A SOLIDWORKS 2017 újdonságai

“Az innovációhoz vezető tudás”. Ez az októberben megjelenő, 25. jubileumi SOLIDWORKS jelmondata. Az új szoftver célja továbbra is az, hogy olyan eszközökkel segítse a mérnököket, amik felgyorsítják és megkönnyítik a tervezési folyamatokat. A legnagyobb hangsúlyt idén is a felhasználói igények kapták. Jelen cikkünkben részletesen is bemutatjuk a változásokat.

Használat

A szoftver felhasználói felületére még tavaly megérkezett a Szemezgető elnevezésű segédlet, ami mindig kijelzi, hogy a kiválasztott helyen mit tudunk kezdeni a modellel, ezzel jelentősen lecsökkentve az alakzatok, vázlatok, kényszerek után kutatás idejét. Ez volt az egyik leghasznosabb újdonság, melynek használatával rengeteg energiát és ráfordítást lehetett megspórolni. Idén bővült ez a funkció, így most már a hibás műveleteket is felfedezhetjük benne, de bővítették a referenciák kijelzését is.

1. ábra: "Szemezgető"

1. ábra: “Szemezgető”

Alkatrészek

Alkatrész vagy összeállítási családokat gyakran használóknak jó hír, hogy ezentúl sorrendet állíthatnak fel a meglevő konfigurációik között. Ez lehet történet alapú vagy alfa/numerikus elrendezés is, de a leghasznosabb talán, hogy a legtöbbet használtakat egyénileg a sor elejére tehetjük, ezzel például összeállításban azonnal, felesleges görgetés nélkül választhatjuk ki a számunkra ideális méretű elemet.

A műveletek újdonságai közül két dolgot érdemes mindenképpen kiemelni. Az egyik a letörések továbbfejlesztése: Az új szoftverbe a lekerekítéshez hasonló funkciókat építettek be (felületek közti letörés, vonal tartás stb). Mostantól tehát akár kapcsolgathatunk is a letörés és lekerekítés között anélkül, hogy bármit törölnünk kéne. Ez például terméktervezőknek remek lehetőséget nyújt dizájn variációk elkészítéséhez.

A másik újdonság a különleges furatok elkészítése: Egyszerűen, elemenként rakhatjuk össze a kívánt furatot, legyen szó süllyesztésről, zsákfuratról, menetről, átmenő- vagy hűtőfuratról és ennek átellenes oldalon levő változatairól. A kedvenc összetételeinket menthetjük is, bármikor újra hasznosítva őket más modelleken. Ráadásul a furatokat nem egyszerűen vázlat pontokkal lehet jelölni – vonalakat vagy sokszöget rajzolva, azok végpontjain jelennek meg a fúrási helyek. Ez rendkívüli módon meggyorsítja és ésszerűsíti ezt a fajta tervezési folyamatot.

2. ábra: Speciális furatok

2. ábra: Speciális furatok

Összeállítások

Az új verzió egyik legnagyobb dobása, az összeállítások újdonsága: a mágneses kényszerek. A gyakran ismétlődő feladatok, mint alkatrészek, alösszeállítások egymás utáni rendezgetése sok figyelmet és időt igényelt, ha mondjuk egy hosszú szállítószalagot, szellőző rendszert, vagy akár gép-, illetve bútorsort rendeztünk össze.

Az új mágneses kényszerrel azonban innentől kezdve ez a folyamat gyerekjáték lesz. Előre meg kell határozni a kapcsolat alapját, kapcsoló pontját és irányát, az összeállításban pedig már csak közelítenünk szükséges egymáshoz az elemeket addig, amíg maguktól mágnesesen össze nem ugranak. A módosítás és átépítés is hasonló könnyedséggel kivitelezhető.

3. ábra: Mágneses kényszerek

3. ábra: Mágneses kényszerek

Ezen felül lesz még egy láthatatlan, de annál jelentősebb javulás is, mégpedig a SOLIDWORKS teljesítményének növekedése. Ha vonszolunk egy alkatrészt olyan összeállításban, ahol több száz, több ezer kényszer van, akkor sokkal gyorsabban és simábban történik majd a mozgás. Gyorsul továbbá az összeállítás műveleteinek (kiosztások, furatsorozatok stb.) megoldása, valamint az óriás összeállításokban levő rejtett alkatrészek megjelenítése is.

Importált geometriák

A másik hatalmas újítás nem más, mint a különböző tervezőrendszerekből érkező fájlok importálásának megoldása. Ha ezentúl ProE/Creo, Inventor, NX, SolidEdge vagy CATIA alkatrészeket/összeállításokat kapunk, akkor a SOLIDWORKS ezeket már nem fordítani fogja, hanem egyszerűen beolvassa 3D modellként. Ez nem csupán időbeli nyereséget jelent – a legnagyobb előnye, hogy megmarad a kapcsolat az eredeti állománnyal.

Tehát, ha ügyfelünk elküldi a módosításait, akkor egy egyszerű frissítéssel cserélhető lesz az importált modell az összeállításban, és ez semmilyen kihatással nem lesz a hozzá épülő elemekre. Nem kell új referenciákat felvennünk, vagy szerszámkészítéskor újra létrehozni a felületeket és kivonni a betétekből, legrosszabb esetben pedig elölről kezdeni a tervek felépítését.

Műhelyrajzok

Műhelyrajz készítéskor nagyon monotonná tud válni egy ugyanolyan, de tükörképes alkatrész újrarajzolása. Sajnos eddig elkerülhetetlen volt az új modell és méretháló elkészítése, a 2017-es verzió viszont szerencsére ezt a problémát is orvosolja, ugyanis egy kattintásra készíti el a tükörkép rajzot úgy, hogy minden a megfelelő helyen marad.

A SOLIDWORKS 2017-ben is tetten érhető az az innováció, amin a tervezők évek óta dolgoznak: egyszerűbben, gyorsabban, könnyedebben elkészülni a munkával. Rejtő Jenő szavaival élve az a legjobb varrat, amit a kedves viselő észre sem vesz. A SOLIDWORKS pedig ismét egy nagy lépést tett afelé, hogy a mérnökök a szoftver kezelése helyett a lényeges dolgokra fordíthassák figyelmüket.

Szerzőifj. Gergő Ferenc

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos magyar forgalmazója, az EuroSolid Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]