FOBA lézeres jelölők az Amsytól – Automatikus 2 pozíciós forgóasztalos munkaállomások a nagyobb termelékenységért

A FOBA bővíti az ipari lézeres megmunkáláshoz gyártott kompakt M-szériájú munkaállomásainak sorát: az M2000-R és M3000-R gépekkel két, magas termelékenységű lézeres jelölő munkaállomást mutatnak be, 2 pozíciós forgóasztalos kivitelben, a változó méretű, komplex geometriájú munkadarabok, illetve kis- és nagy tételben gyártott alkatrészek ergonomikus megmunkálásához.

A FOBA forgalomba hozta az M2000-R és M3000-R “CLASS 1” besorolású, automatizált lézeres munkaállomásait programozható Z-tengellyel és 2 pozíciós forgóasztallal, 670 vagy 950 mm-es átmérőjű (M2000-R vagy M3000-R) kivitelben. Opcionálisan kérhetőek további tengelyek, kamera rendszerek, elszívó egységek, valamint illesztőfelületek az ügyfélkörnyezetbe integráláshoz és közvetlenül a forgóasztalra szerelhető felfogatóegységek. A forgóasztalos állomások kiválóan használhatóak a különböző kis és nagy alkatrészek gyors és ergonomikus megmunkálásához, a robusztus felépítés pedig biztosítja a magas minőségű jelölést üzembiztos megmunkálási körülmények között.

FOBA M2000 és M3000 nagy termelékenységű lézer jelölő gépek © FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

FOBA M2000 és M3000 nagy termelékenységű lézer jelölő gépek © FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Nagy termelékenység 2 pozíciós körasztallal

A 2 pozíciós forgóasztalos kivitelű beadagolásnak és kirakodásnak köszönhetően, a különböző alkalmazásokat hatékonyabban, biztonsági fénykapuk használata nélkül lehet végrehajtani. Az alkatrészek adagolása, kirakodása és lézeres jelölése ennek köszönhetően párhuzamosan tud történni – az adagolási idő alig befolyásolja a gép termelékenységét, miközben a használhatóság és a termelékenység növekszik. Ennek következtében az állásidő – főként nagy mennyiségek gyártása esetén – könnyen csökkenthető.

A FOBA M3000 és M2000 lézeres jelölő munkaállomások forgóasztalai, © FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A FOBA M3000 és M2000 lézeres jelölő munkaállomások forgóasztalai, © FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Ezek a nagy termelékenységű lézer munkaállomások elsősorban a különböző széria darabok – mint például autók belterében használt kapcsolók, fém alkatrészek, szerszámok, vagy olyan orvosi eszközök, mint az implantátumok, sebészeti beavatkozásokhoz használt eszközök – jelöléséhez alkalmasak.

Ergonomikusabb kialakítás az egyszerű kezelés és a gördülékeny megmunkálás érdekében

A kialakításában álló- és ülő munkához egyaránt alkalmas, az egyéni igényekhez is alkalmazkodó M-széria munkaállomásai könnyű kezelhetőséget kínálnak, emellett pedig eleget tesznek az ergonomikus munkavégzés minden elvárásának: a fáradtság csökkentése érdekében a gép munkamagassága külön állítható (lépésmentes elektromos magasság állítás 1.844 mm és 2.144 mm között). A vezérlő panel (monitorral, billentyűzettel és egérrel) a gép mindkét oldalára felszerelhető, egyaránt lehetővé téve a jobb- és balkezes kezelést. Az optimális hozzáférhetőség érdekében a fő irányító egységek és állapot megjelenítők közvetlenül a gép elülső részébe vannak építve, ahol az adagolás és kirakodás is történik.

A FOBA M2000 lézeres jelölő munkaállomás vezérlő panelje, © FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A FOBA M2000 lézeres jelölő munkaállomás vezérlő panelje, © FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Az alkatrészek érzékeléséért felelős szenzorok és állapotjelző LED-ek hozzájárulnak az egyszerű használathoz, valamint mindkét asztalpozíció számára lehetővé teszik az adagolás állapotának és a gyártás folyamatának kezelését. Az adagolásnál/kirakodásnál működő fénykapuk biztosítják a biztonságos munkavégzést, a kopásálló dupla választófal (tömítés nélkül) pedig a nagyobb hatékonyságért, illetve az állandó lézerbiztonságért felel.

Pontosság és megbízható folyamatok a legjobb minőségű jelölés és hatékony gyártás érdekében

A rossz helyen, rossz vagy hibás munkadarabokon alkalmazott jelölések jelentős többletköltségeket jelentenek egy vállalkozás számára. Az alacsony minőségű, gyenge kontrasztú jelölések csak gyártási selejtet generálnak, ez pedig lényegesen csökkenti a termelékenységet. Az ilyen helyzetek, a felesleges költségek elkerülése és a hibátlan lézeres jelölés érdekében, az M-széria jelölőállomásai precíziós kalibrációt kapnak, emellett a munkadarabok pozicionálása automatikusan is végezhető, a szabadalmazott IMP (Intelligent Mark Positioning = Intelligens Jelöléspozícionálás) kamerarendszer segítségével. Az IMP a munkadarab pozíciójának megfelelően módosítja a jelölést, amelynek elhelyezkedése és minősége is ellenőrizhető. A lézeres jelölések végrehajtása pontos és ismételhető, a selejt mennyisége jelentősen csökken, a termelékenység és hatékonyság pedig növekszik.

Mindemellett, a merev kialakítású, polimerbetonnal szerelt gépváz gondoskodik a megbízható munkavégzésről, illetve ez felel azért, hogy az M-széria munkaállomásai ellenálljanak a hőmérséklet ingadozásoknak, illetve a külső rezgéseknek.

Alkalmazkodás az ügyfél igényeihez és a megmunkáláshoz

A kiegészítők széles skálájával, (további tengelyek, forgótengely, forgató/döntőegység, illesztőfelületek vagy kamera rendszerek) az M-széria gépei úgy módosíthatóak, hogy megfeleljenek az egyedi igényeknek, és maradéktalanul elvégezzék a szükséges jelölő feladatokat. Az ügyfelek különböző, hatékony fiber lézerrendszerek közül választhatnak, melyek az alkalmazhatóság széles skáláját lefedik. A választható lézersugár-források mind léghűtésesek és nem igényelnek karbantartást. A gépek alapfelszereltségéhez beépített világítás és elszívócsatlakozók is tartoznak.

Az M-széria a rugalmasság szem előtt tartásával lett tervezve – az ügyfelek gyártófolyamataiba történő leghatékonyabb integrálás érdekében: kiegészítő eszközök és műszerek (kamerák, mérőeszközök, szenzorok, stb.) építhetők a rendszerbe az állomás munkaterének illesztőfelületein keresztül vagy közvetlenül a forgóasztalára. A rugalmas gépvezérlés lehetővé teszi további munkafolyamatok integrációját, így például a minőségbiztosításhoz szükséges ellenőrzéseket is.

Hat nagyteljesítményű lézer munkaállomás közvetlen lézeres jelölésére

Az M2000-R és M3000-R forgóasztalos munkaállomások kiegészítik a FOBA fejlett lézerjelölő és -gravírozó gépeinek M-szériáját. A gépek két méretének (M2000 és M3000), mindhárom modellje (B: munkaasztallal, P:X/Y/Z forgótengellyel, R: 2 pozíciós forgóasztallal) ugyanarra a hardverre és szoftverre épül. A FOBA így 6 nagyteljesítményű és rugalmas, közvetlen lézeres jelölőállomást kínál a gyártó cégek legfontosabb igényeihez igazítva.

ForrásFOBA

További információ:

Az Amsy Jelöléstechnika Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]