EMCO robotos kiszolgálású cella a 2016-os AMB-n

Szeptember 13-a és 17-e között a stuttgarti vásárterület a a fémmegmunkálás fellegvárává változott, a 2016-os AMB kiállításon több, mint 1300 kiállító jelent meg újdonságaival és termékportfóliójának bemutatójával. Köztük az EMCO Group, amely a németországi eseményen robotos kiszolgálású automatizált gyártórendszerét mutatta be.

AMB_EMCO_main

A moduláris termékeket gyártó és forgalmazó EMCO, a szükséges funkciókkal bíró gépegységekből felépített szerszámgépeket szállít vásárlóinak. Az általuk kínált maró- és esztergaközpontok ráadásul a szoftvereknek köszönhetően az oktatásban is jól hasznosíthatók.

Automatizált gyártáskiszolgálás

Az idei AMB-n az EMCO egy automatizált gyártócellát mutatott be, melyben az állomások közötti robotos kiszolgálás és az összehangoltság kapott fő szerepet. Ezzel a munkadarab kezelése jelentősen egyszerűsíthető, így a ciklusidő csökkenhet. A szimultán öttengelyes Maxxmill 400 marógépet Heidenhain vezérlővel szerelték fel, mellette egy VT260 vertikális esztergaközpont dolgozik. A két szerszámgép közötti munkadarab-továbbítást végzi a FANUC kollaboratív robot. Egy ilyen munkaállomással elkészíthető alkatrészek tipikusan a szivattyúk, elektromos motorok és főleg más, autóipari termékek részegységei. Természetesen bármely olyan alkatrészcsoport esetén is alkalmazható egy hasonló állomás, amelyen esztergáló és fúró/maró műveletek elvégzésére van szükség.

EMCO_AMB_2016

A kollaboratív robottal kiszoláglt cella

A kiállításon berendezett gyártócella a következő feladatokat valósítja meg:

  • A vertikális esztergaközpontba történik az automatikus munkadarab-adagolás, majd itt zajlik az első megmunkálás is.
  • Az adagolóba már a robot teszi be a megmunkálásra váró termékeket, illetve a robot távolítja el azokat a szerszámgépből, hogy azonnal a maróközpontba tegye át őket, ahol a megmunkálás második lépése zajlik.
  • Végül a robot kezeli a késztermékeket is.

EMCO szerszámgépek 

A Maxxmill 400 marógépet a korszerű és könnyen tanulható Heidenhain TNC 620 vezérlővel szerelték fel, de a típus Siemens vezérlővel is elérhető, igény szerint. Általános méretű munkatere és az alkalmazható széles paramétertartomány sokféle alkatrész megmunkálására teszi alkalmassá a szerszámgépet. A VERTICAL VT260 megmunkálóközpont kis területigényű kompakt szerszámgép, kimondottan nehéz megmunkálási feladatokra optimálva. Vezetett szerszámokkal és beépített munkadarab-adagoló rendszerrel is szállítható.

A Maxxmill 400 marógép számokban

mozgástartomány X/Y/Z350/250/300 mm
előtolóerő X/Y/Z3000/3000/3000 N
gyorsjárati sebesség X/Y/Z30/30/30 m/min
maximális befogható átmérő400 mm
maximális munkadarabtömeg80 kg
  
főorsó max. fordulatszáma12000 rpm
főorsó max. leadott nyomatéka33 Nm
  
szerszámtár tárhelyeinek száma20 (30/50)

 

AMB_EMCO_2016

Maxxmill 400 szerszámgép a 2016-os AMB-n

A VT 260 vertikális esztergaközpont számokban

mozgástartomyán X/Y/Z660/+70 -90/310 mm
maximális furatátmérő260 mm
maximális munkadarabhossz180 mm
gyorsjárati sebesség X/Y/Z60/15/30 m/min
előtolóerő X/Y/Z6000/6000/6000 N
  
főorsó max. fordulatszáma5000 rpm
főorsó max. leadott teljesítménye29 kW
főorsó max. leadott nyomatéka280 Nm
  
szerszámtár tárhelyeinek száma12

 

Kollaboratív robot

A robotos kiszolgálás jelentősége elsősorban a ciklusidő csökkenésében mutatkozik meg, ugyanis a kiszolgálórobot sebessége 750 mm/s, amely a szállítómozgások időtartamát jelentősen redukálja. A szerszámgépek közötti alapanyag-továbbítás azonban nem csak gyorsabbá, hanem biztonságosabbá is válik kollaboratív robot használatával. A robotnak az üzemeltetés során meg kell adni a biztonsági zóna nagyságát, ezen a területen a sebessége lecsökken (250 mm/s-ra), így az operátor, a gépek és a robot is egyidejűleg tudják ellátni feladataikat a munkaterületen anélkül, hogy a személyi sérülés veszélye állna fenn. A robot működtetése a FANUC ‘robot connection’ szoftverével történik, amely a VT 260-as megmunkálóközpont FANUC 31i vezérlőpaneljéről érhető el. A kapcsolatot a robot és a gépek között a FANUC FL-Net interfész teremtheti meg.

Ahogy a szerszámgép vezérlése tekintetében is rugalmas a gyártó, úgy a robot kiválasztása terén is. Hasonlóan alkalmazható ugyanis az összeállítás egy KUKA robottal is, ebben az esetben SIEMENS Sinumerik vezérléssel és az azon futó Run MyRobot funkcióval érhető el ugyanaz a működés, mint a FANUC robottal.

Az EMCO robotos kiszolágálású cellája több, az Ipar 4.0 által támasztott elvárásnak megfelel. Így alkalmas a hálózatos kommunikáció megvalósítására a gépek között, valamint támogatja az ember és a gép egyidejű munkavégzését.

 

További információ

Az EMCO Group termékeinek magyarországi forgalmazója a Büll & Strunz Kft. honlapján.

Az EMCO Group weboldalán.

Megosztás
[
    ]