JIMTOF 2016: A Japán Szerszámgépipari Kiállítás és Vásár

November 17.-e és 22.-e között kerül megrendezésre a következő, immár 28. JIMTOF (Japan International Tool Fair = Japán Nemzetközi Szerszámgépipari Vásár) Japánban, Tokyo városában. A nagy múltú japán szerszámgépipari kiállítást kétévente rendezik meg, az utóbbi években a Tokyo Big Sight Exhibition Centre-ben.

JIMTOF2016_banner

A legutolsó, 2014-es kiállításon több, mint 130000 látogató érkezett a Japán fővárosba a világ minden tájáról. Idén azonban még több látogatóra számítanak, így a vásárterület új pavilonját is megtöltik kiállítókkal. A kiállítás és vásár főszervezője, a JMBTA (Japan Machine Tool Builders’ Association = Japán Szerszámgép-építők Társasága), akik feladatuknak tekintik az iparági újdonságok bemutatását, valamint teret kívánnak biztosítani a nemzetközi kapcsolatok kialakítására. Ehhez színes programkínálattal és tematikus kiállításokkal járulnak hozzá.

A JIMTOF fókuszában a szerszámgépipar és a szerszámgépgyártók

A kiállítás vezérfonala a szerszámgépipar fejlődésének és jelenlegi vívmányainak bemutatása, emellett a nemzetközi gép- és gépalkatrész-kereskedelem, illetve a kapcsolódó tudásforgalom növelése is cél. Ehhez általában a nemzetközi kiállítások jó talajt szolgáltatnak, a japán esemény főszervezői azonban a kiállítási időszakon kívül is igyekeznek támogatni ezeknek a kapcsolatoknak a kialakulását. A JMTBA folyamatosan vizsgálja a piacot, és partnereinek megkérdezésével információkat gyűjt az igényekről és a lehetőségekről.

JIMTOF_2016_pic2

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is nagyjából nyolcszáz kiállítóval, társkiállítóval és reprezentatív szereplővel nyitja majd meg kapuit a 28. JIMTOF. A kiállítók között, az Európában is jól ismert nevek mellett, találkozhatunk Ázsiára specializálódott gyártókkal is. Ugyanakkor nem csak a kiállítók miatt lesz érdekes a vásár: tematikus programokat is szerveznek, hogy az érdeklődők jobban elmerülhessenek egy-egy téma részleteiben, közelebbről megismerhessék a technológiák specialistáit.

Speciális kiállítások és workshopok

Speciális tárlatként jelenik meg a Fukui Eyeglasses, melyet a különleges gyártásszervezési folyamat tesz egyedivé. Emellett kiállító teret kapnak majd a bonyolult fémmegmunkálási technológiák is.

A határterületeket képviselve, az Olimpia évében mi más is lehetne a kísérő események egyike, mint a speciális, kimondottan sportolásra, vagy sporthoz fejlesztett és gyártott eszközök bemutatása. A résztvevők megtekinthetnek néhány ilyen eszközt is, illetve olyan előadásokon vehetnek részt, melyeken a speciális felszerelések előállításával kapcsolatban kaphatnak információkat.

JIMTOF_2016_workshop

Emellett mindennap változatos témákban rendeznek a kiállítók és a szervezők workshopokat, melyeknek részletes listája és az időpontok a JIMTOF hivatalos honlapján érhetők el. Lesz szó gyártástechnológiákról és költségtervezésről, illetve a gyártók több fejlesztésüket is itt mutatják majd be.

Konferencia a kiállításban: IMEC

Kiemelt társrendezvényként kerül megrendezésre a 17. IMEC (International Machine Tool Engineers’ Conference = Nemzetközi Szerszámgéptervező Mérnökök Konferenciája). Az esemény fókuszában a “Monozukuri” áll majd, ami a teljes iparágról való gondolkodást forradalmasító nézőpont. A “Monozukuri” japán szó jelentése egy olyan hozzáállás, amely nem csak a tökéletes termék megalkotására ösztönöz, hanem annak folyamatos fejlesztésére is. Összességében pedig ez a látásmód jellemzi a japán ipart. A konferenciát szintén a JMBTA szervezi.

JIMTOF_2016_SEMINAR

A JIMTOF tehát nem csak azért lesz izgalmas, mert a technológia ázsiai központjában kerül megrendezésre: tanulási és tájékozódási lehetőséget kínál. Épp azért, hogy a felnövő új mérnökgeneráció is a legfrissebb technológiai ismeretekhez juthasson hozzá, a hagyományos, ipari vásárokon megszokott kiállítások és előadások mellett a diákoknak szánt ingyenes szemináriumokkal is készülnek.

 

További információ

A JIMTOF kiállítás hivatalos nemzetközi honlapján.

A workshopok időpontjai és helyszínei.

Az ingyenes szemináriumok listája és regisztráció.

Megosztás
[
    ]