EGYENESEN JAPÁNBÓL

„Mindenkit szívesen látunk a Mitsubishi Materials izgalmas világában.” Ennek az elgondolásnak köszönhetően indítja el a Mitsubishi Materials cikksorozatot a Lovász Kft., mely az elkövetkező egy évben kaput nyit a cég világára és megismerteti nem csak az értéket, amit képviselnek, de csúcstechnológiájú szerszámaikat is.

Fumio Tsurumaki

Fumio Tsurumaki

“Vállalatunk filozófiájának középpontjában az „emberek, a társadalom és a Föld” áll. Ennek fényében elkötelezetten segítünk ügyfeleinknek abban, hogy gyártásuk zökkenőmentes lehessen, termelékenységük nőhessen, és új megmunkálótechnológiákat hozhassanak létre. Szerszámgyártóként ez a küldetésünk. Kitűzött célunk teljesítése során felismertük, hogy a mi szerepünk mindebben a legjobb megoldások és szolgáltatások biztosítása az ügyfelek igényeinek kielégítésére, nem csupán szerszámgyártóként, hanem „mindenre kiterjedő gyártóként” is, amellyel ügyfeleink könnyen azonosulhatnak. Reményeink szerint a cikksorozat olyan információs gyűjtőpont, amellyel Ön közelebb kerülhet ehhez a filozófiához. A cikkek izgalmas híreket, a legfrissebb eseményeket, a sokéves tapasztalat eredményeként létrejövő egyedülálló technológiákat, a fejlesztőink által kiötlött gondolatok megvalósítását és érdekes információkat fognak tartalmazni szerte a világból. Ez nem csupán termékinformációs felület, hanem olyan témák és közlemények helye, amely bárki számára érdekes lehet.

A sorozat fő célja alapvetően nem más, mint a Mitsubishi Materials gondolatainak közvetítése. Ebben az értelemben ez a cikksorozat nem tér el a többi kiadványtól, hiszen abban a reményben jelent meg, hogy minden sora közvetlenül hasznosítható az Ön tevékenységeiben. Mindazonáltal magától értetődő, hogy minden egyes ügyfél mást tart izgalmasnak. Ezért, ha a tartalom nem is vonatkozik közvetlenül az Olvasóra, legalább figyelmébe ajánlhatjuk, a vállalat milyen típusú kezdeményezésekben vesz részt, így ha valamilyen kihívással nézz szembe, rögtön a Mitsubishi Materials jusson eszébe, amelyhez érdemes tanácsért fordulni.

Mi, a Mitsubishi Materials-nál készen állunk arra, hogy a megrendelőink és partnereink igényeit minden tudásunkkal és a teljes szívünket beleadva a legjobb megoldásokkal és szolgáltatásokkal elégítsük ki. A cikksorozat még csak most indult, de gondoljon a későbbiekben is a cikkek izgalmas és érdekes tartalmaira!”

Fumio Tsurumaki
Elnök
Advanced Materials & Tools Company
Mitsubishi Materials Corporation

cncmedia_orangehr

Az ég csupa mozgás

Az internet lehetővé tette az információk, valós idejű áramlását az egész világban. Az emberek vagy a termékek mozgatásának esetén azonban a repülőgépipar vette át a vezető szerepet az időtartamok csökkentésében. A két globális gazdasági recesszió ellenére a légi szállítás 1995 óta évente 5%-kal emelkedik (utas-kilométer árarányban számítva). Az előrejelzések szerint Ázsiáé lesz a vezető szerep az iparág növelésében az elkövetkezendő 15 évben, Európa pedig a számtalan kereskedelmi légitársaságával, amelyek szinte minden repülőteret kiszolgálnak, az ég korábban sosem tapasztalható élénkségét eredményezi.

Felkészül az első repülésre a japán MRJ

Felkészül az első repülésre a japán MRJ

Új, környezetbarát sugárhajtású utasszállító repülőgép

Számos különböző repülőgépet fejlesztettek ki annak érdekében, hogy kielégíthetők legyenek a kontinensek, a régiók és a városok közötti közlekedési szolgáltatásokkal szemben támasztott igények. Most pedig a repülőgépipar figyelme termékeinek a globális felmelegedés és további környezetvédelmi problémákkal kapcsolatos forradalmasítása felé fordult. Amellett, hogy egyre nagyobb arányban alkalmaznak könnyű, de erős anyagokat – kezdve a titánium ötvözetektől a szénszálas erősítésű műanyagokig (CFRP) –, hogy a tömeg és az üzemanyag-felhasználás csökkenthető legyen, a Boeing 787, az Airbus A350 és a többi mai sugárhajtású utasszállító gépen új, alacsony zajszintű sugárhajtóműveket vezettek be, amelyek révén jelentősen csökkenthető a környezet terhelése. Japánban a Mitsubishi Aircraft Corporation új MRJ sugárhajtású utasszállítója hamarosan kereskedelmi szolgálatba áll. A légitársaságok az egész világon olyan sugárhajtású gépekkel bővítik flottájukat, melyek egyidejűleg utas- és környezetbarátok is.

Sugárhajtású utasszállító gépek alkatrészei és megmunkálásuk

A legtöbb sugárhajtású utasszállító 3-6 millió alkatrészből áll, melyek könnyű, ugyanakkor erős anyagból készülnek. A szerkezeti alkatrészek többsége megmunkált, a hajtóművekhez pedig olyan speciális ötvözeteket használnak, amelyek ellenállnak az extrém hőmérsékletnek és nyomásnak. A hatékonyság, a pontosság és a minőség iránti igény miatt elengedhetetlenné vált, hogy minden egyes anyaghoz speciálisan kifejlesztett forgácsoló szerszám legyen elérhető.

Mitsubishi_repuloalkatresz_cikk1

1. Alumínium ötvözet: Nagy hatásfokú megmunkálás 300 km/h-s ultramagas sebességen

Mitsubishi_repuloalkatresz_cikk2 A repülő vázát alkotó panelek és bordák (szerkezet) többsége Super Duraluminból (A7075) készül. A nagy hatásfokú folyamatok elengedhetetlenek az egy tömbből álló gépalkatrészek megmunkálásához. Az ilyen megmunkálási folyamatok során néha a tömb akár 90%-át is elforgácsolják, hogy csak a kívánt végső forma maradjon. Nemrégiben kerültek kereskedelmi forgalomba olyan alkatrész-megmunkálásra alkalmas szerszámok, amelyek 5.000 m/perc (300 km/h) sebességre képesek. A forgácseltávolítás mértéke ezen folyamatok során elérheti a 10.000 cm3-t percenként.

2. Titán ötvözet: A növekvő arányban történő alkalmazásának köszönhetően egyre nagyobb a kereslet a különösen hatékony megmunkálási folyamatok iránt

Mitsubishi_repuloalkatresz_cikk3

A titán ötvözetnek a legmagasabb a fajlagos szilárdsága (szilárdság/tömeg aránya) a fémes anyagok között 400 C° alatt. Emellett könnyű, erős és korrózióálló. Az új sugárhajtású utasszállító repülőgépek egyre nagyobb arányban alkalmazzák a Ti-6Al-4V titán ötvözetet. Olyan repülőgép alkatrészekhez használják, amelyek nagy szilárdságot igényelnek, ilyenek például a szárnyillesztések és a futómű. A titán ötvözetek nagy hatékonyságú megmunkálása igazi kihívás, mivel az alacsony hővezetési képessége miatt a megmunkálás során létrejövő hő a szerszám élére koncentrálódik.

3. CFRP: Kiváló, új, 21. századi anyag

A CFRP tízszer erősebb, mint az acél (szilárdság/tömeg arány), emellett könnyű, erős és korrózióálló anyag, amelynek használata gyorsan terjed a 21. században. A nagyméretű repülőgépalkatrészeket, pl. a törzs elemeit szénszál erősítésű rétegzőlapokból készítik speciális öntőmintákban, majd vákuumban hevítik. Mivel azonban a CFRP nagy szilárdságú, nehezen megmunkálható, így megmunkálásához gyémánt vagy gyémántbevonatú szerszámok szükségesek.

4. Szuperötvözet: Kiváló funkcionalitású, rendkívül tartós fémanyag, amely akár 1000 °C-os hőmérsékletet is kibír

A motor égéssel és kipufogórendszerrel kapcsolatos részeihez használják. A nikkel alapú INCONEL és WASPALOY gyakori példák. A szuperötvözetek még magas hőmérséklet mellett is megtartják szilárdságukat, az említett tulajdonságok miatt azonban nehezen megmunkálhatók. Magas minőségű megmunkálást igényelnek, emiatt a gyártási folyamatok során gondos vizsgálatra és tervezésre van szükség, mielőtt a tömeggyártás beindulhatna.

Mitsubishi_repuloalkatresz_cikk4 Mitsubishi_repuloalkatresz_cikk5

Japánból a világnak. Szenvedély a repülőgépipar iránt

A Mitsubishi Materials Corporation 2001-ben kezdett bele a repülőgépipari szerszámok teljes körű fejlesztésébe. Azok a magas színvonalú szerszámok, amelyek Európában és az Egyesült Államokban már elérhetőek a repőlőgépipari szerszámok folyamatos fejlesztési eljárásának az eredményei, jelenleg pedig a Mitsubishi Materials Corporation egy sor változatos, nagy teljesítményű marófejet kínál. Ezen felül a vállalat 20 repülőgépipari szakértőt alkalmaz a világ 10 különböző pontján, többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában. Mivel a vállalat előtérbe helyezte a termékek és a megmunkálási folyamatok technológiájának fejlesztését, olyan szintet sikerült elérnie, amely lehetővé teszi, hogy új sugárhajtású utasszállítók közös, nemzetközi fejlesztési projektjeihez csatlakozzon. A Mitsubishi Corporation két tapasztalt igazgatója segít abban, hogy a japán szakértelemmel hozzájárulhassanak a repülőgépipar előrehaladásához.

Forrás:Lovász Forgácsoló Kft.

További Információ:

A Lovász Forgácsoló Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]