az első a számunkra – és az ügyfeleink számára is, akik nagy része rendkívül jól ismert cég, Olaszországban és a tengerentúlon is. Vállalatunk egyes részlegei az elektromos és elektronikus rendszerek tervezésével, mechanikával, kohászattal és természetesen minőség-ellenőrzéssel foglalkoznak. Termékeinket körülbelül 95 országba szállítjuk.”

Termomacchine alkatrészek

A vállalathoz érkező rendelések nagy része egyesével gyártott, testre szabott, kulcsrakész gépekről és rendszerekről szól. Így tehát ritkán van szükség nagy darabszámú alkatrészgyártásra, vagy ebből kifolyólag három műszakos megmunkálásra.

„Sokoldalú, egyszerű, megbízható szerszámgépekre van szükségünk – mondta Gili. – A gyorsaság nem kifejezetten fontos. Ezen kívül nem kell versenyeznünk Kínával vagy más, alacsony gyártási költségeket kínáló országokkal; magas szintű szakértelemmel rendelkezünk, amelyet a projektjeink minden állomásánál alkalmazunk, az értékesítéstől a tervezésen át a szervizelésig és támogatásig.”

Az új technológia – Haas szerszámgépek

Bruno Gili a pályafutása során végig szerszámgépekkel dolgozott. Ez idő alatt, másokhoz hasonlóan, tanúja volt a technológia teljes átalakulásának – a szalagos vezérlés megjelenésétől kezdve a kezdetleges NC-n át a teljes, többtengelyes CNC-ig. Ha ő dicsérettel szól egy bizonyos berendezésről, akkor kétség nem férhet ahhoz, hogy komoly megfontolás alapján és jó okkal teszi azt.

„Vásároltunk egy Haas DT-1 fúró- és menetfúrógépet – mondta. – Napi 10-12 órán keresztül végzi az alumínium, vörösréz, rozsdamentes acél, sőt, műanyag megmunkálását. Valóban kiváló gép – mindig megbízható, mindig pontos. Valódi gyöngyszem!”

Haas DT-1

A vállalat emellett rendelkezik egy Haas TL-2 szerszámesztergával, amelyet egy bizonyos megrendeléshez vásárolt. Legújabb szerzeményük egy Haas ST-30Y.

Haas ST-30Y

„Nagyon jól fog jönni annak a gépnek a kapacitása – jelentette ki. – Bár említettem, hogy próbálunk mindent házon belül gyártani, még vannak olyan alkatrészek, amelyeknek kiszervezzük a gyártását. Az ST remélhetőleg lehetővé teszi majd, hogy ezeket is házon belül gyártsuk, és így jobban kézben tarthassuk a minőség és a szállítás ellenőrzését.”

Az ST-30Y-t nagy teljesítményű forgácsolásra, kivételes merevségre és magas hőstabilitásra tervezték. A maximális megmunkálási kapacitása 457 mm x 584 mm, a lakatszekrény felett maximum 806 mm és a keresztszán felett maximum 527 mm kinyúlással.

Haas ST-30Y

Az ST-30Y emellett nagy nyomatékú hajtott szerszámozással és szervóhajtású C-tengellyel rendelkezik a négytengelyes megmunkáláshoz. Gili ismét kiemelte, hogy a sokoldalúság fontos a Termomacchine műhelyében, ahol minden egyes új rendelés különbözik az előzőtől: „Ráadásul nem gyártunk pótalkatrészeket raktárkészletre” – tette hozzá. – Akkor gyártunk új alkatrészt, ha szükség van rá. A kulcs a gyorsaság, és az elsőre tökéletes alkatrészek. 2000 gépet helyeztünk üzembe, úgyhogy a pótalkatrész-készlet fenntartása lehetetlen, rendkívül költséges lenne.”

Szerencsére Olaszországban sok olyan vállalat működik, mint a Termomacchine: specializált, minőséghez ragaszkodó, jövőbe tekintő, ugyanakkor – és ez legalább olyan fontos – bízik a „régi”, megbízható technikákban, amelyek, bár kevesen magasztalják őket, soha nem fogják elveszíteni kulcsszerepüket a modern gyártóiparban.

ForrásHaas

További információ:

A Haas hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]