Egyedi megoldások nagy sorozatú gyártáshoz

Az NLX 1500 SY, az NRX 2000, és a WASINO A 150Y|18 szerszámgéppel a DMG MORI szakértelmét demonstrálja az autóipari forgácsolás terén.

A DMG MORI évek óta növekvő ágazata, az autógyártás jelentős szerkezeti változáson megy át. Az egyre többféle modell és típusváltozat, ugyanakkor az egyre rövidebb termékélettartamok, a széleskörű modularizálás és blokk-szemléletű gyártás, az új technológiák alkalmazási kényszere, valamint a rendkívüli költségnyomás, és a fejlődő országok egyre növekvő termelése összességében erős, újító szellemű és rugalmas beszállítókat követel meg, akik ilyen körülmények között is talpon tudnak maradni. A szerszámgépek és teljes gyártórendszerek globális gyártójaként a DMG MORI megfelel ezeknek a kihívásoknak széleskörű értékesítő és szervizhálózatával, valamint a beszállító üzemek rugalmas csoportjával az összes kulcsfontosságú értékesítési piacon. Ennek köszönhetően az autógyárak és beszállító iparáguk nélkülözhetetlen partnere maradt.

A DMG MORI autóipari szektor számára gyártott termékskálájának gépei a tömeggyártásra szolgáló költség- és helytakarékos i-sorozattól, a következő generációs, japán gyártási filozófia szerint kifejlesztett, asztal- és raklapcserélős NHX gépcsaládon át, egészen a kiemelkedő termelékenységű DMC H linear gépcsaládig terjednek, amelyet modern lineáris hajtással szereltek fel. Ezáltal a DMG MORI ideális gépet tud ajánlani a  belső égésű motor- és hajtómű-alkatrészek minden sorozatgyártási feladatához. A forgó alkatrészek tömeggyártásához egyebek közt optimalizálta a CTV családba tartozó függőleges esztergáit, hogy képesek legyenek a homokinetikus gépelemek és edzett fogaskerekek megmunkálására is, és ezzel az alkalmazások széles választékát tette elérhetővé. A horizontális esztergák terén a CTX, NLX és NZX termékcsaládot is továbbfejlesztették és különféle alkalmazásokhoz igazították főtengelyek, támcsapágyak és villanymotor forgórészek automatikus sorozatgyártása céljából.

Az NLX 1500SY|500 forgácsolási hossza 515 mm, a legnagyobb forgácsolható átmérő pedig 366 mm.

Az NLX 1500SY|500 forgácsolási hossza 515 mm, a legnagyobb forgácsolható átmérő pedig 366 mm.

NLX gépcsalád– minden szempontból stabil tökéletesség

A DMG MORI által 2010-ben elindított NLX gépcsalád töretlenül dinamikus ütemben folytatja tovább a nemzetközi sikertermék NL gépcsalád történetét. Mára több mint 1200 ilyen univerzális esztergát adnak el évente, és a szám egyre nő. A gépek kiemelkedő műszaki jellemzőin kívül a széleskörű modulos koncepció által nyújtott rugalmasság a másik fontos alapköve a piaci elismertségnek. 36 különböző módon felszerelt változatot lehet konfigurálni öt különféle méretű modellből, amelyek mindegyik változata maximális teljesítményt, rugalmasságot és megbízhatóságot nyújt a saját területén. Ennek további bizonyítékai a legújabb NLX fejlesztések, melyek a DMG MORI designt ötvözik a CELOS® rendszerrel.

Ennek a géposztálynak az egyik csúcsmodellje az NLX 1500SY. A kötelező fő- és ellenorsón kívül a BMT® forgó revolverfej alapváltozatán 12 meghajtott szerszámhely van, amelyek akár 10,000 1/perc fordulatszámra is képesek (opcióként rendelhető 20 férőhelyes revolverfej is). Az Y-tengely mérete itt ± 50 mm. A revolverfej VDI változata is rendelhető opcionálisan a TRIFIX® gyorscserés szerszámtartó rendszerrel. Az NLX 1500|500 változat emellett kiterjesztett mozgástartománnyal rendelkezik, hogy az alkatrészek méretéhez képest széles tartományt foghasson át. A forgácsolható hossz 515 mm, a legnagyobb forgácsolható átmérő pedig 366 mm. Az 52 mm-es főorsó-áteresztés rúdanyagok megmunkálását is lehetővé teszi.

NRX 2000 – nagy termelékenységű kétorsós forgácsoló központ

Az NRX 2000 két főorsóval és két 8 szerszámhelyes revolverfejjel rendelkezik, így a “Stealth Design” lehetővé teszi a két orsóval való egyidejű megmunkálási folyamatokat. Az alapkiépítésben 5,000 min-1 fordulatszámú orsók mind az X-, mind a Z-tengely irányába is mozgathatók. A gép első részén lévő két fix revolverfej (ideálisan védve a forgácsok és hűtőanyag ellen) nyolc szerszámhellyel rendelkezik (opcionálisan tíz szerszámhellyel). Az 1650 mm széles és 2100 mm magas kisméretű kialakítás több mint 30 százalékkal csökkenti a helyigényt a hagyományos gépekhez képest. Ez azt jelenti, hogy a párhuzamos kétorsós forgácsoló központ egy normál konténerben szállítható, ami jelentősen csökkenti a szállítási költségeket.

Az NRX 2000 két főorsóval és két 8 szerszámhelyes revolverfejjel rendelkezik, így a "Stealth Design" lehetővé teszi a két főorsóval való egyidejű megmunkálási folyamatokat.

Az NRX 2000 két főorsóval és két 8 szerszámhelyes revolverfejjel rendelkezik, így a “Stealth Design” lehetővé teszi a két főorsóval való egyidejű megmunkálási folyamatokat.

A 30 m/perc keresztirányú előtolás és az új, integrált munkadarab-betöltő és kiszedő rendszer is hozzájárul az NRX 2000 nagy termelékenységéhez. Például egy 5,6 másodperces berakási idejű portál-betöltő rendkívül lecsökkenti az állásidőket, és ezt még fokozza a Duo betöltő egység, amely lehetővé teszi a munkadarab átrakását az első orsóból a második orsóba. A betöltő portál dinamikusságát a kisebb kialakítás és a mozgatható egységek méretének csökkentése tette lehetővé – ez csökkenti a rezgéseket, ami végeredményben jobb felületi minőséget eredményez.

Alapfelszereltségként a gép beépített része egy oldalirányú 14 férőhelyes munkadarab adagoló, amely akár 3 kg-os munkadarabokat is tárolhat.

A 150Y|18 – Precíziós forgácsolás hajtott szerszámokkal C és Y tengely irányában

A WASINO termékpalettáján az A-sorozat, kimondottan a nagyon bonyolult munkadarabok megmunkálásához lett tervezve. A nagyoló és a finom megmunkálásnál is megmutatkoznak az előnyei, ha bonyolult és precíz megmunkálásra van szükség. Hidegindításkor a hőtágulásból származó hiba csupán 4 µm, a körkörösség pontossága pedig 0,8 µm!

Az A 150Y|18 gép egy 18-szerszámhelyes revolverfejjel felszerelve (amely a legnagyobb szám a kategóriájában) bizonyítja sokoldalú használhatóságát, amikor finom alkatrészek 6-oldali összetett megmunkálása szükséges, beleértve az esztergálást és marást is.

Az A 150Y|18 gép egy 18-szerszámhelyes revolverfejjel felszerelve (amely a legnagyobb szám a kategóriájában) bizonyítja sokoldalú használhatóságát, amikor finom alkatrészek 6-oldali összetett megmunkálása szükséges, beleértve az esztergálást és marást is.

Az A 150Y|18 gép egy 18-szerszámhelyes revolverfejjel felszerelve bizonyítja sokoldalú használhatóságát, amikor finom alkatrészek 6-oldali, bonyolult megmunkálására van szükség, beleértve az esztergálást és marást is. Pontosan ilyen feladatok miatt készült az A 150Y|18 Y-tengelyével, revolverfejével és meghajtott szerszámaival minden szerszámhelyen. A kisméretű kialakítás ellenére bőséges méretű munkateret biztosít, nagy mozgástartománnyal: 180 mm az X irányban, 350 mm a Z-tengely irányában, és 100 mm az Y irányban.

A WASINO 150|18 géppel megmunkált optikaház

A WASINO 150|18 géppel megmunkált optikaház

Forrás:DMG MORI

További információ

A DMG MORI Hungary Kft. honlapján.

A DMG  MORI Hungary Kft. kapcsolattartója:

Kovács Gábor
Tel.: +36 1 430 16 14
Fax: +36 1 430 16 15
Mobile: +36 30 676 36 21
gabor.kovacs@dmgmori.com

DMG MORI Hungary Kft.
Vegyész u. 17-25, B. Épület
HU-1116 Budapest

Megosztás
[
    ]