SCHUNK robotos kiszolgáló rendszerek a sokoldalú anyagmozgatási folyamatokhoz

Az ipari alkalmazásokban működő automatizált anyagmozgatás a kiszolgáló robottechnika egyik legdinamikusabban fejlődő területe. Amíg az alkatrészek és minták mozgatását napjainkban nagyfokú körültekintéssel, manuális úton végzik, a jövő egyértelműen a kiszolgáló robotok által végzett logisztikai megoldásoké, melyek az alkatrészellátást napi 24 órában sokoldalú, nyomon követhető és igen hatékony folyamatokban biztosítják majd.

A telephelyen belüli logisztika területén különösképpen dinamikus az ipari kiszolgáló robotok fejlesztése. Amíg néhány évvel ezelőtt csupán prototípus jellegű rendszerekkel találkozhattunk, ma már számos olyan szabványmegoldás létezik, amely a gyakorlati használat során kiállta az idő próbáját. E technológiák területén tölt be vezető szerepet a SCHUNK, mely a befogástechnika és megfogó rendszerek terén kiemelkedő szakmai kompetenciával rendelkezik. A központi kezelő elem a sokoldalú és erős SCHUNK LWA Powerball light weight arm, a világ egyik legerősebb könnyű szerkezetű robotkarja. Kiváló, +/- 0,15 mm-es ismétlési pontossága rendkívüli folyamatstabilitást biztosít, továbbá az egyedi kialakításának köszönhetően, a veszélyes mozgások is megelőzhetők. Mivel a megfogó tápvezetékei és szerszámok teljes egészében a modulban helyezkednek el, nincsenek interferenciára hajlamos kábelek a perifériás eszközökön. A szilárd, ugyanakkor könnyű szerkezetű konstrukció és a legmodernebb nyomatékmotorok a kar energiaszükségletét alacsonyan, átlagosan 80 W-os teljesítményen tartják.

SCHUNK_transportation_cikk2

Alkatrészek és minták mozgatására szolgáló, sokoldalú megoldás: A SCHUNK könnyű szerkezetű karokat dinamikus mozgások végrehajtására tervezték lineáris meghajtással vagy ingarendszerben

A 24V-os koncepció lehetővé teszi a SCHUNK Powerball akkumulátorral történő működtetését mobil alkalmazások esetén. A SCHUNK LDx sorozat tagjainak lineáris meghajtású tengelyei az egy tengely körül sokoldalú és dinamikus folyamatok végrehajtását teszik lehetővé. Ezekkel elkerülhetővé válnak az időigényes referenciafuttatások rendszerindítás, illetve vészleállás esetén. Ráadásul a modulok nem igényelnek sem vég- sem referenciaszenzorokat, így csökkentve a beruházási költséget, a programozási követelményeket, és a kábelek mennyiségét. Tekintettel arra, hogy számos szabadon programozható, könnyű szerkezetű SCHUNK karral felszerelt szán helyezhető el egy vezetőprofilon, a SCHUNK LDx modulok alkalmasak különösen kompakt és költséghatékony elrendezések megvalósítására. A SCHUNK LDL, LDN, LDM, illetve LDT modulok jelentik a kiindulási alapot. Ezek a modulok paramétereik (3.800 mm-es maximális névleges löket, 40 m/s2 maximális gyorsulás, 4 m/s maximális sebesség és maximum 50 kg-ig terjedő terhelés) révén széles körben alkalmazhatók. Ezekhez a modulokhoz szabványeszközként jár a Bosch Rexroth IndraDrive vezérlő; opcióként a Siemens SINAMICS S120 átalakítója is elérhető. A SCHUNK valamennyi LDx modulját a Profibus, Sercos III, Profinet IO, EtherNet/IP és EtherCat szabványos interfészekkel kínálja, a magasabb szintű rendszervezérlőkhöz történő könnyű és gyors integrálhatóság érdekében.

SCHUNK_transportation_cikk1

A SCHUNK könnyű szerkezetű karokat dinamikus mozgások végrehajtására tervezték lineáris meghajtással vagy ingarendszerben

A komplexebb mozgatási feladatok, mint például különböző rendszerek, közbenső tárolók vagy területek közötti szállítás esetén ingarendszerek alkalmazása, például a SERVUS ROBOTICS autonóm szállító robotjai jelentik a megfelelő megoldást. Ezek szintén felszerelhetők a SCHUNK könnyű szerkezetű karokkal, és az egyes állomásokhoz sínrendszeren érkeznek, egymástól függetlenül. Az egész rendszer könnyedén bővíthető, ezért gyorsan és könnyen adaptálható a különböző gyártási folyamatokhoz. Alkalmas a létesítményen belüli teljes anyagmozgatás irányítására, az áruk fogadásától, az automatizált raktározáson, gyártáson, összeszerelésen és kiválogatáson keresztül, egészen a szállításig. Az emelőrendszerekkel sokszintű megoldások alkalmazása is lehetséges. A rendszer ezért ideális a gyáregységen belüli anyagmozgatás sokoldalú és hatékony automatizálására, szupermarket stratégiák és kanban rendszerek megvalósítására.

Forrás SCHUNK GmbH & Co. KG

További információ

A SCHUNK GmbH hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]