Az automatizálás tényleg lehet egyszerű – Robo2Go a DMG MORI-tól

A japán DMG MORI vállalat legújabb fejlesztése, a Robo2Go egy esztergaközpont automatizálási megoldás, mely a lehető legegyszerűbb programozását teszi lehetővé a CELOS® APP rendszeren keresztül.

A 2016-os AMB-n került bemutatásra a DMG MORI egyedülálló megoldása, mely a webshop-tól az elkészült alkatrészig vezető folyamatlánc egyszerű automatizálását teszi lehetővé. Az integrált eszterga cella magját az új be- és kirakodó rendszer, a Robo2Go adja. A mobiltelefonon keresztüli használatra tervezett, akár 4 esztergaközpont kiszolgálására is alkalmas Robo2Go mindössze néhány adat megadásával, robotikai ismeretek nélkül, egy speciális CELOS APP segítségével vezérelhető.

Robo2Go

A robotos automatizálás új szintje

A robottechnológia alkalmazásának köszönhetően az automatizálás területén az elmúlt pár évben jelentősen csökkentek a befektetések költségei. Ennek eredményeképpen a kis- és közepes vállalkozások figyelme is a robotos automatizálási megoldások által nyújtott előnyökre terelődött, mindazonáltal, bizonyos fokú bizalmatlanság is megfigyelhető volt ebben a vásárlói szegmensben. Mindez egyrészt annak tudható be, hogy az ilyen rendszerek programozása sokak számára ismeretlen terület, másrészt pedig a robotok kapacitásának teljes kihasználását érintő kétségek megnehezítették az ilyen jellegű megoldások népszerűsítését. Ez pedig azt eredményezte, hogy azok a potenciális vásárlók, akik egyébként nagy érdeklődéssel fogadták az ipari robotok automatizálásba történő integrálását, túl nagy kockázatot láttak az alkalmazásukban. A DMG MORI azonban most egy innovatív lépéssel, pontosabban az új Robo2Go rendszerrel győzte le ezt az akadályt.

A Robo2Go páratlan rugalmasságának köszönhetően egy emelő szerkezet segítségével akár 4 esztergaközpont kiszolgálására is alkalmas lehet, ami jelentősen csökkenti a befektetés kockázatát. Továbbá a teljes rendszer néhány adat megadásával, akár a vezérlőpanel segítségével is irányítható, ami elősegíti a szerszámozási idők minimalizálását és így optimalizálja a gépek kihasználhatóságát.

Egyszerű kezelés CELOS-al

Mindent figyelembe véve tisztán látszik, hogy a Robo2Go komoly előnyt jelenthet a felhasználók számára. „Ami igazán különlegessé teszi, az az, hogy nem a Fanuc betanító felületén keresztül történik a programozása,” magyarázta Jürgen Groß, a DMG MORI Systems értékesítési igazgatója. A vezérlés ehelyett egy speciális Robo2Go app segítségével történik, ami a DMG MORI saját fejlesztésű grafikus vezérlőjén és operációs rendszerén, a CELOS-on fut. A gépkezelőnek nincs szüksége semmilyen speciális, robottechnológiával kapcsolatos tudásra, hiszen a DMG MORI szakértői által elvégzett konfigurációt követően a robot a CELOS rendszeren keresztül, paraméter alapon vezérelhető.

CELOS

Más szavakkal: A kezelőnek mindössze annyi a feladata, hogy megadja a munkadarab méretét, a megfogót és a tokmányt, majd kiválasztja a munkadarab tálca egyik előre megadott elrendezését, és végül elindítja az automatikus folyamatot. „A robotok programozásának ez az innovatív módja lehetővé teszi, hogy a kisebb vállalatok is hozzáférjenek a rugalmas automatizálási megoldásokhoz, mindezt bármiféle speciális szaktudás nélkül,” tette hozzá Silvio Krüger, a DMG MORI Systems gyártási igazgatója.

Gazdaságos belépés az automatizálás világába

A DMG MORI által korábban kínált megoldásokhoz képest a Robo2Go költséghatékony belépést biztosít az ipari automatizálás világába. A technikai megoldás jelentősen eltér a hagyományos automatizálási megoldásoktól, az „akadálymentes” biztonsági technológiájának köszönhetően. Egy terület szkenner segítségével a Robo2Go a hagyományos ipari robotoknál megszokott biztonsági rácsok nélkül is alkalmazható. Ehelyett a rendszer folyamatosan figyeli az előre meghatározott stop területet, így amikor egy munkás belép a szenzorok által figyelt zónába, a robot azonnal leáll. A rendszer sebességének növelésére az ad lehetőséget, hogy ez nem egy kollaboratív megoldás, ahol egy munkatérben ember és robot is egyszerre dolgozik.

A Robo2Go-t alkatrészek széles választékának kezelésére tervezték, ennek megfelelően 10, 20 és 35 kg-os teherbírással is elérhető. A munkadarabok maximális súlya egyetlen megfogó esetében – amikor a megfogó szerszám nélkül beállítható – 5 kg, 12 kg vagy 22 kg lehet. A munkadarabok maximális átmérője 25 és 125 mm között, hosszuk pedig 50 és 250 mm között változhat. A munkadarabokat tartó paletták 700 kg-ig terhelhetők, ami összesen maximum 210 munkadarabot jelent, átmérőtől függően.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]