Automatizálás és a többorsós esztergák kimutatható előnyei – SHIMADA japán gépek az ORIGO CNC-től

A koreai HWACHEON szerszámgépgyártó vállalat hazai forgalmazója, az ORIGO CNC Kft. bemutatja többorsós, több munkateres esztergáit a SHIMADA-tól. A gépek egyértelműen kimutatható, mérhető előnyökkel rendelkeznek a rövid ciklusidejű, előgyártmányból gyártott (kovácsolt, fűrészelt, öntvény) munkadarabok megmunkálásánál.

A SHIMADA többorsós, több munkateres szerszámgépek a különböző esztergálási, letörési, menetmetszési, horonymarási és fúrási feladatokat, az 1 orsós esztergákkal ellentétben, a munkadarabok több állomás közötti mozgatásával végzik, jelentősen lerövidítve ezzel a munkadarabok ciklus idejét. A két technológia közt lévő költségbeli különbséget a SHIMADA gépek ezáltal 3 év alatt vissza tudják hozni, az automatizált működésnek köszönhetően pedig nem kell szabadságból, táppénzből, munkaerő hiányból és egyéb humán tényezőkből származó költségeket fizetni. A többorsós technológia előnyeit az alábbiakban részletesebben is szemléltetjük:

SHIMADA 2 orsós esztergák

A 2 orsós kivitel (2SI) az orsókat egy revolverfejjel és FANUC vezérlővel egyesítve alkot egy magas termelékenységű szerszámgép csomagot, amelyben a munkadarabok be- és kipakolása párhuzamosan történik a megmunkálási ciklussal. Amíg az első orsó be-, illetve kihelyezi az egyes munkadarabokat, addig a második végzi a megmunkálást. Ennek a megoldásnak köszönhetően a bepakolás/kipakolásból származó holtidő megszűnik és minden index egy kész munkadarabbal zárul.

2 főorsós esztergálási koncepció

2 főorsós esztergálási koncepció

SHIMADA 2 orsós és standrad 1 orsós esztergák összehasonlítása C tengelyes eszterga esetén:

 SHIMADA 2 orsós esztergák  1 orsós esztergák
 Ciklus idő  25 s  25 s
 Bepakolási idő  1 s  25 s
 Gép darabszám  1 db  2 db
 Bepakolás  robot  gépkezelő
 Kipakolás  conveyor  gépkezelő
 Gépkezelők száma 3 műszakban  0 fő  6 fő
 Alkatrész fordítás  kint (robot)  bent (kézi + idő)
 Alkatrész fordítás  kint (robot)  ellenorsó + idő + gép
 Energia igény  30 kVA  60 kVA (2 gép)
 Helyigény  50% (robot a géptetőn van)  100%
 Karbantartási költség  50 %  100%
Felszereltség  magas  alap

SHIMADA 4 orsós esztergák

Ezek az esztergák 4 orsóval és 2 CNC-szánnal vannak szerelve, ahol 2 orsó folyamatos megmunkálást végez, másik 2 orsó pedig a be- és kipakolásért felelős. A gépek így szimultán végzik az első esztergálási műveletet, a munkadarab megfordítását, a második esztergálási műveletet és a munkadarabok be- és kihelyezését, melynek holtideje nullára csökken.

SHIMADA HS 4200i 4 orsós eszterga

SHIMADA HS 4200i 4 orsós eszterga

SHIMADA 6 és 8 orsós esztergák

Az elv a SHIMADA 6 és 8 orsós gépeinél is hasonló, csak itt a munkadarabok megmunkálása 6-8 lépés párhuzamos végrehajtásával történik. Az első orsó mindig a be- és kipakolásért, a többi pedig a folyamatos megmunkálásért felel, így az összes szükséges lépés egyszerre történik, a ciklusidő pedig egyenlő lesz a legtöbb időt igénylő fázissal (bepakolás/kipakolás). Egy munkadarab megmunkálása így 7,8 másodpercet vesz igénybe, ami az 1 orsós esztergák esetében csak a be- és kipakolás idejét jelenti.

SHIMADA B6 6 orsós eszterga

SHIMADA B6 6 orsós eszterga

Felszereltségüket tekintve, a SHIMADA többorsós esztergák a következő standard automatizálási opciókat tartalmazzák

  • robot
  • loader
  • munkadarab fordító
  • conveyor pályák
  • előgyártmány és végtermék tárolók és pozícionálók
  • beszorító munkahenger (tokmány homlokához)

ForrásSHIMADA

További információ:

A HWACHEON magyarországi forgalmazója, az ORIGO CNC Kft. honlapján.

A SHIMADA hivatalos honlapján.