Architech – az első 3D nyomtatott edzőcipő

Generatív tervezés Autodesk technológiával

Az Under Armour ma vezető márkának számít, és folyamatosan tágítja a kiemelkedő minőségű sportszerek gyártásának határait. Ennek szellemében a cég közelgő huszadik születésnapja alkalmából az UA innovációs csapata a márka minőségi edzőcipőit kívánta a következő szintre emelni. A csapat egy könnyű, nagyon stabil, lépéscsillapító cipő megtervezését tűzte ki célul, amely a legkeményebb edzések közben is védi a lábat. Az UA Architech elkészítéséhez bevetett számos új találmány és technológia között ott volt a generatív tervezés és a 3D nyomtatás kombinációja is.

Az Autodesk szoftverei kulcsszerepet játszottak abban, hogy az Under Armour csapata teljesítse a cipővel kapcsolatban felállított célkitűzéseket. Például az Autodesk Within használatával történt a hatásos edzéshez szükséges párnázóelemekkel ellátott stabil sarokszerkezet rácsos talpának generatív tervezése.

A generatív tervezés előremutató technológiájának központi szerep jut dolgok megalkotásának jövőjében, ahol a tárgyak szerkezetét egy számítógépes alkotja meg olyan megadott szempontok alapján, mint a tartósság, a rugalmasság és a súly. Mindez olyan összetett, kiválóan teljesítő struktúrákat hoz létre, amelyek kitalálására emberi tervezők soha nem lennének képesek, és amelyek elkészítése – az UA Architech esetéhez hasonlóan – 3D nyomtatást igényel. Az Autodesk Fusion 360 és 3ds Max szoftverei szintén komoly szerepet játszottak a cipő terveinek megalkotásában és finomításában.

Az eredmény: az első, kereskedelmi forgalomban kapható 3D nyomtatott edzőcipő.

A video a Gizmodo tulajdona.

Forrás autodeskforum.hu

További információ

Az Autodesk hivatalos weblapján.

Megosztás
[
    ]