Dassault Systèmes – a jövő CAD-CAM technológiája

A Dassault Systèmes CATIA CAD-CAM technológiája egy olyan integrált, professzionális megoldást nyújt, amely nagymértékben növeli a folyamatok hatékonyságát, mindeközben időt és pénzt takarítva meg a vállalatok számára.

Napjainkban – mint szinte mindenhol – a fejlesztéssel és gyártással foglalkozó vállalatok között is óriási a verseny. Az ügyfél-igények megfelelő kielégítéséhez azonban nem elegendő a megfelelő szakértelem, ha nem áll rendelkezésre egy olyan szoftver, amely hatékonyan támogatja a mérnökök mindennapi munkáját és biztosítja a folyamatok megfelelő minőségét – legyen szó akár alkatrész vagy terméktervezésről, vagy akár a megfelelő gyártástervezés lehetőségéről.

CADTerv_CATIA_CADCAM_cikk

Milyen előnyei vannak az Ön számára a CATIA integrált CAD-CAM rendszerének?

  • a termékfejlesztés és a gyártás közös, integrált környezetben, adatkonverzió és információvesztés nélkül történik.

A termékfejlesztési folyamat során egyes alkatrészek számtalan módosításon mennek keresztül, esetleg több verzió is készül belőlük. Amennyiben egy külső, nem integrált gyártástervező szoftvert alkalmazunk, az adatokat minden módosítást követően, újra és újra valamilyen semleges formátumba (pl. STEP, IGES) kell mentenünk és importálnunk kell a CAM szoftverbe, amely jelentős felesleges időt és esetleges adatvesztést jelent a napi munka során. A CATIA integrált CAM megoldásának köszönhetően megszűntethetők az adatkonverziók és az ezekből eredő esetleges hibák.

  • teljes asszociativitás az alkatrészmodell és a gyártási program között.

Az integrált megoldásnak köszönhetően folyamatosan követhetőek a termékben történő változások, valamint ezen változtatások hatására a CAM műveletek adaptívan módosulnak az új geometriáknak megfelelően.

  • a geometriai változások gyors átvitele a gyártási programra, a műveletek újraépítése nélkül.

Korábbi cikkünkben már bemutatásra került a Programok újrafelhasználásának lehetősége. A megoldást alkalmazva a megmunkálás-tervezés és a CAM programozás időigénye jelentősen csökkenthető. Emellett hatékonyan, nagyobb átláthatósággal, a már meglévő és jól bevált tapasztalatokra építve alakíthatóak ki a CAM programok – komplett termék- és alkatrészcsaládok esetén is.

  • nagy tudású és pontosan hangolható megmunkálási műveletek esztergáláshoz, 2.5 tengelytől 3 és 5 tengelyes marásig.

Számos műveleti lehetőség áll rendelkezésre a legváltozatosabb geometriákhoz alkalmazkodva, az esztergálástól a marásig, a nagyolástól egészen a simító és maradékanyag eltávolító műveletekig. A nagyszámú stratégiai lehetőségek biztosítják, hogy a megmunkálás hatékony és pontos legyen, függetlenül a geometriától vagy az anyagminőségtől. Kifejezetten nehezen megmunkálható anyagminőségekhez olyan adaptív stratégiák lettek kifejlesztve – melyeket már egy korábbi cikksorozatunkban részleteztünk – melyekkel jelentős mértékben csökkenthetőek a megmunkálási ciklusidők, illetve többszörösére növelhető a szerszámok élettartama – mindemellett garantálva a folyamatbiztonságot és a megmunkálás elvárt minőségét. A műveletek és stratégiák folyamatos fejlesztés alatt állnak – így is igazodva az ipar legújabb trendjeihez.

  • biztosított a gyártástervezés magas fokú szabványosítása és automatizálása (pl. céges szerszámkatalógussal, előredefiniált műveleti sorrendekkel, geometriák felismertetésével, stb.).

Jelentősen megkönnyíti a tervezési munkát, ha a különböző szerszámokat, műveleteket nem kell újra és újra definiálnunk, hanem a vállalati szabványoknak megfelelően ezekre különböző automatizálásokat, szabványokat hozunk létre. A korábbiakban már bemutatásra került például a Továbbfejlesztett szerszámadat-kezelés, a Megmunkálási sablonokkal történő egyszerűsítés és a Geometriai minták gyors létrehozása.

Ezeknek az automatizálásoknak a használata felgyorsítja és egyszerűbbé teszi a megmunkálások tervezését, valamint növeli a folyamatbiztonságot. A kollégák ugyanazokat a jól bevált, tapasztalatokra épülő szerszámokat, sablonokat illeszthetik be. Ez a hatékonyság- és folyamatbiztonság-növekedés pedig jelentős időmegtakarítást és ezzel együtt költségcsökkenést eredményez a felhasználók számára.

  • a programozási idő és a hibák száma csökken.

Hatékonyan és gyorsan csökkenthetjük a programozási és megmunkálási időt, valamint redukálhatjuk a hibák számát a számos speciális művelettel (pl. Bordák megmunkálása), illetve az előző pontokban bemutatott lehetőségek mellett akár a Megmunkálási területek előre definiálásával. Tovább redukálhatjuk a hibalehetőségeket amennyiben a tervezést támogatjuk különböző szerszám- vizsgálatokkal (pl. minimális szerszám-hossz vizsgálat) vagy éppen a valós szerszámgépnek megfelelő virtuális szerszámgéppel ellenőrizzük a gyártás folyamatát.

A Dassault Systèmes jövőbe mutató technológiáit kihasználva a tervezés és gyártás nagy hatékonysággal,megfelelő folyamatbiztonsági feltételek mellett és nem utolsó sorban maximális ügyfél-elégedettséggel hajtható végre, ami az ipari versenyben komoly előrelépést jelenthet a vállalatok számára.

ForrásCAD-Terv Kft.

További információ

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.

Megosztás
[
    ]