SOLIDWORKS MBD: 2D-s műszaki rajzok már a múlté, a modell alapú tervezésé a jövő!

A rajzolás ősidők óta a tervezés és feljegyzés egy módja. Kezdetben voltak a barlangrajzok, és ahogy a technológia fejlődött, úgy fejlődött a képességünk is, hogy megjelenítsük gondolatainkat, és átadjuk elképzeléseinket. A rajz az idők során sok formát öltött, mint a síkbeli és perspektivikus ábrázolás vagy az első műszaki rajzok megszületése a reneszánsz idején. Majd 20. században egy új mérföldkőhöz érkezett a rajzkészítés. A műszaki rajzokon megjelent a geometriai méretezés és tűrések (GD&T), hogy a gyártott termékek még jobban megfeleljenek a technikai specifikációknak, ami nagyobb pontosságot kívánt ugyanakkor szélesebb módosítási lehetőséget adott. Az 1970-es évektől a számítógép megjelenésével a tervezés a rajzasztalokról a számítógép képernyőire került.

MBD_2-cikk

Ma már a tervezők CAD szoftvereket használnak, hogy 2D-s műszaki rajzokat, 3D-s modelleket és animációkat hoznak létre, amin végig követik egy alkatrész elkészültét. A CAD segítségével a műszaki rajzkészítés felgyorsult és könnyen megoszthatóvá vált. Azonban idő közben a mérnökök azzal is szembesültek, hogy a CAD vázlat nem feltétlenül a legjobb módja a gyártási dokumentumok létrehozásának, megosztásának és tárolásának. Ahelyett hogy csak a rajzokra hagyatkoznának, elkezdtek új utakat keresni, hogyan tudnák modelljeiket kombinálni a műszaki rajzaikkal nem a megszokott 2D és 3D formátumban. Így született meg a műszaki vázlatkészítés egy új formája.

Ez az új tervezési és kommunikációs megközelítés felszámolja a hagyományos ipari tervezői szoftverek kötöttségeit, ahol az adatok gyakran nem kompatibilisek, a tervek többszöri újra rajzolást igényelnek, ahol a különböző csapatok nem érik el egymást vagy lemaradnak a módosításokról, és ahol az együttműködés hiánya valamint a feleslegesen elkészített többlet tervek lelassítják a tervezés folyamatát és növelik a költségeket.

Ez a megközelítés az alapja a rajzolás nélküli gyártási megoldásnak, a SOLIDWORKS MBD-nek (Model Based Definition – Modell alapú tervezés) is. A 3D tervezés előre törésével egyre inkább körvonalazódnak a 2D rajzok határai, és nem csak azért, mert egy 3D világban élünk és hajlamosak vagyunk térben gondolkodni, hanem azért is, mert drága és időigényes elkészíteni és fenntartani, gyakran eltér a 3D modelltől, nagy a hibalehetőségek száma az újratervezések miatt és nem kompatibilis az olyan újszerű 3D alkalmazásokkal, mint a szimuláció vagy az egyre népszerűbb 3D nyomtatás.

A SOLIDWORKS MBD-t azzal a céllal fejlesztették ki, hogy kiküszöbölje az előbb említett problémákat. A program segítségével a cégek képesek meghatározni, elrendezni és publikálni a 3D termék- és gyártási információt (Product Manufacturing Information – PMI) olyan ipari szabványú fájlformátumokban, mint az eDrawings® és 3D PDF. A gyártási folyamatok is közvetlenül 3D-ben végezhetők, így korszerűbbé és gyorsabbá válik a gyártás, lerövidül a ciklusidő, csökken a hibák száma és az eredmény megfelel az adott ipari szabványoknak.

MBD_1-cikk

A SOLIDWORKS MBD három kulcsfontosságú tulajdonsága:

  1. Az olyan adatokat, mint a termékmodellek, méretek, geometriai tűréshatárok, felületek, hegesztési szimbólumok, tételjegyzék, feliratok, táblázatok, megjegyzések, Meta tulajdonságok és más feliratozások, a SOLIDWORKS 3D környezetben 3D PMI-ben kezeli.
  2. 3D PMI bemutatása letisztult és jól felépített szerkezetben történik. A modell forgatásakor a rendszer intelligens módon jeleníti meg vagy rejti el a 3D feliratozásokat, így még átláthatóbbá válik a modell, de közben a funkciókhoz nélkülözhetetlen feliratok sem vesznek el.
  3. 3D PMI több művelet esetében is felhasználható, mint például alkatrész vagy összeállítás műszaki rajzánál, ajánlatkéréskor és vizsgálati jelentéseknél. A műveletben résztvevő több részlegnek és érintettnek – úgy mint a tervezés, beszerzés, gyártás, összeszerelés, minőség-ellenőrzés, értékesítés, marketing, ügyfelek és beszállítók – is megkönnyíti a munkáját.

Az MBD egy fejlődő műszaki rajzkészítő forma. Azonban a nemzetközi ipart ösztönző megrendelők, mint például a hadipar már olyan cégeket választ az űrkutatás és autóipar területéről, akik megbízásik beszállítójaként már 3D-s MBD modelleket használnak. A legnagyobb hajtóerő, hogy ezt a módszert alkalmazzák, az élettartam. Hiszen a hadiparban vagy a repülés technológiában nem meglepő, ha egy-egy gép 20, 30 vagy akár 50 évig is működik. Az ilyen hosszúéletű projekteknél a tervadatok modellben történő közvetlen elérése felbecsülhetetlen értékkel bír. Hiszen, ki tudja, hogy egy új technológia kitalálója és tervezője mennyi ideig fog élni, hogy megoszthassa terveit a fiatalabb tervezőkkel vagy biztosítsa, hogy ne csússzon hiba a számításokba?

Az MBD a másik nagy előnye, hogy a mérnököknek lehetőségük nyílik modelljüket kiindulásipontként használni a minőségellenőrzési vizsgálatokhoz. A modellbe integrált méretezéssel és meghatározásokkal az MBD adatok mérőműszerekkel és 3D szkennerekkel is használhatók, így biztosítva a gyártási előírásoknak való megfelelést anélkül, hogy más, külső műszaki rajzra kelljen hivatkozni. Minden adat, amire szükség van két alkatrész összehasonlításához megtalálható a modellen, így egy fárasztó és időigényes művelet válik egyszerűbbé és gyorsabbá, ami folyamatoptimalizáláshoz vezet. A kommunikációs és ellenőrzési előnyök mellett az MBD használatával a költségek is csökkenek. Az MBD elvek alkalmazása óta olyan nagyvállalatok, mint a Toyota vagy a Boeing termékfejlesztése során 50 százalékos költségcsökkentést ért el.

MBD_3-cikk

Miért érdemes MBD-re váltani?

Az MBD megtartja a 3D modell geometriáját miközben minden gyártáshoz szükséges adatot tartalmaz, amit a 2D-s műszaki rajzokhoz szokás kapcsolni. Mivel 3D-s geometriára épül nagyobb betekintést enged az egyes alakzatokba a gyártók számára is és egy természetesebb módját biztosítja az alkatrészek virtuális kezelésének. A gyártók, akiknek nyersanyagból kell egy terméket létrehozniuk sok előnyhöz jutnak az alkatrész 3D-s megjelenítésével mielőtt elvégzik a CAM és a szerszámpályák beállítását. Továbbá a különböző földrészen és időzónában dolgozó csapatok is jobban megérthetik a MBD modelleket anélkül, hogy papírhegyeket olvasnának át és manuálisan keresgélnének adatokat.

Ha az MBD a számítógépes műveletei miatt nagyon távolinak is tűnik a barlangrajzoktól, a lényeg mégsem változott: elképzeléseink átadása a legérthetőbb és időtálló módon. Akár az MBD lesz a következő szakasz a rajzolás fejlődésében, akár nem, azzal hogy adatokat képes egy egységes formába tömöríteni minden bizonnyal előrébb fogja vinni a műszaki rajzkészítést. A SOLIDWORKS pedig továbbra is azt a célt fogja szem előtt tartani, hogy a mérnökök igényeit felmérve olyan korszerű és rugalmas megoldásokat alakítson ki, amik lépéselőnyt biztosítanak felhasználóik számára. Hiszen manapság a gyorsaság, az információ elérése és annak hatékony alkalmazása teszi lehetővé a terméktervezési folyamatok optimalizálást. A SOLIDWORKS MBD képességeit pedig pontosan erre a célra fejlesztették ki.

Forrás:Eurosolid

További infomráció

A SOLIDWORKS hivatalos hazai forgalmazója az EuroSolid Kft.

Megosztás
[
    ]