A 3D nyomtatási technológia forradalmasíthatja a présszerszám-gyártást

A Schuler cég melegsajtolásra alkalmas szerszám szegmenseket gyárt lézeres olvasztási technológia alkalmazásával, melynek segítségével jobb tulajdonságokkal rendelkező alkatrészek készülhetnek.

A munkadarabok hűtésének optimalizálása

Melegsajtolás esetén, a présszerszám megfelelő használatához hűtőfolyadék-csatornára is szükségünk van, annak érdekében, hogy az izzó fémlemez hőmérsékletét a lehető leggyorsabban 200 °C alá csökkenthessük. Korábban a hűtőfolyadék-csatornákat közvetlenül a présszerszámba fúrták, ami szinte lehetetlenné tette a megszakítás nélküli felület elérését, különösen akkor, ha bonyolult alakzatok megmunkálására került sor.

A 3D nyomtatási technológiával előállított szegmensek alkalmazásával az adott présszerszám mechanikai-technikai jellemzőinek hatékonysága akár 95%-os is lehet

A 3D nyomtatási technológiával előállított szegmensek alkalmazásával az adott présszerszám mechanikai-technikai jellemzőinek hatékonysága akár 95%-os is lehet

Most már azonban, a 3D technológia segítségével, a Schuler képes olyan prototípus szerszámok előállítására is, melyeknél a csatornák egy speciálisan kifejlesztett, a végleges formához közeli formában futnak – így biztosítva, hogy az alkatrész valamennyi része ugyanolyan gyorsan hűljön le, melynek eredményeképpen az elkészült alkatrészek jobb minőségi tulajdonságokkal rendelkeznek.

„A hűtőfolyadék-csatorna optimalizált geometriája a szerszám hűtését homogénebbé és egyszersmind hatékonyabbá teszi”, magyarázza UDO Binder, a Schuler Intelligens Préselési Megoldások Területének vezetője.

Présszerszámok akár 95%-os hatékonysággal

A Schuler a lézeres olvasztást, mint additív megmunkálási módot alkalmazza. Az alapanyag ugyanaz az acél, mint amit a hagyományos présszerszámok esetében – jóllehet por formájában, melyet, rétegenként, lézerhegesztéssel illesztenek össze. Az eredmény pedig egy olyan szerszám szegmens, mellyel az adott présszerszám mechanikai-technikai jellemzőinek hatékonysága akár a 95%-ot is elérheti.

Az alapanyag por állagú szerszámacél, melyet, rétegenként, lézerhegesztéssel illesztenek össze

Az alapanyag por állagú szerszámacél, melyet, rétegenként, lézerhegesztéssel illesztenek össze

A Schuler korábban már folytatott átfogó vizsgálatokat, abból a célból, hogy meghatározza az ideális folyamat paramétereket és a porított anyag optimális összetételét. Ezt a szerszám szegmens szakítószilárdságára és specifikus sűrűségére vonatkozó alapos vizsgálatok követték. Jelenleg a kopásállóság, illetve a sorozatgyártás tesztelése zajlik. „A melegsajtoló szerszámok gyártása a 3D nyomtatási technológia alkalmazásának új területe lehet a jövőben”, összegez Udo Binder, részlegvezető. „Mi pedig készen állunk erre.”

ForrásSchuler

További információ:

A Schuler hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]