Komplex megmunkálási folyamatok egyszerű programozása – DMG MORI technológiai ciklusok

A DMG MORI saját fejlesztésű technológiai ciklusai növelik a folyamatok megbízhatóságát és minőségét a műhely-orientált programozás során.

A mai szerszámgépek nyújtotta lehetőségek teljes kihasználásához komoly szakértelemre van szükség. Az egyre bonyolultabb alkalmazások egyre fejlettebb megmunkálási stratégiákat követelnek meg, melyeket hagyományos körülmények között rendkívül nehéz megvalósítani. A DMG MORI a megmunkálási folyamatok kezdetétől fogva támogatja partnereit saját fejlesztésű technológiai ciklusaival, amelyek főleg a műhely-orientált programozás során járulnak hozzá a folyamatok megbízhatóságához, javítják az elkészült alkatrész minőségét és lehetővé teszik a különböző technológiák integrálását is.

DMG_MORI_Tech_Cycle_cikk1

Bár a fémmegmunkálási folyamatláncon belül egyre nagyobb szerepet kap az automatizálás, a műhely-szintű programozás kiemelkedő szerepe vitathatatlan az egyedi gyártás, illetve a kis és közepes szériák gyártása során. Egyrészt a szakmunkások ezzel optimálisan kihasználhatják technológiai szaktudásukat, másrészt a rövid távú változásokra közvetlenül reagálhatnak. A termelékeny műhely-orientált programozásnál létfontosságúak a speciális megmunkálási ciklusok, amelyekkel az ismétlődő megmunkálási műveleteket automatizálhatják, illetve beépíthetik a program folyamatába. A gépkezelőnek csak elemi paramétereket kell beírnia egy szöveges menün keresztül, majd egy gomb megnyomása után lezajlik minden szükséges számítás, és létrejönnek a megfelelő utasítássorok is.

A ciklusokkal végzett munka most már korszerű módon zajlik, mivel a standard esztergálási, marási és fúrási ciklusok megtalálhatók a vezérlők rendszerében. A DMG MORI már évek óta dolgozik azon, hogy standard ciklusai mellett saját fejlesztésű, egyedi technológiai ciklusokat kínálhasson ügyfelei számára, melyeket a szerteágazó szakmai ismereteikre és tapasztalataikra alapozva fejlesztettek. Ezek a ciklusok akár bonyolult megmunkálási folyamatok során is egyszerűen, mindössze a szükséges paraméterek közvetlen bevitelével felhasználhatók. Az 5-tengelyes szimultán megmunkálás, fogaskerék megmunkálás, valamint az eszterga-maróval történő teljes megmunkálás csak három példa azon összetett alkalmazások közül, melyek esetében a DMG MORI technológiai ciklusai jelentős mennyiségű időt takaríthatnak meg.

A DMG MORI a saját fejlesztésű technológiai ciklusaival több szinten tartósan támogatja a nagy teljesítményű szerszámgépeken végzett munkát. A könnyebb használaton és csökkentett ciklusidőkön túl további előny a technológia nagyobb megbízhatósága és integrálhatósága, valamint a munkadarabok jobb minősége is. Vannak speciális technológiai ciklusok a furat-, sík- és palástköszörülésre, valamint a köszörűkorong-lehúzó egység kalibrálására és magára a köszörűkorong szabályzásra is. A köszörűkő és a munkadarab érintkezésének észlelése egy speciálisan erre a célra kifejlesztett testhang érzékelő technológia segítségével zajlik. Ezzel a megoldással a köszörűkő lehúzását is automatizálni lehet, ami megbízható megmunkálást biztosít. A köszörülési műveleteket ezáltal a gép felügyelet nélküli üzemelése közben is el lehet végezni. A munkadarab minőségét megmunkálás közben végzett méréssel biztosítják tapintómérő segítségével.

A technológiai ciklusok alkalmazásának egy másik példája az új DMG MORI gearSKIVING. Ez a technológiai ciklus lehetővé teszi a fogaskerekek párbeszéd alapú gyártását az innovatív lefejtőmarós eljárással, amely ugyanazt a színvonalat képviseli, mint a már jól bevált, de konzervatív eljárások, például a foggyalulás és fogmarás. Ezzel az új módszerrel mind az egyenes, mind a ferde külső és belső fogazású homlokfogaskerekek és bordás tengelyek esetében, a foggyaluláshoz képest akár nyolcszor gyorsabb megmunkálást és DIN7 szerinti fogminőséget is elérhetünk. Ily módon akár peremen fogazott fogaskerekek is gyárthatók károsodás nélkül. A gyártási lánc hossza jelentősen csökkenthető a DMG MORI gearSKIVING ciklusával. Az esztergálási és marási folyamatok esetében egyetlen szerszámgépen megvalósítható a teljes megmunkálás, sok alkalmazáshoz nem szükségesek célgépek. Az időigényes beállítási műveletek nem szükségesek többé, még viszonylag nagy forgácsmennyiség esetén sem, mivel a DMG MORI gearSKIVING csökkenti az állásidőket és garantálja a magas termelékenységet. A DMG MORI szakértői csapata kulcsrakész megoldásokat kínál, ami magába foglalja a szerszámok tervezését is, ezzel lehetővé téve az ügyfelek igényeinek teljes mértékben megfelelő megoldások kifejlesztését. A személyre szabott megoldások kidolgozása már az ajánlatkéréskor megkezdődik, így optimális, teljes körű megoldáscsomagot kínálhatnak vásárlóik számára.

Hasonlóan bonyolult feladatnak számít az 5-tengelyes szimultán megmunkálások során végzett szabadformájú marás is. A megfelelő technológiai ciklust alkalmazva azonban a szabadformájú felületek 5-tengelyes interpolációval is kialakíthatók a fő- illetve mellékorsón, vagy akár interpoláló B-tengellyel végzett esztergálás és marás segítségével. A szerszámok és öntőformák gyártása, az űrrepülőgép-ipar és az orvosi műszergyártás csupán három példa azokra az iparágakra, ahol komoly előnyt jelenthetnek a DMG MORI technológiai ciklusai.

Termelékenység, folyamatintegrálás és megbízhatóság a DMG MORI technológiai ciklusokkal

A folyamatosan növekvő szakemberhiány miatt a költséghatékony és megfelelő minőségű alkatrészek gyártása egyre nagyobb kihívást jelent. Ezért is hasznos a cégek számára a DMG MORI technológiai ciklusok támogatása. Kevesebb alaptudás szükséges az egyszerűbb programok elkészítéséhez, emellett a programozásnál megtakarított időnek köszönhetően a gépek is hatékonyabban kihasználhatók. Ha mindez nem lenne elég, a megmunkálási folyamatok is hatékonyabbak és gyorsabbak lehetnek a DMG MORI technológiai ciklusainak felhasználásával.

A DMG MORI technológiai ciklusok előnyei kiterjednek a munkadarab és a felület minőségére, valamint az alakhelyességre és az eljárás megbízhatóságára is. Az automatikus eljárások egyaránt védik a gépet, a munkadarabot és a szerszámokat, lehetővé téve a kockázatok nélküli termelést.

ForrásDMG MORI

További információ

A DMG MORI Hungary Kft. honlapján.

A DMG  MORI Hungary Kft. kapcsolattartója:

Kovács Gábor
Tel.: +36 1 430 16 14
Fax: +36 1 430 16 15
Mobile: +36 30 676 36 21
gabor.kovacs@dmgmori.com

DMG MORI Hungary Kft.
Vegyész u. 17-25, B. Épület
HU-1116 Budapest

Megosztás
[
    ]