Minden, amit egy CAD/CAM programozónak tudnia kell az Általános Szerszám Katalógus szabványról

A probléma:

A termelés egy adatvezérelt folyamat, de a szerszámokra vonatkozó adatok gyártónként változnak. Egy szerszám összeállítás elkészítésekor a kapcsolattartók felhívása, valamint a katalógusok és weblapok böngészése nem hatékony. Ideje megreformálni a szerszám kiválasztási folyamatot.

Az új Generic Tool Catalogue (GTC)(vagyis Általános Szerszám katalógus) szabvány egy jól átgondolt alapot ad az egységes digitális katalógusok és webáruházak létrehozásához. A GTC szabvány felhasználásával olyan alkalmazások készíthetők a CAD/CAM programozók számára, melyekkel úgy kereshetnek és rendelhetnek szerszámokat, mintha csak az Amazon-on lennének. Ahhoz azonban, hogy ez valósággá válhasson, minden jelentős szerszámgyártónak digitalizálnia kell a katalógusát, és elérhetővé kell tennie online. A GTC egy keretrendszert kínál ehhez a folyamathoz.

gtc-1

A GTC előnyei:

A MachiningCloud például egy olyan alkalmazás, ami a GTC szabvány segítségével jött létre. Ez az app megspórolja a találgatást és keresgélést a szerszámválasztás során, így a mérnökök gyorsan hozhatnak okos döntéseket. A felhasználók mára több mint 500.000 szerszám összeállítást hoztak létre a rendszer segítségével, és tapasztalataikat így foglalták össze:

  • Sokkal gyorsabb a szerszámkeresés
  • Könnyebb megtalálni az optimális szerszámot
  • Gyorsan létre lehet hozni szerszám összeállításokat
  • Javult a szerszám menedzsment és a jelentés készítés
  • Egyszerűsödött a munkafolyamat

A felhasználók visszajelzései alapján egy ilyen rendszer 25-75%-kal gyorsíthatja a szerszámkeresési és rendelési folyamatot a hagyományos papír alapú katalógusokhoz és telefonos egyeztetésekhez képest.

Mi is pontosan a GTC?

A szerszámokra vonatkozó adatokat is ugyanúgy digitalizálni kell, mint minden mást az üzemben. A digitalizálási folyamat első lépéseként a szerszámgyártók közösen kidolgoztak egy általános szerszám katalógus szabványt, ami segít összekötni a szerszámadatokat az információ alapú gyártást támogató szoftveres alkalmazásokkal. Az ISO 13399 azért jött létre, hogy szabványosítsa a szerszámokra vonatkozó adatok feltüntetését és az információáramlást. A GTC kiegészíti az ISO 13399 szabványt és még egy lépéssel tovább megy azáltal, hogy csoportosítja és egy logikus hierarchiába szervezi az adatokat, valamit kiegészíti további olyan a CAD/CAM programozók számára szükséges elemekkel, mint a grafikus ikonok, a képek és a 3D modellek. A GTC finomhangolásán még mindig dolgozik az ipar. A fejlesztések eredményei a http://gtc-tools.com/ weblapon érhetők el.

GTC a valóságban:

Az ipar számos jelentős gyártója használja a GTC-t saját rendszereiben, köztük az Iscar, a Kennametal és a Sandvik Coromant is. Márkafüggetlen alkalmazásként pedig a MachiningCloud érhető el a piacon. Röviden összefoglalva így néz ki a MachiningCloud használata:

  1. A gyártók folyamatosan feltöltik a katalógusukat ISO/GTC formátumban. Így a szerszámadatok mindig frissek, elérhetőek mindenki számára és akár még a globális és helyi készletek is megjeleníthetők.
  2. Szűrhető kereséseken keresztül a felhasználók megtalálhatják a számukra optimális szerszámot, és letölthetik a hozzá tartozó adatokat. A GTC szabvány garantálja, hogy minden keresési eredmény, fájl és adat megegyező formátumban és hasonló megjelenéssel érhető el, függetlenül attól, hogy melyik konkrét katalógusból származik.
  3. A letölthető 3D CAD modellek egyből felhasználhatók a cég tervező szoftvereiben.
  4. A szerszám menedzsmenthez és a CAM programozáshoz elérhető minden szükséges méret és adat ISO 13399 formátumban és GTC rendszerezésben. Ha a cég szoftvere rendelkezik felhő kapcsolattal, az adatok automatikusan le is tölthetők, ezzel megspórolva a manuális adatbevitelt.
  5. A MachiningCloud ezenfelül a megmunkálási paraméterekre is tesz javaslatot MTConnect formátumban.

A beveztés korlátai:

A CAD/CAM programozók csak most kezdenek hallani ezekről az új fejlesztésekről. Amikor pedig rákeresnek a GTC-re azt tapasztalják, hogy a szerszám katalógusok elérhetősége és integrációja egy jelentős probléma. Ők egyetlen egységes felületet akarnak, az iparnak viszont még dolgoznia kell ezen. Elengedhetetlen, hogy minden szerszámgyártó digitalizálja a saját katalógusait és feltöltse az adatokat az általuk preferált platformba. Az ehhez szükséges erőforrások miatt jelenleg ez még nem történt meg minden gyártó esetében, de a kereslet növekedésével a helyzet csak javulni fog.

Hogy ebben az átalakulásban segítséget nyújtson, a MachiningCloud ingyenes szolgáltatásként vállalja a márkák szerszámadatainak átkonvertálását az ISO/GTC/MTConnect formátumba, és a felhőben való elérhetővé tételét a felhasználok számára.

Forrás MachiningCloud

További információ

A GTC hivatalos weblapja.

A MachiningCloud hivatalos weblapja.

Megosztás
[
    ]