Hatékony segédeszközök az ipari szemléletű oktatás számára – EMCO “CONCEPT” szerszámgépek, munkaállomások és szoftverek

A kellő tudás átadása a jövő generációinak az egyik legfontosabb globális szintű feladat. Ipari környezetben azonban ez jelentős kihívást jelent, a fejlett, modern gépeket ugyanis csak a termelékenység rovására lehet oktatási célokra használni. A Büll&Strunz által forgalmazott EMCO “CONCEPT” Cserélhető Vezérlésű Oktató-szerszámgép sorozat, Cserélhető Vezérlésű Tanulói Munkaállomások, illetve szoftverek erre a problémára kínálnak innovatív megoldást.

© EMCO GmbH

A hazai oktatás tendenciái

A magyarországi középfokú oktatás az állami preferenciák szerint változik: szakgimnáziumok és szakközépiskolák alakulnak. Az oktatási kormányzat deklarált célja a 2016-2017 tanévtől indulóan az, hogy az érettségivel együtt a diákok szakmai oklevelet is szerezzenek. Cél, hogy hosszabb távon a hallgatók 80%-a már rendelkezzen szakmai végzettséggel is az érettségi letételekor. Az iskoláknak ezért piacképes szakmákra kell optimalizálni eszközállományukat.

A duális ipari képzés is lassan hétköznapivá válik, a termelővállalatok azonban nem szívesen képeznek házon belül fiatalokat a saját gyártásukban lévő drága szerszámgépeken, hiszen ezzel gyártókapacitást vonnak ki a termelésükből. Egyszerű, de hatékony iskolagépekre van szükség.

Magyarországon a szakképzett ipari munkaerő hiányának egyik fő oka a megfelelő ipari szemléletű képzés hiánya. Az egyik legpiacképesebb szakterület ma Magyarországon a gépgyártástechnológia, mely gyűjtőfogalom és olyan, jól fizető szakmákat foglal magába, mint a CNC esztergályos, CNC marós, stb. Az ilyen típusú képzéshez viszont hatékony eszközök: oktató szerszámgépek és szoftverek kellenek.

Az EMCO – high tech – szerszámgépgyártó cég elve, hogy a jelen szakoktatása nélkül a jövőben nem lesz ipar. Ennek szellemében a gyár a prémium minőségű szerszámgépek mellett 35 éve iskolagépeket is gyárt. Ezek lényegében a legkorszerűbb CNC vezérlésű forgácsoló szerszámgépek és szoftverek oktatásra optimalizált verziói.

A Büll&Strunz rendszerei globálisan, gimnáziumoktól kezdve, szakközépiskolákon át egyetemekig és ipari cégek oktatólaborjaiig, széles körben elterjedtek. Magyarország sem kivétel a felhasználók között, azonban itthon még bőven van lehetőség a további terjedésre.

EMCO “CONCEPT”

Az EMCO „CONCEPT” fantázianevű Cserélhető Vezérlésű Oktató-szerszámgép sorozatában négy marógép és négy esztergagép típus választható, az egyszerűtől az ipari elvárásoknak is megfelelő legbonyolultabbig. A gépek vezérlése egyedülálló módon cserélhető, az Európában legelterjedtebb 8 ipari vezérlés pedig egyszerű panelcserével az összes gépen és diák PC munkaállomáson oktatható.

EMCO CONCEPT marógépek: CM 55, CM 105, CM 260 és CM 450 © EMCO GmbH

EMCO CONCEPT marógépek: CM 55, CM 105, CM 260 és CM 450 © EMCO GmbH

Az oktató szoftver is EMCO termék, így a hardver és szoftver egységes egészet alkotnak. Az EMCO oktató szoftverei lényegében a nagy elektronikai gyártók szerszámgépvezérléseinek „kicsinyített”, azaz diákbarát verziói (Siemens, Heidenhain, Fanuc, stb.). A diákok a saját kis munkaállomásaikon megtervezik a gyártás folyamatát, számítógépeik pedig rá vannak csatlakoztatva az oktató szerszámgépre, ahol a tanulók által programozott gyártás le is zajlik.

Magasabb szintű alkalmazások esetén ezek a munkagépek automatizálási megoldásokkal, oktató robotokkal is kiegészíthetők, így a tanulási folyamat a korszerű gyártás teljes szegmensét át tudja fogni.

Rendszerelőnyök és célok:

  • ismeretátadás közoktatás, illetve duális képzés keretében
  • világszínvonalú számítógépes gyártási alapismeret-átadás beillesztése a magyar oktatási rendszerbe
  • munkavállalás elősegítése
  • felsőoktatási ismeretek kapcsolódási rendszerének megalapozása (pályaválasztás)
  • Magyarország Európai Uniós és Európai Unión kívüli versenyképességének javítása
  • a már mindennapos és a jövőben várhatóan megnövekedő ipari szakemberhiány csökkentése/minimalizálása
  • felkészülés a Magyarországon beruházást fontolgató külföldi cégek jövőbeli munkaerőigényének kielégítésére
  • ezen rendszerek szélesebb körű használata lehetővé teszi, hogy a magyar GDP-n belül a gyártás a jelen 25% értékről 30% értékre nőhessen, hiszen a GDP növekedés csak új, vagy átképzett szakemberek által válik csak lehetővé. A GDP-ben a gyártási részarány növekedése kormányzati cél is.
  • a közmunkaprogramok résztvevőinek átképzése olyan szakmákra, amelyek nem csak a fejletlen, hanem a fejlett régiókban is hiányszakmáknak számítanak
EMCO CONCEPT esztergáló gépek: CT 60, CT 105, CT 260 és CT 460 © EMCO GmbH

EMCO CONCEPT esztergáló gépek: CT 60, CT 105, CT 260 és CT 460 © EMCO GmbH

Minden befektetés az oktatásba, befektetés a jövőbe. Ez az a terület, ahonnan soha nem szabadna sajnálni a pénzt. Országok és egész kontinensek (Ázsia) ismerték már fel az EMCO iskolarendszereinek előnyeit és kerültek be évtizedek alatt azon globális gyártó nagyhatalmak sorába, ahova egyszer mi is beléphetnénk.

További információ:

Az EMCO hivatalos honlapján.

A Büll&Strunz hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]