Kollaboratív robot az autóipar számára a FANUC-tól

Idén ismét megrendezésre került a nagy sikerű nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás, az AUTOMOTIVE HUNGARY. A Hungexpo Zrt. által rendezett kiállításon több, mint 250 kiállító, köztük 4 magyarországi autógyár, képviseltette magát. Jelen cikkünkben a FANUC újdonságát mutatjuk be.

fanuc_automotive_1

Idén a FANUC Hungary Kft.CR-35iA kollaboratív robotot és képességeit mutatta be egy egyszerű, ám szemléletes autóipari példán keresztül. A robotkar a csomagtartóba helyez be egy autókereket:

A kollaboratív robotok használata megkönnyíti a munkavégzést az olyan gyártási folyamatokban, ahol az emberek közelsége nélkülözhetetlen, nehezebb terhekkel vagy rosszul hozzáférhető helyeken kell dolgozni, ezáltal jól kiegészíti az emberi munkát számos feladat elvégzése során.

A CR-35iA kollaboratív robot

A FANUC kollaboratív robotját könnyű felismerni, mivel a szokásos sárga szín helyett zöld festéssel hozzák forgalomba. A különbségek azonban a színnel korántsem érnek véget: egy nagy teherbírású robotkarról van szó, amely kimondottan az emberekkel való közös munkára lett kifejlesztve. Nincs szükség védőburkolatokra a robot munkatere köré, ezzel nem csak értékes munkaterület takarítható meg, hanem szorosabbra szabható az együttműködés a személyzettel. A szenzoroknak és a robotkar lágy felületű kialakításának köszönhetően az ütközések lehetősége és ereje minimálisra csökken, a robotkart pedig kézzel arrébb lehet tolni, ha épp útban volna.

Ráadásul a teheremelési képességei is kimagaslóak: akár 35 kg teher emelésére és mozgatására képes a FANUC kollaboratív robotja. Ez a tulajdonsága pedig igen nagy segítség a nagyobb terhek folyamatos mozgatását igénylő feladatoknál.

A további robotkarokhoz hasonlóan, a CR-35iA is felszerelhető bármely robotkiegészítővel, így tovább bővíthetők az elérhető funkciók. A programozása és a tanítása ugyanúgy végezhető el, mint bármely más FANUC robotkarnak.

fanuc_cr35ia_automotive

A FANUC kollaboratív robotja, a CR-35iA a gép és ember közötti együttműködés megvalósítására jól alkalmazható eszköz. Kimagasló képességei alkalmassá teszik arra, hogy számos feladat elvégzésében szerepet kaphasson.

 

További információ

A FANUC Hungary Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]