Jobb felületi- és alkatrészminőség a repülőgépipari alkatrészgyártásban

OKUMA

Az OKUMA és az 5ME egyesíti erőit, hogy bemutassa a forgácsolással foglalkozók számára a hagyományos hűtést helyettesítő, folyékony nitrogént (LN2) alkalmazó hűtési eljárás előnyét. Jelenleg az OKUMA termékválasztékából 12 típus rendelhető, melyek alkalmasak a kriogén technológiával történő megmunkálásra, köztük függőleges és vízszintes megmunkáló központok, különös tekintettel azon modellekre, melyeknek egyik fő felhasználója repülőgépipar.

Az alábbi videó egy OKUMA MA-600HII vízszintes megmunkáló gépen mutatja be a kriogén technológia előnyeit.

A kriogén technológia olyan forradalmi újdonság a fém forgácsolással foglalkozók körében, melynek köszönhetően növelhető a termelékenység, az alkatrész minősége és mindeközben a szerszám élettartam is, csökkenő ciklusidő mellett. Különösen jövedelmező nehezen megmunkálható anyagú, repülőgép ipari titánium és inkonel alkatrészek gyártása esetén. OKUMA_cryogenicEz az eljárás teljesen új, ezért a forgácsolással régóta foglalkozókban számtalan kérdés merül fel, mikor a technológiával először találkoznak. Ezért néhány pontban összeszedtük a közismert tényeket:

  • A levegőnek, melyet légzésünk során használunk, 78%-a nitrogén. Használata biztonságos és egyszerű. A folyékony nitrogén könnyen kezelhető, de a hőmérséklete miatt biztonsági intézkedések betartása szükséges, mint például védőkesztyű és védő öltözet használata.
  • Annak ellenére, hogy a forgácsoló ipar számára ez újdonság, az ipar egyéb területein a folyékony nitrogént már régóta használják.
  • Környezetbarát. Nincs veszélyes anyag kibocsátás, nem jelenik meg olajköd sem a levegőben, sem a ruházaton, így nem jelent veszélyt a gépkezelő egészségére.
  • Jóval könnyebb a forgács kezelése, mert nem válik nehézzé és tapadóssá a hűtő emulziótól. A forgács száraz és könnyebb, így az elvezetése is egyszerű. Ráadásul forgácskezelés során az elcsúszás veszélye is jóval kisebb, hiszen nincs tapadós emulzió maradék a padlón vagy a géptérben.
  • Nem szükséges, hogy a kriogén hűtés elemei állandóan a gépen legyenek. Az alkatrészei könnyen letávolíthatók, és máris használhatjuk az orsón keresztüli hűtést a folyékony nitrogén helyett.
  • A folyékony nitrogén megfizethető, árban versenyképes más hűtő anyagokkal, és könnyen beszerezhető. A gyakorlati tapasztalatok alapján a beruházás 12 hónap alatt megtérül.

A műhelyek tisztábbak, rendezettebbek és „zöldebbek” lehetnek a kriogén hűtésnek köszönhetően. Az IMTS Chicagó-i vásár látogatói egy  OKUMA MU-8000V 5-tengelyes megmunkáló gépen tekinthették meg ezt a technológiát az S-8500-as kiállítói területen.

ForrásSMARTUS Zrt.

További információ

Az OKUMA szerszámgépek magyarországi forgalmazója a SMARTUS Zrt. honlapján.

Megosztás
[
    ]