Szerszámgépek tisztítása

Szerszámgépeink fejlettsége, felszereltsége alapvetően nemcsak a cégünk, vállalatunk termelési kapacitását jellemzi, de valamilyen szinten az elvégzett munka igényességét is tükrözi. Ez az igényesség egyrészt megjelenik a szerszámgépek kiépítésében, felszerszámozásában, a kezeléshez szükséges szaktudásban, másrészt a szerszámgépekre fordított karbantartási időkben. 

A karbantartás nemcsak a szerszámgép műszaki teljesítőképességének fenntartását, generálozását foglalja magába, de a gép-ember termelési kapcsolat megfelelő ergonómiájának fenntartását, így részben a gép és környezetének tisztaságát is. Jelen cikkünkben a szerszámgépek tisztán tartásával, és annak szükségességével kapcsolatban osztunk meg néhány alapvető gondolatot.

Miért fontos a szerszámgépek tisztasága?

Szerszamgepek_takaritasa_cikk1

1. ábra: Sárgaréz apró méretű forgácsa (palástmarás során keletkezett)

A szerszámgépeket az üzemeltetésük során számos szennyeződés érheti. E szennyeződéseknek mind műszaki, mind ergonómiai szempontból kiemelt hatásuk van gépeinkre. Üzembiztonsági szempontból a különböző szennyeződések jelentik a legnagyobb veszélyt a gépekre nézve. A veszély forrása onnan származik, hogy a szennyeződés lassan fejti ki hatását a gép műszaki állapotára, így általában a gép üzemeltetői nem foglalkoznak vele.

 

Szerszamgepek_takaritasa_cikk2

2. ábra: Hűtőfolyadék tartályban felgyülemlett salakos szennyeződés

Ilyen veszélyforrás például a burkolatokon felgyülemlett olajos forgács. A kifejezetten apró méretű forgácsok (pl. sárgaréz és különböző ridegebb öntött vasak marásnál keletkező forgácsok) a vízbázisú, kevert emulziókkal képzett salakos szennyeződés a gép mozgása során folyamatosan karcolja, sérti a burkolat gumi lehúzó gyűrűjét, csúszólemezes burkolat esetén. Alapvetően a gumigyűrű a burkolat üzemelés közbeni folyamatos ki-becsukódása miatt hajtogatva van.

Szerszamgepek_takaritasa_cikk3

3. ábra: Salakos szennyeződés szerszámgép burkolatán

Szerszamgepek_takaritasa_cikk4

4. ábra: Öntvény apró méretű forgácsa

A nagy sűrűségű, apró karcolások jelentősen növelik a lehúzók kifáradását, ami tönkremenetelhez vezet. A lemezes burkolatok a gumi lehúzók nélkül semmit nem érnek. A hűtőfolyadék által lemosott forgácsos-salak karcolja, sérti a vezetékek futófelületét, másrészt a lefolyt hűtőfolyadék viszkozitása alacsonyabb, mint a szánkenő olajoké, így kimossák a kenést a lineáris csapágyakból. Harmonika burkolatok esetén hasonló a helyzet. A nagy mennyiségben felgyülemlett salakos-olajos forgács lassan koptatja szét a szán harmonikáját.

Szerszamgepek_takaritasa_cikk5


5. ábra: Burkoló lemez idő előtti rozsdásodására utaló nyomok

Ergonómiai szempontból a nem megfelelően és nem rendszeresen takarított szerszámgépnek esztétikai hatásai lehetnek. Egy szerszámgép tisztasága sokat elárulhat (nem feltétlenül mindig) a szerszámgépet üzemelő vállalat, cég műszaki és termelési kultúrájáról. A mai beszállítói ipar szereplőinek megrendelései gyakran alkatrészenkénti 1-2 eurócentes különbségeken múlnak, főleg nagy szériás gyártás esetén. A különböző megrendelői auditokon és üzemlátogatásokon nagymértékben számíthat a döntés meghozatala során a csarnok, így az eszközök tisztasága is, mondván, aki gépeire igényes és rendszeresen letakarítja azokat, valószínűleg a munkájára is igényes lesz.

Szerszamgepek_takaritasa_cikk6

6. ábra: Mindig tiszta kendővel, ronggyal tisztítsuk gépeinket

Nemcsak a szerszámgép, de a közvetlen környezetének tisztasága is fontos szempont. A legkényesebb kérdés a különböző olajok kezelése. Kevés olyan szerszámgép van, mely ne igényelne üzemelése során valamilyen olajat, illetve azokat ne lenne szükséges cserélni. A hidraulika és szánkenő olajokat általában 500 üzemóránként, vagy 3 hónaponként ajánlott cserélni (az olaj gyártójának, illetve a szerszámgép gyártójának specifikációjától függően). A cserélés során akarva-akaratlanul is kifolyhat, lecsöpöghet az olaj. Az olaj kifolyását csúszásveszélye miatt, illetve a csarnok padlózatát érő nehezen eltávolítható szennyeződés miatt érdemes elkerülni.

Mit tehetünk a szerszámgépek tisztaságának érdekében?

A szerszámgép belső, illetve külső burkolatának, gépváz szerkezeti elemeinek tisztítására számos megoldás létezik: olaj, vagy alkohol alapú tisztítószerek, vagy egyszerűen forró vizes kendő. A tisztítás során figyeljünk oda a kendő állapotára. A gépiparban gyakori a törlőkendők többszöri felhasználása. A különböző textil szövetek nedv-, olajszívó képessége korlátozott. Így egy idő után csak szétmaszatoljuk a szennyeződést. A forgácsos-salakos szennyeződés nem megfelelő eltávolításával csak karcoljuk a gép burkolatát, ami a védőréteg, illetve festék idő előtti lepattogzásához, idő előtti korrózióhoz vezet. Ajánlatos minden tisztítási folyamatot új, tiszta, kimosott kendővel elvégezni.

Szerszamgepek_takaritasa_cikk7

7. ábra: Folyamatosan ügyeljünk nemcsak a gép külső, de belső tisztaságára

A gépiparban az olajcserék során gyakori eljárás az érintett terület rongyokkal, kendőkkel való „körbepolcolása”. A különböző olajok viszkozitása általában eléggé alacsony, továbbá alacsony sűrűségük miatt a rongyok, kendők többsége nem alkalmas a teljes kifolyt olajmennyiség felszívására. Különböző forgalmazók erre a speciális célra kifejlesztett nedvességfelszívó szőnyegeket biztosítanak a gépipari felhasználóknak. Általában a szőnyegek törölköző méretű kivitelben készülnek, melyek 3-4 liter olajat is képesek magukba szívni és megtartani.

Szerszamgepek_takaritasa_cikk8

8. ábra: Olajgyűjtő szőnyeg alkalmazása

Összegzés

A termelőeszközeink, szerszámgépeink tisztán tartásának mind műszaki, mind ergonómiai-esztétikai okai vannak. Egy szerszámgép a mai modern technológia és technika szinte minden vívmányát magába foglalja, a legtöbb mai kereskedelmi forgalomban kapható műszaki termék közül azon kevesek egyike, mely mellé emberi tapasztalatot és intelligenciát párosítva, minden bizonyossággal profitot termel. Mint pénztermelő eszköz, az állapota, tisztasága utal a termelési folyamat minőségére is valamilyen formában. Nemcsak műszaki, de gazdasági okokból kifolyólag is érdemes foglalkoznunk vele.

Források:
www.youtube.com/watch?v=I1oF39mM-kE
bbs.homeshopmachinist.net/archive/index.php/t-52562-p-3.html
tool-x.net/how-to-clean-your-cnc-machine/
www.123rf.com/stock-photo/machining_scrap.html
www.broxtec.cz/en/page/67984.type-chips-swarf-scrap-correct-conveyor-design/
www.practicalmachinist.com/vb/bridgeport-and-hardinge-mills-and-lathes/bridgeport-way-covers-chip-guard-ideas-198107/index2.html
www.rocol.com/articles/how-to-clean-a-machine-tool-system
www.mewa.hu/a-sajtonak/sajtokozlemenyek/details/hu-hu–sajtokoezlemenyek—made-in-germany–olajtekno-kendo–formaban—mewa-multitex/