A HSMWorks 2016-os újdonságai

Ha az eddigi szokásaikat megtartják a HSMWoks fejlesztői, akkor lassan itt az új, a 2017-es verzió, a SOLIDWORKS alatt is elérhető CAM programból. Ennek kapcsán az Eurosolid munkatársa, Harmati Zsolt összefoglalta az elmúlt év néhány – gyakorlatban is használható – fejlesztését, újdonságát. Az összeállítás készítésekor az elérhető legfrissebb verzió a HSMWorks 2016 R4 –es nevet viseli, ami  2016  szeptember 1.-én került kiadásra.

Továbbá fontos megjegyezni, hogy az összeállításnak nem célja bemutatni magát a HSMWorks –öt, kizárólag az újdonságok ismertetésére szorítkozik.  Amennyiben a szoftver alapfunkcióiról, lehetőségeiről, kezelőfelületéről, stb. érdeklődik kérjük, keresse fel a HSMWorks hivatalos weboldalát a www.hsmworks.com címen.

Amit megszokhattunk

Az újdonságok között mindig szerepelnek:

  • az ismert hibák javításai,
  • a beépített posztprocesszorok frissítése, aktualizálása,
  • a pálya számítások gyorsítása.

Új Licencelési feltételek

A tulajdonos megváltoztatta a licencelési feltételeket. Az új felhasználók csak a megvásárolt szoftverkövetés ideje alatt használhatják a programot.  Ez a fajta „bérleti” konstrukció 1-, 2-, és 3 éves időtartamra választható. A további használathoz ismét ki kell fizetni a megfelelő időszakra szóló teljes(!) „bérleti” díjat. A HSMWorks ingyenes verziója esetén, a HSMXPRESS-szel kapcsolatban a letöltéssel kapcsolatban nem változott semmi (ezen írás elkészültéig), továbbra is egy regisztrációt követően letölthető és használható.

Természetesen számos újdonság érinti a kezelőfelületeket és a használatot, amely eltörpül a finanszírozási konstrukció változása mellett.

Könnyű beállítás

Ez a fejlesztés egy új koordináta-rendszer- (nullpont-) felvételi lehetőséget takar. Az eddigi nullpontmeghatározási módszerek mellett megjelent még egy (vagy más olvasatban három) módszer, melyek már régóta hiányoztak. Most már a munkadarab két élét és / vagy felületét is meg lehet adni, ami a megmunkálás tetszőleges két koordináta tengelyét „képviseli” (1.1 ábra).

1-1_abra

1.1 ábra

A két tengely meghatározása után pedig a nullpont (nulla pont) helyzetét lehet többfajta viszonyítási módon megadni ugyanúgy, mint a már eddig is létező nullpontmeghatározásoknál. (1.2 ábra)

1-2_abra

1.2 ábra

1-3_abra

1.3 ábra

A megmunkálási koordinátarendszer „színes” ábrája azonnal látható a modelltérben (1.3 ábra)

Előnye a fenti funkciónak, hogy a bizonyos helyzetekben elkerülhető az, hogy a SOLIDWORKS-ben kelljen koordináta rendszert készíteni és arra hivatkozni a HSMWORKS-ben.

Gyorsbillentyű hozzáadása

A SOLIDWORKS felhasználóinak bizonyára nem újdonság, hogy majdnem minden parancshoz (művelethez) lehet egy-egy billentyűkombinációt társítani. A HSMWorks integráltságát tovább növeli, hogy bizonyos HSMWorks utasításokhoz is rendelhetők ilyen gyorsbillentyűk, így csökkenhet az egér kattintások száma, illetve az egérmutató útja rövidülhet.

2-1_abra

2.1 ábra

SOLIDWORKS-ben ezt az Eszközök (Tools) / Testreszabás (Customize) alatt lehet megtenni. A 2.1 ábrán látható ablak beállításaival például a HSMWorks –ben kijelölt kontúr irányának megfordításhoz (2.2 ábra) lehet egy billentyűt rendelni.

2-2_abra

2.2 ábra

Tehát a  kontúrmeghatározás után, nem kell visszamozgatni az egérmutatót, hogy a kontúr irányát megfordítsuk, hanem elég lenyomni a billentyűzet megfelelő gombját, ezzel pedig gyorsabbá válhat a munka.

Új művelet: 2D letörés

Eddig a letöréseket a 2D marás, 2D kontúr műveletével lehetett elkészíteni. Ha a szerszámok közül egy letörő szerszámot választottunk, akkor a Technológia (Passes) fülön megjelent egy új szekció „Letörés” néven. Itt lehetett beállítani a letörés nagyságát illetve azt, hogy a szerszám mekkora átmérője érjen hozzá a kijelölt kontúrhoz. (3.1 ábrán)

3-1_abra

3.1 ábra

Azonban ez a módszer csak a kijelölt kontúrokat „látta”, így manuálisan kellett a programozónak a beállításokat optimalizálni, a kontúrokat „megvágni”, hogy a 3.2-es ábrán látható ütközéseket elkerülje.

3-2_abra

3.2 ábra

Az új 2D letörés művelet sokkal könnyebbé és egyszerűbbé teszi a sorjázás, letörés programozását. Ez a művelet automatikusan megoldja az ütközés problémáját úgy, hogy nem kell a kontúrokat külön átszerkeszteni, „megvágni”. A kontúrok kijelölése is jóval egyszerűbb, akár élre, akár felületre is lehet kattintani. A 3.3 ábrán látható kék vonalak és felületek mutatják a kijelölt geometriát, a 3.4-es ábra a számított kontúrokat, a 3.5-ös ábra pedig a szimuláció eredményét.

3-3_abra

3.3 ábra

3-4_abra

3.4 ábra

3-5_abra

3.5 ábra

Lehet látni, hogy annak ellenére, hogy zárt kontúr volt kijelölve a számított pálya megszakad, az ütközés, belemarás elkerülése érdekében.

A beállítások is nagyon leegyszerűsödtek a Technológia (Passes) fülön. A kontúrmarásoknál már említett mezőkön kívül csak azt kell megadni, hogy ütközés előtt mekkora távolsággal szakítsa meg a pályát a számítás során (Chamfer Clearance), más szóval mennyire közelítheti meg a szerszám az útjában lévő falat  (3.6 ábra)

3-6_abra

3.6 ábra

A fentiekből látható, hogy mennyire egyszerűvé, gyorssá és legfőképp biztonságossá teszi a letörés és sorjázás CAM programozását ez az új 2D letörés művelet.

Új művelet: Gravírozás

Végre egy könnyen használható olyan művelet, amivel minimális beállítások mellett lehet az alkatrészek jelölését, gravírozását elvégezni. Az alapelv az, hogy a zárt kontúrral kijelölt területen belül marad a szerszám. A funkció működése pedig nagyon egyszerű:

A kontúr(ok) kijelölése (4.1 ábra) után, a Szintek (Levels) fülön az alsó szinthez azt a síkot kell megadni, aminél mélyebbre a szerszám nem mehet.  A Technológia (Passes) fülön (amelyen csak minimális beállítás szükséges) kell megadni, hogy a kijelölt kontúrt szeretnénk-e ofszet-elni (a terület méretét növelni vagy csökkenteni), illetve mekkora szögtől tekintsen egy sarkot „hegyesnek” (4.2 ábra / 1 ,2). Ez utóbbi befolyásolja azt, hogy mekkora sarkokat könnyítsen ki előre a szerszám, fúró mozgással.

4-1_abra

4.1 ábra

4-2_abra

4.2 ábra

Innentől kezdve a teljes folyamat teljesen automatikusan kerül kiszámításra: a kontúrok kikönnyítésének, marásának sorrendje, még a marási mélység is. Bárhol is haladjon a szerszám, a területen kívülre sohasem mar. A 4.3 ábrán látható, hogy ha a szerszám nem fér el, akkor automatikusan változtat a mélységen.

4-3_abra

4.3 ábra

A 4.4 ábra a szimuláció utáni végeredményt mutatja. Lehet látni, hogy egy szép, pontos, de változó mélységű gravírozást kapunk.

4-4_abra

4.4 ábra

Igazi hiánypótló művelet, ha nem jelent problémát, hogy a terület szélességétől függően a gravírozás mélysége is változik!

Szerszám szár-, és szerszámtartó ütközés védelme Adaptiv 3D marásnál

Természetesen nem a szerszám szárát és a szerszámtartót védjük elsősorban, hanem a munkadarabot az előző kettővel történő ütközéstől.

5-1_abra

5.1 ábra

Az Adaptiv 3D marás a modellből, mint testből számolja ki a pályát, így előfordulhat, hogy pusztán a szerszámpálya képéből (5.1 ábra) nem lehet meghatározni egyértelműen, hogy a szerszámtartó  beleér-e a munkadarabba, és ha igen akkor hol. Erre persze ott vannak a Szimulációs lehetőségek, amelyeknél már jól látszódik a virtuális ütközés. (5.2 ábra)

5-2_abra

5.2 ábra

Egy ilyen 3D pályán manuálisan változtatni nem lenne túl egyszerű és biztonságos, de szerencsére nem is kell. A most bevezetett új lehetőséggel az ilyen ütközések elkerülhetőek. Az Adaptiv 3D művelet szerszámkiválasztó lapján megjelent egy új szakasz „Szár és befogó” címen.

Megjegyzés: ez a funkció a „hagyományos” 3D marásoknál  már eddig is létezett.

5-3_abra

5.3 ábra

Ha engedélyezzük, akkor az ütközés elkerülésére 3 módszer közül választhatunk (5.3 ábra / A):

Ütközés hiba. Ekkor, ha ütközés történik, a pálya kiszámítása megszakad, aminek okáról a naplóban (log file) olvashatunk.

Szerszámhossz detektálás. Ebben az esetben a program automatikusan kiszámolja, hogy milyen hosszú szerszám kilógásra van szükség az ütközés nélküli pályához, és a szerszámtárba beírja (felülírja a korábbi értékeket) a szerszámadatokat.

Elhúzás választása esetén meg kell adni, hogy a szerszám szára és a -tartó mennyire közelítheti meg a munkadarabot. (5.3 ábra /B és C ). Olyan pályát kapunk, ami a beállított távolsággal elkerüli a darabot.  (5.4 ábra)

 

 

5-4_abra

5.4 ábra

Megjegyzés: Ennek a funkciónak a bekapcsolásával a számítás ideje valamennyivel hosszabb lesz, illetve az ‘Elhúzás módszer’ választása esetén a ráhagyás – a kerülő pályák miatt – megnövekedhet a beállított értéktől, amit egy későbbi műveletben figyelembe kell venni.

 

 

 

 

A röviden bemutatott újdonságok a CAM program készítésének folyamatát gyorsítják, egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik.

Ha a HSMWorks fejlesztői tartják az évek óta megszokott menetrendet, akkor az új verzió valamikor október végén, vagy november elején várható.

Szerző:Harmati Zsolt

További információ

Az Eurosolid weboldalán.

 

Megosztás
[
    ]