Egy igazi műanyagipari siker sztori: A LEGO fejlődése

A LEGO talán minden idők egyik leghíresebb műanyagipari terméke. Kimondva azt a szót, hogy LEGO, egyesek arcára mosolyt csalunk, mások eszébe örömteli gyerekkori emlékeket juttatunk, de egy biztos: Európa szerte nagyon kevés olyan ember van, aki ne hallott volna eme színes építőkockákról. De kinek a fejéből pattant ki ennek a nagyszerű játéknak az ötlete, és hogyan fejlődött a történelem folyamán? Mikortól nyerte el a LEGO jelenleg is alkalmazott formáját, és mi a fő alapanyaga? Jelen cikkemben ezekre a LEGO-val, egy igazi műanyagipari sikersztorival kapcsolatos kérdésekre keresem a választ.

LEGO_story_cikk1.jpg

A mindenki által jól ismert, változatos alakú és színű LEGO kockák

Ha szabad így fogalmazni, a LEGO őshazája a dániai Jütland-félszigeten fekvő, nem sokkal több, mint 6000 lélekszámú kisváros, Billund, mely napjainkban is a LEGO Csoport székhelye. A LEGO ősatyja Ole Kirk Christiansen ácsmester, aki az 1930-as években elején kezdett el minőségi fajátékokat készíteni. A játékok előállításában már a kezdetektől fogva segítő társa volt fia, az ekkor még mindössze 12 éves Godtfred. 1934-ben adták vállalatuknak a LEGO nevet, mely a dán „leg godt”, játssz jól szavak első két-két betűjének összeolvasásából ered. Ez a szó nagyon jól jellemezte, és véleményem szerint mind a mai napig jól jellemzi a vállalat filozófiáját. Ole Kirk Christiansen célja olyan játékok előállítása volt, melyek megmozgatják a gyermekek fantáziáját, ezáltal őket kreatívvá, gyerekkorukat sokkal színesebbé teszi.

LEGO_story_cikk2

Ole Kirk Christiansen és fia által gyártott fa LEGO játékok

A LEGO kezdeti éveit egyáltalán nem a siker és a nagymértékű profit jellemezte. Az 1930-as évek Ole Kirk számára mind a család, mind pedig a vállalat tekintetében nehezek voltak. 1942-ben egy véletlen folyamán az akkori gyárépülete leégett, és vele együtt nagy mennyiségű alapanyag és számos játék tervrajza is megsemmisült. Ole Kirk viszont itt még nem adta fel: 1944-ben megalapította új gyárát, melyben már futószalagos termelési technológiát üzemeltettek. Már ekkor lefektette az azóta híressé és hírhedté vált mottót: „Det beste er ikke for godt!”, azaz „Csak a legjobb lehet elég jó!”.

A legelső, a jelenlegi LEGO-hoz hasonlító „önrögzítő építőkockák” ötlete 1939-ben Hilary Fischer Page fejéből pattant ki. 1947-ben ezekből az építőkockákból szerzett egy kisebb mintát Ole Kirk és Godtfred, majd ezeknek az építőelemeknek a továbbgondolásával született meg a LEGO kocka alapötlete. Érdekes megjegyezni, hogy a vállalat 1946-ban, minden más dániai játékgyártót megelőzve elsőként vásárolta meg legelső fröccsöntő gépét, amikor a LEGO kockák gyártásának ötlete még fel sem merült. Az építőkockákat kezdetben cellulóz-acetátből gyártották, ám ezzel és az alkalmazott geometriával több probléma is akadt. Habár a legyártott építőelemek megfelelően egymásba rakhatóak voltak, a belőlük épített tárgyak hamar széthullottak. Az igazi áttörésre, és a mai LEGO kocka megszületésére egészen 1958-ig kellett várni, és az akkor megalkotott dizájnt még ugyanebben az évben szabadalmaztatták. Ekkor a kockák előállításához már az 1940-es években felfedezett polimert, az akrilnitril-butadién-sztirolt, azaz az ABS-t használták, mely mind a mai napig az egyik legnagyobb mennyiségben LEGO gyártásra alkalmazott polimer.

LEGO_story_cikk3

A LEGO legelső fröccsöntőgépe. Figyeljük meg, hogy a szerszámzárást akkoriban még kézi erővel végezték!

LEGO_story_cikk4

A LEGO kockák legelső prototípusai

De mi is áll a LEGO sikere mögött? Ezt a kérdést már sokan firtatták az évek során, így számos válasz is született rá. Véleményem szerint a siker igazi hátterében a LEGO egyszerűsége, és az ezzel szemben álló sokszínűsége adta. Ha kezünkbe veszünk egy egyszerű LEGO kockát, vagy akár egyszerre több tíz darabot szemlélünk is, önmagukban csak piciny alkotóelemek, melyeket a mi kreativitásunkkal gyúrhatunk egy teljes egésszé, megfelelő mennyiségű kocka esetében akár egy teljes világgá. Ezeknek a kockának speciális tulajdonsága, hogy a különböző készletből származó kockák egymással kompatibilisek (Sőt! a jelenlegi kockák még mindig kompatibilisek az 1958-ban gyártottakkal), így több kisebb csomagból „összevadászott” kockából is készíthetünk egy teljesen új alkotást. És ezzel vissza is értünk a Magasin du Nord egyik játékbeszerzője által felvetett ötlethez, melyet Ole Kirk messzemenően megfogadott és tovább gondolt. Az ő meglátása az volt, hogy egyedi termékek helyett egy egységes játék rendszert kellene kifejleszteni, amelyben az egyes játékrészletek maradéktalanul egymáshoz kapcsolhatóak. Ennek az elvnek a megvalósításával nem csak a cég számára fontos eladásokat, hanem a játék élvezhetőségét, felhasználhatóságát és megfelelő kreativitás, képzelőerő és persze sok-sok LEGO kocka birtokában gyakorlatilag annak megunhatatlanságát is biztosították.

Fontos mérföldkövet jelentett 1961-ben a LEGO kerék megalkotása. Ehhez fröccsöntött műanyag felnire, az ehhez speciálisan kapcsolódó tengelyre és egy adott gumikeverékből készített (akár cserélhető) gumiabroncsra volt szükség. Gumiiparral kapcsolatos előadásokon gyakran szokott felmerülni az a kérdés, hogy vajon mely cég gyártja darabszám tekintetében a legtöbb gumiabroncsot? A válaszok között leggyakrabban nagy, neves, autógumikat előállító cégek sorakoznak fel egymás mögött, ám darabszámra vonatkozóan messzemenően a LEGO gyártja a legtöbb gumiabroncsot a világon.

LEGO_story_cikk5

A híres LEGO kerekek

A másik fontos fejlődésbeli esemény a LEGO világának „emberekkel” való benépesítése volt. Sokan nem is gondolnák, de a kezdeti elkészíthető épületekbe és járművekbe csak a képzelet invitálta bele lakókat. Egészen 1974-ig kellett várni az első LEGO család megszületésére, melynek összes tagja egy fontos problémával rendelkezett: túl nagyok voltak. Ez alatt azt kell érteni, hogy egy-egy figura kisebb ház magasságú volt, így 1978-ban, az akkorra már a cég életébe szorosan bekapcsolódó utód, Kjeld Kirk Kristiansen és tervező csapata újragondolták, és az akkori LEGO világhoz méretezték a figuráikat. (A cég irányítását napjainkban is ő végzi.)

LEGO_story_cikk6

A „LEGO család”: Ole Kirk Christiansen, Godtfred Christiansen és Kjeld Kirk Kristiansen

Innentől kezdve a cég, sikereinek köszönhetően folyamatosan fejlődött és terjeszkedett, majd végül gyakorlatilag meghódította a teljes világot. A fejlesztők újabb és újabb dizájnokat találtak ki, amelyeket adott LEGO termékcsoportokba tömörítettek. A LEGO több gyárral is bővült, köztük az egyiknek 2008 óta Nyíregyháza ad otthont. Ennek a gyárnak különlegessége, hogy az 1967-ben életre hívott LEGO Duplo-t csak itt gyártják a világon. A Duplo óvodások számára kitalált, nagyobb méretű LEGO kocka, melyet ezek a fiatalok is könnyen össze tudnak illeszteni. Az ezekkel való játék nem csak bevezeti őket ebbe a különleges játékbirodalomba, de közben számos képességüket is fejleszti. A nyíregyházi gyár 2015-ben a város egy másik részére, a régi gyárhoz viszonyítva jóval nagyobb, több mint 120 000 m2-es területre költözött, a fröccsöntő gépeinek számát pedig közel kétszeresére emelte. A régi gyártócsarnokban 356, míg az újban 768 darab fröccsöntő gépnek van helye. A LEGO nyíregyházi telephelye itt viszont még nem állt meg a fejlődésben: 2020-ra még egy, az újabb gyártócsarnokhoz hasonló, további 768 gép befogadására alkalmas csarnokot építenek.

LEGO_story_cikk7

A LEGO csoport nyíregyházi termelőüzemének részlete

Mielőtt a cikkünk végére érünk, egy fontos dolgot még ki kell emelni: miből is készül a LEGO? Korábbiakban már említettük, hogy már 1958-ban is ABS-ből készültek a kockák, mely mind a mai napig az egyik legfontosabb alapanyagként maradt meg. Az ABS alkalmazásának legfontosabb előnyei közé a jó szilárdsága, ütésállósága, hő- és vegyszerállósága tartozik. Ennek a polimernek a felhasználásával és természetesen a megfelelően kialakított szerszám segítségével manapság már 2 mikrométeres pontossággal gyártják az építőkockákat. A LEGO Csoport által felhasznált mennyiség körülbelül 6000 tonna évente, mely jól mutatja a gyártás monumentalitását, és a játék iránt mutatott hatalmas keresletet is. A vállalat több közleményt is adott már ki, hogy ezt a nagy mennyiségben felhasznált, kőolaj alapú polimert egy más, megújuló forrásból származóra szeretné cserélni, de a lehetséges jelöltekről, vagy tényleges lépésekről hivatalos információt még nem adtak ki.

LEGO_story_cikk8

Ahol a csoda születik: A LEGO fröccsszerszáma

Vannak viszont olyan LEGO elemek, melyek nem készíthetőek el ABS felhasználásával. Ilyen például a korábban már említett gumiabroncs, melyhez speciális gumit használnak. Ezen kívül áttetsző illetve átlátszó termékek gyártása sem lehetséges ABS-ből, így ezekhez polikarbonátot (PC) alkalmaznak. Természetesen a felhasznált polimerek sora itt még nem áll meg: egyes termékek elkészítéséhez változatos műanyagokat, polioximetilént (POM), polietilént (PE) és még számos más alapanyagot használnak fel.

Rövid összefoglalómban láthattuk, hogyan jutott el a LEGO Ole Kirk Christiansen billundi álmától egészen a világsikerig. Nem csak egy új játékot, de egy teljesen új és komplett világot álmodott meg nekünk, melyhez pár LEGO kockával és megfelelő képzelőerővel bármikor mi is csatlakozhatunk.

Források:
David C. Robertson, Bill Breen: LEGO: kockáról kockára
http://mentalfloss.com/article/19400/early-history- lego
http://www.lego.com/en-us/aboutus/lego- group/the_lego_history/
http://hvg.hu/gazdasag/20160115_Legonagyhatalom_lesz_Nyiregyhaza_ketszer
http://www.plasticsnews.com/article/20140218/NEWS/140219915/lego-looking- for-a-sustainable-replacement- for-abs
http://lego.wikia.com/wiki/Acrylonitrile_Butadiene_Styrene
https://timedotcom.files.wordpress.com/2015/06/lego.jpg?quality=75&strip=color&w=1100
http://vignette2.wikia.nocookie.net/lego/images/8/8b/Canard_en_bois.jpg/revision/latest?cb=20150226050532&path-prefix=fr
http://vignette1.wikia.nocookie.net/lego/images/3/32/1949Tractor.jpg/revision/latest?cb=20101207075142
http://lego.brandls.info/ww/b75/b75factory06.jpg
https://cnet3.cbsistatic.com/hub/i/r/2011/07/20/93d4465a-f0f3- 11e2-8c7c-d4ae52e62bcc/resize/autox878/226916a69fea18817cfbd5ef18678b50/Prototype_brick_mold.jpg
https://s-media- cache-ak0.pinimg.com/736x/d5/cc/5b/d5cc5b92d80eb001b43690566707c1e9.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/LegoSpritzguss.JPG
http://static1.architectforum.hu/files2012/n00/02/63/21/lego-113.jpg

Megosztás
[
    ]