A Hurco bemutatta legújabb kétoszlopos portálos megmunkálóközpontját

A chicago-i IMTS kiállításon került bemutatásra a Hurco legújabb BX40i kétoszlopos portálos CNC gépe. A kétoszlopos konstrukció különösen nagy stabilitása és a gép súlya kiemelkedő pontosságot és kiváló felületi minőséget tesz elérhetővé.

A gépet ugyan kifejezetten az öntvénymegmunkáló és repülőgép ipari szektorok számára tervezték, szerkezetéből fakadóan optimális fordulatszámon képes elvégezni minden nagy sebességű, szűk tűréseket megkövetelő megmunkálást, így számos más ágazatban is kiválóan helytáll.

Szintén a kétoszlopos megoldás eredménye, hogy kisebb a szerszámok kitérése és a rezgések is kisebb hatást gyakorolnak a megmunkálás pontosságára, mint a hagyományos egyoszlopos gépek esetében. Emellett a hőmérséklet-változásokból fakadó alakváltozások mértéke is jóval kisebb, hiszen ezek csak a portálos szerkezetet érintik ahelyett, hogy az X és Y tengelyek viselkedését is befolyásolnák. A rendszer egy további előnye, hogy az orsó közelebb helyezkedik el a gép tömegközéppontjához, így sokkal magasabb merevséget biztosít a folyamatok során. A BX40i emellett 45 mm széles görgős vezetékekkel és lineáris mérőlécekkel van felszerelve minden tengelyen, ami a hosszútávon fenntartható pontosságot garantálja.

hurco_bx40i_cikk

A Hurco által bemutatott újdonság különbözik a megszokott portálos szerkezetű szerszámgépektől, hiszen a vállalat saját fejlesztésű integrált WinMax® vezérlőjével és a szabadalmaztatott UltiMotion® technológiával van felszerelve. A Hurco vezérlő rugalmasságával és a számos különböző programozási módszer támogatásával elősegíti a folyamatok hatékonyságának és ezáltal a műhely produktivitásának növelését. A gépkezelők választhatják a CAD/CAM állomásra való várakozásból fakadó leállási idők minimalizálására alkalmas párbeszéd alapú programozást, az ipari szabvánnyá vált NC programozást, vagy a Hurco speciális programozási módját, az NC/Conversational Merge névre hallgató hibrid módot, mellyel könnyedén optimalizálható a hatékonyság.

A Hurco saját fejlesztésű UltiMotion mozgásvezérlő szoftverrendszere meghatározza az optimális trajektóriát a szerszám számára, így a beprogramozott előtolásokat egyenletesebben éri el a szerszám, ami az alkatrész komplexitásától függően akár 30 %-os csökkenést is eredményezhet a ciklusidőkben, a felületi minőség javítása mellett. Az UltiMotion technológiával a lekerekítési sebesség 2,5-szeresére növelhető a hagyományos megoldásokhoz képest, a gép rázkódása pedig 50 %-kal csökkenthető. A fix előretekintés helyett az UltiMotion rendszere dinamikusan olvassa a program következő sorait, így a mozgás könnyebben alkalmazkodhat a szerszámpályához. Az UltiMotion  akár az optimalizált CAM programok minőségét is felülmúlhatja, mivel sokkal jobban kezeli a gép dinamikusságát és mechanikai adottságait. Az általuk gyártott CNC megmunkálóközpontok mindegyike rendelkezik az UltiMotion technológiával.

A BX40i paraméterei:

Munkaasztal méret1.050 x 700 mm
Asztal terhelhetőség1000 kg
X, Y, Z hossz700 x 1.020 x 500 mm
X, Y, Z gyorsjárat40 m/perc (Direkthajtású golyósorsó)
OrsókúpHSK 63A
Orsó fordulatszám18.000 1/perc
Orsó teljesítmény35 kW
Orsó nyomaték119,3 Nm (2.800 1/perc fordulatszámon)
Szerszámtár kapacitás30
Szerszámgép tömeg9.000 kg

A BX40i mellett az idei IMTS-en a vállalat több újdonságával is megismerkedhettek a látogatók. Itt mutatták be többek között a nyitott gépággyal rendelkező HTM30i marógépet is, mely az új 3D nyomtató fejjel kiegészítve kiváló megoldást jelent a gyors prototípuskészítési feladatokra. Kiállításra került továbbá az új VC600i 5-tengelyes CNC megmunkáló központ, valamint más termékcsaládok olyan népszerű modelljei, mint az 5-tengelyes VMX42SWi megmunkálóközpont, a 3-tengelyes VMX6030i, az 5-tengelyes VM10Ui, a nagysebességű 3-tengelyes VMX24HSi, a 3-tengelyes VM20i, a TMX10MYSi ferdeágyas eszterga élő szerszámozással és mellékorsóval, valamint az általános célú TM6i ferdeágyas eszterga.

ForrásHurco

További információ

A Hurco hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]