Reverse engineering megoldás SOLIDWORKS felhasználóknak

Egyetlen zökkenőmentes munkafolyamat a 3D szkenneléstől a gyártásra kész 3D modellekig.

Az Artec 3D, professzionális 3D szkennergyártó vállalat összefogott a világ vezető CAD szoftverfejlesztőjével, hogy a mérnökök és terméktervezők számára a lehető legjobb 3D tervezési élményt teremtsék meg. Az Artec Studio 11, 3D szkennelő és adatfeldolgozó szoftver egy régen várt funkcióval gazdagodott: a 3D szkennelt modellek egyszerűen, egyetlen kattintással exportálhatóvá váltak CAD programok számára jól értelmezhető formátumba. Ez a fejlesztés nagy segítség a mérnökök számára a hagyományos módszerekkel sokszor kifejezetten idő- és munkaigényes reverse engineering feladatok megoldásában.

Freedee_Solidworks_RevEngineering_cikk6

A mérnökök gyakran találkoznak a feladattal, hogy éppen olyan tárgyak reprodukálására és gyártására van szükség, amelyek formája bonyolult, összetett, hagyományos eszközökkel nehezen mérhető. A 3D szkennerek megjelenésével és elterjedésével sok műszaki ember szeme felcsillant, mert meglátta a lehetőséget a nagy pontosságú digitalizáló eszközökkel való elemzésben és a tárgyak egyszerűbb, gyorsabb, áttervezési célú vagy gyártásra kész 3D szkennelésében.

Freedee_Solidworks_RevEngineering_cikk5

Az ilyen jellegű reverse engineering feladatok elvégzésére alkalmazott hagyományos munkafolyamatok, mérések és 3D modellezési lépések általában sok időt és energiát emésztenek fel. Ennek a problémának a megoldására ígérnek választ a professzionális 3D szkennerek, amelyekkel töredék idő alatt és nagyobb pontossággal elvégezhetővé válnak a mérnöki visszamodellezési feladatok. Többek között kiiktathatóvá válik a manuális mérés kézi mérőműszerekkel, a szkennelt 3D modellek alapján ugyanis a tárgyak digitális mása pontosabban leképezhető, sőt az alkatrészekhez tizedmilliméteresnél is finomabban illeszkedő mérő- és ellenőrzősablonok gyártása minimális mérnöki munkával, mindössze néhány kattintással elvégezhető. Egy-egy sablon vagy szkennelt 3D modell egy asztali 3D nyomtató segítségével pedig pár órán belül kézbe is vehető.

Freedee_Solidworks_RevEngineering_cikk2

Miért nem alkalmazza minden alkatrészgyártó és tervező cég még a 3D szkennelést, ha ennyivel egyszerűbbé teszi a munkát? A 3D szkennerek kínálta reverse engineering megoldás futótűz szerű terjedésének a legnagyobb akadályt a különböző alkalmazások és formátumok közötti átjárhatóság jelenti. A 3D szkennerek által generált modellek síkidomokból álló felülethálók, amelyek csupán korlátozottan szerkeszthetők. A mesh alapú 3D modellek alkalmasak mérésekre, tervezési segédletként, illetve egyszerű szilárdtest-műveletekre, azonban a hagyományos szilárdtest-modellező CAD szoftverekben nem, vagy csak nagyon bonyolultan módosíthatók. Az Artec 3D és a SOLIDWORKS összefogása ezekre a problémákra kínál egy könnyített munkafolyamat fejlesztésével megoldást.

Freedee_Solidworks_RevEngineering_cikk3Freedee_Solidworks_RevEngineering_cikk1

Az Artec precíz, kézi 3D szkennerei eddig is közkedveltek voltak az ipari felhasználók körében. A gépekhez fejlesztett szoftver, az Artec Studio 11 a piac legátfogóbb 3D szkennelő és adatfeldolgozó szoftvere. A szoftver 11-es verziójában magas szintre emelték az autopilot megoldásokat, köztük az automata illesztést is, amely textúra és geometriaadatok együttes analizálásával szinte minden esetben manuális referenciapont kijelölés nélkül, tökéletesen illeszti össze a tárgy több oldaláról készült szken fájlokat. A CAD mérnöki felhasználás irányába tett fejlesztésükkel azonban ismét hatalmas hozzáadott értékkel gazdagodtak a vállalat professzionális 3D szkennelési megoldásai. Az Artec Studio 11 felhasználói mostantól egyetlen kattintással tudnak egyenesen SOIDWORKS-be exportálni 3D modelleket két professzionális plugin, a Geomagic és a DezignWorks segítségével. A SOLIDWORKS a világ egyik legelterjedtebb és legelismertebb CAD szoftvere, amely kifejezetten alkalmas reverse engineering, ipari formatervezői, gyors prototipizálási, elemzési és rengeteg más 3D modellezői feladat elvégzésére.

Freedee_Solidworks_RevEngineering_cikk4

Az újonnan kiadott Geomagic plugint a 3D Systems fejlesztette kifejezetten arra a feladatra, hogy a 3D szkennelt modelleket tömör alkatrészekké alakítsa. A mesh felülethálók szerkesztésének és a pontfelhő feldolgozásának kombinációjával, továbbá automatikus és irányított tisztítással (nem kívánt részletek eltávolításával) gyors és pontos felületillesztés érhető el az organikus 3D szkennelt modell geometriákhoz. A plugin segítségével hasznos, szerkeszthető és tömör modelleket kaphatunk, így mostantól gyakorlatilag bármely 3D szken fájl alapján gyártáskész terveket hozhatunk létre. A DezignWorks és a Design X felhasználók is hasonló, zökkenőmentes munkafolyamatot élvezhetnek a lehetőségnek köszönhetően, hogy közvetlenül exportáljanak az Artec Studio 11-ből. A felsorolt, reverse engineering megoldásokra fejlesztett pluginek mostantól megvásárolhatók önállóan vagy az Artec 3D szkennereivel és szoftverével együtt kedvezményes csomagokban a vállalat hivatalos magyarországi forgalmazójánál, a FreeDee Printing Solutions-nél.

ForrásFreeDee Printing Solutions

További infomráció

A SOLIDWORKS hivatalos hazai forgalmazója az EuroSolid Kft.

Megosztás
[
    ]