EtherCAT méréstechnikai modulok – rendkívül pontos, gyors és robusztus eszközök

A Beckhoff az SPS IPC Drives 2016 kiállításon mutatja be élvonalbeli méréstechnikát megtestesítő, új eszközcsaládját. Ezek a rendkívül pontos, gyors és masszív modulok még az eddigieknél is szervesebb részét képezik majd a PC-alapú automatizálási megoldásoknak.

Az új EtherCAT méréstechnikai eszközök közvetlenül a moduláris EtherCAT-kommunikációs rendszerbe építhetők, emellett együtt használhatók az EtherCAT-terminálok széles körű, több mint 500 féle terméket magába foglaló eszközcsaládjának bármely elemével. A méréstechnikai alkalmazások során az új fémházak hatékonyabb árnyékolás és hűtés kialakítását teszik lehetővé, emellett a csatlakozók elhelyezése tekintetében is igen rugalmasak: LEMO- és BNC- aljzatok, illetve a széles körben használt, gyors egyedi kialakításokat lehetővé tevő rugós sorkapcsok is elhelyezhetők rajtuk. A 23 °C-on jellemző 100 ppm-es mérési pontosságnak, az 1 μs-on belüli szinkronizálási képességnek és a másodpercenként 50 000 mintát szolgáltató mintavételi sebességnek köszönhetően kiváló minőségű adatgyűjtést biztosítanak.

pr202016_beckhoff_ethercat_measurement_terminals_e_web

Az új EtherCAT méréstechnikai modulok révén a Beckhoff előrevetíti újgenerációs nagypontosságú be-kimeneti eszközeinek fejlődési irányát. A fémházakba szerelt analóg bemeneti terminálok közvetlenül ötvözik a csúcskategóriás méréstechnika lehetőségeit a széles körben használt be-kimeneti rendszerek képességeivel.

Precíziós méréstechnika segítségével mérsékelhető a gépek, üzemek nyersanyag- és energiafelhasználása, miközben a gépállapot-felügyelet és az előrejelző karbantartás alapjául is szolgál. Az új EtherCAT méréstechnikai modulok segítségével a csúcskategóriás mérőeszközök és a hagyományos automatizálási technológia egyetlen univerzális rendszerré vonható össze. E célból a Beckhoff a TwinCAT automatizálási szoftvert kínálja tervezési és vezérlési feladatokat ellátó központi szoftverplatformként, melyet egy olyan átfogó be-kimeneti rendszer egészít ki, amely az összes széleskörűen elterjedt érzékelőtípust támogatja. Az egységek minden elterjedt méréstechnikai interfészhez rugalmasan csatlakoztathatók az új mérőmodulok masszív fémházainak előlapján elhelyezett csatlakozóknak köszönhetően. Ezáltal egyszerűen beépíthetők a megszokott méréstechnikai közegbe. Az EtherCAT-funkciók nyújtotta lehetőségek teljes kiaknázása révén az új generációs méréstechnikai modulok kiváló minőségű mérési adatokat szolgáltatnak, köszönhetően a:

  • gyors működésnek: az illesztőfelülettől függően akár 50 000 minta/másodperc mintavételi frekvencia érhető el
  • precíz időzítésnek: precíz szinkronizálási képesség kevesebb, mint 1 μs-os pontossággal
  • precíz értékeknek: 23 °C-on a mérési pontosság meghaladja a 100 ppm pontosságot
  • proaktivitásnak: az egyes modulok csatlakozási- és funkcionális diagnosztikai képességgel is rendelkeznek

Az új csúcskategóriás méréstechnikai termékcsalád kiegészíti a mérőterminálok már meglévő választékát. Bevezetésekor a kínálat 11 modulra terjed ki, amelyek különböző interfészeket és bemeneti áramköröket tartalmaznak. Ezek többek között 5 mV és 30 V közötti feszültségek mérésére, ±20 mA-es méréshatárig áramerősség mérésére, piezoelektromos gyorsulásmérők (IEPE), termoelemek, ellenállás-hőmérők (PT100/1000), valamint nyúlásmérő/erőmérő cellák kezelésére alkalmasak. Az utóbbiak esetében teljes, fél- vagy negyed-hidas elrendezésben, belső kiterjesztéssel vagy potenciométerrel egyaránt. A modulok bemeneti csatornáinak méréstartományai rugalmasan paraméterezhetők, mind elektronikusan, mind szoftveresen. Kiemelendő további tulajdonságuk többek között az elosztott órajelek kezelése, valamint a kiterjesztett tartományú működés, amivel a teljes műszaki kivezérlési tartomány, azaz ― a tényleges mérési sávtól függően ― a névleges mérési tartomány akár 107%-a is lefedhető.

Az EtherCAT méréstechnikai modulok igény esetén gyári kalibrációs tanúsítvánnyal is megrendelhetők.

A Beckhoff az SPS IPC Drives 2016 kiállításon a 7-es csarnok, 406-os standján található meg. A kiállítás 2016. november 22. és 24. között kerül megrendezésre Nürnbergben.

Forrás:Beckhoff

További információ

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos weboldalán.

 

Megosztás
[
    ]