A világ első PET-palackot használó 3D tolla – Renegade

A nemrég közösségi finanszírozásban szép eredményt elért Renegade nem a világ első 3D nyomtató tolla. Nem is a legkisebb, legkönnyebb vagy legolcsóbb. Egyvalamiben viszont világelső, ezzel pedig könnyedén felveszi a versenyt kihívóival szemben. A Renegade ugyanis nem az ilyen készülékektől megszokott méregdrága műanyag szálakat használja a nyomtatáshoz, hanem a minden háztartásban megtalálható, hulladékszámba menő PET-palackokat.

A Renegade-el tehát nem csak pénzt spórolhatunk, műanyag hulladékunkat azonnal újra is tudjuk hasznosítani, amihez nem kell egyebet tennünk, mint, hogy a ChupaCut palackvágóval vékony csíkokra vágjuk a felhasználni kívánt palackot, és befűzzük a Renegade-be. A toll egy nagy teljesítményű préselőt használ, ami egy csavaradagolóból és egy hevítő berendezésből áll. A forgó menet egyenletesen tolja előre a felmelegített műanyagot, a végén pedig kipréseli a toll fúvókáján. Az olvadt műanyag ezt követően gyorsan lehűl és szilárd, stabil térbeli szerkezetet vesz fel. Az így készített szobroknak pedig már csak a fantáziánk szabhat határt.

A Renegade hosszas használatra lett tervezve, ezért egy erős, tartós alumínium ötvözetből készült, stabil konstrukció. Nagy teljesítményű motorjával és adagolójával megoldást kínál a 3D nyomtató tollak esetében felmerülő leggyakoribb problémára, kis méretük miatt ugyanis ezeknél a szerkezeteknél jellemző a műanyag elakadása. A toll oldalán található gombokkal egyszerűen szabályozhatjuk mind a sebességet, mind a hőfokot, 50 és 320°C között. A nyomtatáshoz műanyag palackokból, zacskókból vagy irattárolókból vágott 5-7 mm széles szalagokat használhatunk, melyek vastagsága 0,14-0,35 mm között kell legyen. Használhatunk normál PLA, ABS, TPE, HIPS, nejlon vagy egyéb szálakat is a nyomtatáshoz, ezeket legfeljebb 1,75 mm-es átmérővel.

renegade_web

A készülék PRO verziója beépített LCD kijelzőt kapott, amin folyamatosan monitorozhatjuk a készülék hőmérsékletét, és sebességét, illetve információt kapunk a nyomtatáshoz használt anyagokról is. További kiegészítője a Renegade PRO-nak egy vezérlő egység, amin keresztül távirányítással is működtethetjük, így akár egy meglévő 3D nyomtató vagy házi, hobby CNC szerszámgép fejeként is funkcionálhat.

ForrásKickstarter

További információ:

A Renegade Kickstarter oldalán.

Megosztás
[
    ]