A SolidCAM 2016 újdonságai 1.rész: Általános funkciók, Műveleti fa és Geometria

A 2017-es év közeledtével az Eurosolid munkatársa, Harmati Zsolt összeszedte a SOLIDWORKS-be integrált CAM program, a SolidCAM idei újdonságait. A SolidCAM idén a megszokotthoz képest kissé késve adta ki a 2016-os verziót. Ennek oka talán a Windows 10 egyre több számítógépes architektúrán történő megjelenése (és az ezzel együtt járó hibák kezelése) vagy a SOLIDWORKS 2016-ban bevezetett vektorgrafikus ikonokhoz való igazodása lehetett.

A fejlesztők idén is több, kisebb-nagyobb újdonságot építettek be a programba a felhasználók visszajelzései alapján. Ezek egy része elsőre akár feleslegesnek tűnhet, hisz élni lehet ezek nélkül is, ugyanakkor a SolidCAM fejlesztőinek célja mindig is az volt, hogy a legapróbb részletekben, opciókban, kezelőfelületben is egy kézreálló programot adjanak ki.

Néhány fontos megjegyzés a leírással kapcsolatban:

 1. Ezen írás a SolidCAM 2016 SP1-es verzió alapján készült.
 2. Ezen írás nem fogja a SolidCAM alapfunkcióit bemutatni, csak és kizárólag az újdonságokra fókuszál. Amennyiben a SolidCAM általános bemutatásáról szeretne olvasni, kérem keresse fel a hivatalos weboldalt ami a www.solidcam.com címen érthető el.  (Magyar nyelvű összefoglaló a http://www.eurosolid.hu/solidcam/ címen található.)
 3. A leírásból kimaradhat a néhány olyan újdonság mely – a magyarországi tapasztalatok szerint – nagyon ritkán használt funkcióról szólna.

Először olyan újdonságokat gyűjtöttem össze, ami legtöbb felhasználó érdeklődésére tarthat számot, illetve inkább a marás témakörére fókuszáltam. A folytatásban pedig a speciális modulok (iMachnining, Eszterga-marás, szimultán 5 tengely,stb.) újdonságairól lehet majd olvasni.

Felsorolásszerűen következzenek az 2016-os verzió új fejlesztései, új lehetőségei:

Általános újdonságok

 • A SOLIDWORKS integráltságot erősíti, hogy további előugró ablakok szűntek meg, és kerültek át a műveletkezelő fába, a SOLIDWORKS bal oldali paneljébe. Ilyen az új CAM-alkatrész (New Milling part) és Koordináta-rendszer adatok (CoordSys Data) ablak (1.1 ábra, 1.2 ábra)
eurosolid_solidCAM_1_1

1.1. ábra

eurosolid_solidCAM_1_2

1.2. ábra

 • A program számának meghatározása lekerült a posztprocesszor-kiválasztás alól egy külön szekcióba, ahol táblázatos formában lehet megadni. Előny, hogy többcsatornás gépeknél egyszerűbb a táblázatban definiálni, hogy csatornánként mi legyen a program száma.
 • Néhány helyen új nyomógombok jelennek meg:
  • Marás esetében új opció, hogy az aktuális műveleten kívül az azt követő függő műveleteket is számolja ki. (1.3 ábra / A)
  • Műveleti ablakból „Mentés és Kilépés” (számolás nélkül) gomb (1.3 ábra / B)
  • Az előzőhöz hasonló megjelent a Szerszámtáblázatnál is. Most már úgy lehet a szerkesztett szerszámlistát menteni, hogy nem lépünk ki belőle.
eurosolid_solidCAM_1_3

1.3. ábra

 • Olyan apróságok is bekerültek, mint hogy a szerszámlistában külön oszlopban megjelenik ha egy szerszám nagyoló szerszámnak van megjelölve, (1.4 ábra / A) , vagy  a – jellemzően több revolverfejes esztergák – szerszámtárában lévő szerszámok száma (szerszám tárban lévő helyek száma / definiált szerszámok száma / már használt szerszámok száma) (1.4 ábra / B)
eurosolid_solidcam_1_4

1.4. ábra

 • Elmentett szerszám listák – aktuális projektbe – importálásakor az újonnan bevezetett Pozíció Manager-rel az esetleges szerszám szám ütközés elkerülhető. Így már az importálás során beállítható, hogy melyik szerszámnak mi legyen a száma a listába. Nem lesz szerszám felülírás (csak ha külön kérjük) (1.5 ábra)
eurosolid_solidcam_1_5

1.5. ábra

 • A SolidCAM beállítások / Általános (Default) / Nevek (Names) helyen alapértelmezett nevet lehet adni a Gépi konfiguráció (Setup) és a művelet csoportok elválasztására való Osztás (Split) szavakhoz. (1.6 ábra)
eurosolid_solidcam_1_6

1.6. ábra

Műveleti fa (CAM-fa) 

 • A műveleti fa nézeténél ki lehet választani, hogy a művelet neve mellett megjelenjen-e a ciklus idő illetve a Sugárkompenzáció be-. illetve kikapcsolt állapota (2.1 ábra)
eurosolid_solidcam_2_1

2.1. ábra

 • Az úgynevezett „Algép” (Submachine) cseréjét a műveleti fában közvetlenül el tudjuk végezni, akár több műveleten egyszerre. Egér jobb gombbal kell kattintani az „algépen” és a felugró menüben ki lehet választani az újat. (2.2 ábra)
eurosolid_solidcam_2_2

2.2. ábra

 • Lehetőség van a koordináta rendszer elnevezésére közvetlenül a CAM fában, így már nem kell visszamenni a Koordináta Rendszer Manager-be. (2.3 ábra)
eurosolid_solidcam_2_3

2.3. ábra

 • Ezen a területen a leghasznosabb újítás az, hogy műveleti fában megjelenő „Frissített előgyártmány” (Updated Stock) lehetőség bekapcsolásával a modelltérben látható lesz az előgyártmány utolsó kiszámolt művelet utáni állapota. Szóval a maradék anyag megtekintéséhez nem kell külön lefuttatni a szimulációt. (2.4.ábra)
eurosolid_solidcam_2_4

2.4. ábra

Megjegyzés: Az így mutatott előgyártmány színe és átlátszósága a Host CAD szimuláció beállításait használja.

 • A műveleti fa tetején a projekt nevére egér jobb gombbal kattintva megnyíló menübe egy új menüpont került. Ezzel a projekt könyvtárát innen, közvetlenül meg lehet nyitni. (2.5 ábra)
eurosolid_solidcam_2_5

2.5. ábra

Geometria 

 • A vonallánc (kontúr) úgy, mint eddig, kijelölhető a térben bárhol, a SolidCAM a számításokhoz az XY síkra vetíti azokat. Eddig ez nem volt látható, de a most bevezetésre került új kapcsolóval (3.1 ábra / A) lehetőség van megnézni. Esetleg segíthet a kijelölt kontúron keletkező hurkok könnyebb észrevételében.
 • Az automatikus kontúr kijelölésnél (továbbhaladás érintő mentén, illetve azonos Z magasságon) is történt változás. Megszűnt az „Auto to..” önálló szakasz és bekerült a Görbe (Curve) opció alá. (3.1 ábra / B)
eurosolid_solidcam_3_1

3.1. ábra

 • A fenti két változás alapértelmezett állapota (be-, vagy kikapcsolt állapot) a SolidCAM beállítások (SolidCAM Settings) Általános (Default) faágán a Geometria részen beállítható.
 • Egy alkatrészen előfordulhatnak olyan részek, melyeken az automata vonallánc kijelölés nem a megfelelő vonalláncot jelöli ki. Ekkor kikapcsolva az automatizmust, egyesével kell a kontúr elemeire kattintva a kijelölést elvégezni. Ez néha a modell forgatásával, nagyításával járó „pixel-vadász” folyamat volt. Két új gomb került bevezetésre, amik a „Vonallánc lista” mellett kaptak helyett (3.2 ábra). Ha a kontúr több irányba is tovább tudna haladni, akkor a modell élén kék vonalak jelzik a lehetséges irányokat. Ha az egyik kék vonalon lévő nyíl irányába szeretnénk tovább haladni, akkor kattintsunk a „Tovább” gombra. Ha másik irányba, akkor az „Irányváltás” gombra kattintsunk addig, míg a nyíl a megfelelő kontúr irányába mutat. Ezzel a módszerrel bonyolult vonalláncok is könnyen kijelölhetők.
eurosolid_solidcam_3_2

3.2. ábra

 • Egy vonallánc lezáráshoz (elfogadásához) és egy új kezdéséhez nem kell a Lánc lista (Chain List) melletti zöld pipára kattintani – mint eddig – hanem elég a CTRL gombot nyomva tartva a következő lánc első elemére kattintani. Ekkor az előző kontúrt befejezi, lezárja (bekerül a lánclistába) és elkezdi az új lánc kijelölését…automatikusan. Ismét megspórolható néhány kattintást.
 • Furat geometria kijelölésénél a modelltérben láthatóak a furatok sorszámai. Ezzel a jobb megjelenítéssel könnyebb beazonosítani a furatlistában lévő koordinátákat a modelltérben látottakkal. (3.3 ábra)
eurosolid_solidcam_3_3

3.3. ábra

A cikknek folytatása következik.

Írta:Harmati Zsolt

További információ

Az EuroSolid Kft. hivatalos weboldalán.

Forrás:

A SolidCAM által kiadott „What’s new in SolidCAM 2016 Presentation” kiadvány.