STARC – A STAMA automatizált robotcellája

Ma már a gépipari alkalmazások terén is joggal várhatjuk el a vevői igények maximális kielégítését szolgáló rugalmasságot. Ebből a célból a gyártói versenyben megannyi új ötlet és innováció bukkan fel és találkozik egymással. Így születnek meg a testre szabható, moduláris rendszerek, és így jött létre a STAMA válasza a munkadarabok hatékony és rugalmas kezelésére vonatkozó kihívásra is: a STARC automatizált robotcella.

A STARC olyan automatizált megoldást jelent, melyben számos opció közül a vevői igényeknek megfelelően alakítható ki a modulokra épülő, feladatra szabott megoldás. Mindez olyan formában valósulhat meg, amely a megrendelő módosításait, gyártásközi átállásait és sorozatváltásait is képes kezelni. A műszaki fejlesztések, illetve a dinamikusan változó iparági környezet pedig pontosan ilyen igényeket támaszt a kiszolgálókörnyezet felé.

Modularitás = Rugalmasság

A robotcella tervezése során a legfontosabb bemeneti paraméterek a munkadarab mérete és tömege. Annak érdekében, hogy minden lehetséges vevői igény kielégíthető legyen, számos munkadarab-tárolási, munkadarab adagolási, valamint palettázási megoldás közül választhatunk a STARC cellák esetén. Egy STARC robotcellával egy, vagy két STAMA megmunkálóközpont ellátása valósítható meg, többféle elrendezésben. Ráadásul a kezelőfelületek akár egy helyről egyszerre is elérhetők.

starc_robotcella_1

A STARC robotcella akár több STAMA megmunkáló központ kiszolgálását is végezheti

Automatizált folyamatmegoldások, nem csak munkadarab-adagoláshoz

A gyártásközi folyamatok kezelése egyszerűsödik a moduláris felépítésnek és a rugalmas kezelésnek köszönhetően. A kezelőfelületek elérhetősége, a gyors beállítási és indítási lehetőségek lehetővé teszik az átállási idők minimálisra csökkentését. A STARC cellák az „Ipar 4.0” filozófiának megfelelően optimalizált vezérléssel dolgoznak.

A robotcella és a szerszámgép közötti kezelőfelület számos beállítási- és optimalizálási lehetőséget tartalmaz. A beállításokkal a sorozatgyártásban oly fontos termelékenységi és elérhetőségi mutatók, valamint a rugalmasságra vonatkozó számok fejleszthetők. A felsorolt paraméterek fontosságát szem előtt tartva fejlesztette a STAMA a saját, moduláris felépítésű automatizált rendszerét, aminek köszönhetően a megmunkálási minőség mellett további üzemeltetési, karbantartási, tervezési, valamint üzleti szempontokból is előnyökhöz juttathatja felhasználóit.

STARC Robotcella és STAMA – MC/MT megmunkáló központok együttműködése: Jól definiált célok, és azok optimális megvalósítása

Az automatizált gyártórendszerek és a megmunkáló központok kezelőfelületei közötti kapcsolatteremtés jelenti az egyik legnagyobb kihívást az automatizált gyártás fejlesztése szempontjából. A STARC robotcellák és STAMA megmunkáló központok kombinációja megvalósítja ezt az ideális vezérlési lehetőséget egyetlen kulcsrakész megoldásban, egy átfogó kezelőfelület segítségével.

A kapcsolatban álló eszközök jól szervezett, optimalizált csapatmunkát valósíthatnak meg. Több megmunkálási és anyagtovábbítási lépés is elvégezhető azonos időben, méghozzá valós idejű adatgyűjtés és rendszerfelügyelet mellett.

starc_robotcella_2

A STARC cellák vezérlése a jól kezelhető menürendszerrel gyors és egyszerű

Intelligens kezelőfelületek

A gyártási folyamatok a kezelőfelületen (Touch Panel) jeleníthetők meg.  Ennek köszönhetően a gépkezelők, illetve a felügyeletet ellátó személyek folyamatosan ellenőrizhetik a folyamatok állapotát, így a rendszerelemek integrációját, vagy a gyártásközi átállásokat. A felügyeletet tovább könnyíti a logikusan felépített, jól kezelhető menürendszer is. A mobil kezelőeszközön (Teach Pedant) az operátor irányíthatja a munkadarabok betöltését, cseréjét, illetve eltávolítását, továbbá lehetősége van a munkatér folyamatos felügyletére is, akár az előbbiekkel egy időben. Fontos hozzátenni, hogy a robotcella működtetése a megmunkálóközpont indításától függetlenül végezhető, nem szükséges a rendszer minden egyes elemét azonos időben bekapcsolni.

STAMA View&Do

A STAMA View&Do lehetőséget teremt a folyamat adatainak rögzítésére, megjelenítésére, valamint elemzésére. Ráadásul mobil eszközökkel is összekapcsolható. Szerszámadatok, átállási idő, független futtatási idők, termelékenységi mutatók – A STAMA View&Do összegyűjti a folyamat és a gyártás legfontosabb paramétereit és vázolja őket az aktuális folyamat egyszerű és gyors elemzésének érdekében.

A STARC robotcella tehát, kiegészítve a STAMA megmunkáló központok munkáját hozzájárul a folyamatautomatizálás egyszerűsítéséhez, ezen keresztül pedig jelentősen javíthatja a termelékenységi mutatókat is a hatékonyabb anyagtovábbítási megoldásokon keresztül.

ForrásROLATAST

További információ

A STAMA gépek magyarországi forgalmazója a Rolatast Bt.

Megosztás
[
    ]