Az AMBIT bármilyen CNC szerszámgépet fémnyomtatóvá alakít

A texasi székhelyű HYBRID Manufacturing Technologies AMBIT rendszere képes bármely ipari CNC gépet olyan hibrid rendszerré alakítani, amely a hagyományos folyamatok mellett additív megmunkálásra is alkalmas.

AMBIT_HybridHead_cikk3

A milánói EMO nemzetközi gépipari kiállítás keretein belül megrendezett additív megmunkálási konferencián számos piacvezető cég fejtette ki véleményét a technológiával kapcsolatban, ahol egy megoldás kitűnt a többi közül. A HYBRID Manufacturing Technologies által kifejlesztett AMBIT rendszer egyidejűleg több feladat elvégzésére képes, jelenleg szabadalmaztatás alatt álló megmunkáló fejek sorából, illetve csatlakozó rendszerekből áll. Használhatunk az orsóba beváltható additív megmunkáló fejeket is, kényelmes és gyors cserékkel. A megmunkáló fejek cseréje teljes egészében automatizált, és mindössze pár másodpercet vesz igénybe.

Ahogyan azt Jason Jones, a cég alapítója és vezérigazgatója mondta, “A Hybrid Manufacturing Technologies arra törekszik, hogy egymást kiegészítő technológiákat – ideértve a CNC marást, additív megmunkálást/3D nyomtatást – kombináljon egymással, oly módon, hogy a folyamat közbeni alkatrész-ellenőrzés is biztosított legyen.” A Hybrid Manufacturing Technologies-t 2012-ben alapította Dr. Jason Jones és Peter Coates, egy kutatási és fejlesztési együttműködési projekt spin-offjaként. A cég filozófiája arra a tényre alapoz, hogy az elmúlt évtizedben a fémek megmunkálására szolgáló additív megmunkálási rendszerek fejlesztéseiből a CNC világ jórészt kimaradt.

AMBIT_HybridHead_cikk2

AMBIT_HybridHead_cikk5A CNC marók nagyobb termelési kapacitással dolgoznak, és nem igényelnek utómegmunkálást, míg az additív megmunkálással készült alkatrészek sok esetben igen. Ráadásul az additív fémmegmunkálási rendszerek költsége nehezen ítélhető meg, még a nagy teljesítményű alkatrészek esetében is. “Ennek, az additív és szubtraktív technológia közötti régóta fennálló szembenállásnak vetnek véget a hibrid, CNC-vel és additív gyártási rendszerrel egyaránt felszerelt szerszámgépek, melyek lehetővé teszik mindkét technológia alkalmazását a kívánt arányban,” tette hozzá Jones. Az AMBIT tulajdonképpen egy 4 éves kutatási projekt, a RECLAIM (magas értéket képviselő termékek újra-megmunkálása kombinált lézeres ráolvasztási technológia, ellenőrzési és megmunkálási rendszer használatával – Remanufacture of high value products using a Combined Laser cladding, Inspection and Machining system) kereskedelmi hozadéka, mely projekt célja az volt, hogy a gyártási és javítási folyamatok különféle aspektusaira teljes körű és integrált megoldásokat dolgozzanak ki.

AMBIT_HybridHead_cikk4

Bizonyos tekintetben, már jó ideje az asztali 3D nyomtatók töltötték be a vezető szerepet e téren, multifunkcionális megoldásokat kínálva. Természetesen, amikor egy olyan fejlett gyártórobotot láthatunk munka közben, amely teljes egészében automatizált módon, hibridként hajt végre additív és szubtraktív gyártási feladatokat, az már egy teljesen más történet, és ezekre a megoldásokra mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

ForrásHybrid Manufacturing Technologies

További információ

A Hybrid Manufacturing Technologies honlapján.

Megosztás
[
    ]