Elmozdulásmérés millimétertől nanométerig – Renishaw rendszerekkel

A Renishaw plc 40 éves fennállása alatt mindig is a technológia élvonalába tartozott. Első termékünk mérőgépeken használható, nagy ismétlőképességű tapintófej volt, mára azonban a gyártástechnológia szinte minden területén tudunk támogatást nyújtani mérőeszközeinkkel.

renishaw_encoder_article_1

Bármilyen folyamat szigorú kontroll alatt tartásához szükség van egy visszacsatolásra az eredményről, a részfeladatok teljesítéséről. Ez lehet egy megmunkáló gépnél a kész termék utólagos bemérése, legjobb esetben akár már magán a gépen, így még a folyamat közben lehetőség van a hibák javítására.

A hagyományos marógépeken, esztergákon a golyósorsó menetemelkedéséből lehet az elmozdulásra következtetni, ezt viszont számtalan hiba terheli. A modern CNC gépeken az elmozdulást direkt módon mérjük egy fix skála mentén végigfutó olvasófejjel, és a tervezett pozícióhoz képest jelentkező hibát már mozgás közben kompenzálni tudjuk.

Cégünk az első útmérő rendszerét, az RG1-et 1989-ben kezdte gyártani, azóta az optikai olvasófejek 7 különböző modellcsaládja közül tudnak ügyfeleink válogatni. Kínálatunkat szlovén testvérvállalatunk, az RLS jóvoltából 2001 óta mágneses olvasófejek is színesítik. Mindkét palettán egyaránt abszolút és inkrementális termékek is találhatóak.

renishaw_encoder_article_2

Termékeink optikai és mágneses elven működő nyitott, burkolat nélküli rendszerek 0,625 milliméterestől 1 nanométeres felbontásig. Rendszereink előnye a nagy pontosság, könnyű üzembe helyezhetőség, modularitás, illetve a kontaktus nélküli elv miatt hosszú távon is megbízható működés, kopásból eredő hibák nélkül.

A telepítés villámgyors, a könnyen felragasztható útadó szalag fölött egy hézagolóval kell beállítani a helyes olvasófej-magasságot, és a rendszer máris működőképes. Analóg, illetve digitális kimeneti protokollok széles skálája elérhető, így szinte bármilyen vezérléssel képesek kommunikálni az útmérőink.

renishaw_encoder_article_3

Akiknek pedig felülmúlhatatlan mérési pontosságra van szükségük, azoknak a lézer interferométeres elven működő rendszert tudjuk ajánlani. A rendszer teljes hibája 1-2 nanométer méterenként, mivel az mérés pontatlanságát okozó hőmérséklet- légnyomás- illetve páratartalom ingadozást szenzorokkal lehet mérni és kompenzálni.

A Renishaw útmérő rendszerek használatával biztos lehet benne, hogy valóban a kellő pontba pozícionálja eszközeit, akár marógéppel dolgozik, akár mikroszkóp, vagy űrtávcső használatáról legyen is szó. Amint tudjuk, a mérési feladatok skálája széles. Ennek szinte teljes lefedésére kínál a Renishaw útmérő rendszereket. Kérjük, győződjön meg róla és forduljon hozzánk bizalommal.
Bízunk benne, hogy van kérdése.

Írta:Zelena Zsombor

Renishaw Plc.

További információ

A Renishaw hivatalos, magyar nyelvű honlapján.

Megosztás
[
    ]