Roemheld modupress préskészülékek – Kifogástalan Befogástechnika

modupress-2

A korszerű, minden igényt kielégítő termelési folyamatok elengedhetetlen részei az olyan berendezések és eszközök, amelyek a baleset- és munkavédelmi előírásoknak eleget téve, termelésünk, gyártási kapacitásunk megnövelését eredményezik. Ehhez kínálja a német Roemheld cég az általa tervezett és épített moduláris felépítésű préskészülékeit, amelyek egy rugalmas, akár későbbiekben is könnyen átalakítható, utólagosan is felszerelhető komplett, kész berendezések.

A modupress préskészülékeket előszeretettel használják szerelési munkáknál, kötések létrehozásánál, szegecskötéseknél valamint alkatrészek be – és kinyomásánál vagy akár ellenőrzési folyamatoknál.

Alkalmazási területek:

 • Hajtástechnikák, meghajtások
 • Tengelykapcsolók, kardántengelyek
 • Kompresszorok, szivattyúk, hidraulika
 • Ipari szerelvények
 • Gépgyártás
 • Építő- és mezőgépalkatrészek
 • Elektrotechnika

Kivitelek

 • Hidraulikus (hidraulikus munkahenger) vagy villamos (szervo) meghajtás
 • Portál (H) vagy C-alakú állványos kivitel
 • 3 vezérlési változat (lent részletezve)

Leírás

A gépek alapkerete munkaasztalként van kialakítva. Az asztal lapja alatt található a villamos vezérlés, vagy hidraulikus hajtás esetén a hidraulikus működtető egység, amely a portál vagy C-alakú állványon lévő préshengert vezérli. A munkaasztalba van besüllyesztve az állvány acélból készült alaplapja, ami így egy sík munkafelületet biztosít és kiküszöböli az ütköző éleket. Az alaplapra tetszőleges munkadarab-felfogásokat, például befogószánokat lehet felrögzíteni. A préshenger dugattyúrúdja egy gyorscsere-készülékkel van ellátva, amire könnyedén felrögzíthetők, ill. cserélhetőek a présszerszámok.

Működtetés

Biztonsági szempontok miatt a préskészülékek az előírt szabványnak megfelelően kétkezes kezelővel vannak ellátva. Annak érdekében, hogy elölről bevezethető legyen a munkadarab, ne legyen útban a kétkezes indítópult, ezek kivitele osztott. Alternatív kivitelként lehetőség van arra, hogy a biztonságot fénysorompóval vagy akár védőburkolattal tovább növeljük. Ez esetben présgép működtetése egy nyomógombbal történik.

Vezérlési változatok

1. változat: Gyors/ -lassújárat vezérlés

 • Útmérés
 • 4 colos Touch-panel

Normálüzem működésének leírása (présüzem)

Bekapcsolásakor a préshenger először gyorsjárattal elindul, amint elérte a meghatározott átkapcsolás-pontját, sebessége lassújáratra csökken.

Igazodás az erőhöz

Miután elérte a beállított maximális erőt és a megtartási időt, a préshenger visszajár a meghatározott visszajárási helyzetbe.

Illeszkedés a helyzethez

Miután elérte a beállított helyzetet a préshenger visszajár a meghatározott visszajárási helyzetbe.

Beállító-üzem

A Touch panelen történő „Beállító-üzem” választás lehetővé teszi a préshenger kézi ki- és bejáratását. Így lehet például előírt szerszámhelyzetre járni, és ennek a helyzetnek paraméterként való beviteléhez, a felvett helyzetet leolvasni.

A préshenger ekkor gombnyomogató üzemben (azaz csak a gomb megnyomása közben) és csak lassú járattal mozog.

cncmedia_orangehr

2. változat: Gyors/ -lassújárat vezérlés út-erő ellenőrzéssel

 • Útmérés
 • Erőmérés
 • 7 colos Touch-panel

Normálüzem működésének leírása (présüzem)

Az 1. vezérlésváltozattal azonos, viszont a következő funkciókkal kiegészítve. A 7 colos Touch-panel lehetővé teszi, hogy 100-nál több adatrekord segítségével megadjuk a kívánt préserőket és a megengedett határértékekkel együtt a hozzájuk tartozó mozgáspontokat, és azokat a képernyőn erő-út ablakok formájában ábrázolhassuk.

Az erő- és útmérők állandóan mérik a préshenger által kifejtett erőt és az általa megtett elmozdulást. Minden egyes megadott úterő-pontban összehasonlítja a mért értéket a megengedett határértékkel. Ha egy vagy több mért érték alul-, vagy túllépi a megengedett határértéket, azonnal egy NIO hibaüzenet jelenik meg. Ahhoz, hogy egy újabb műveletet végezzünk, a 7 colos Touch-panelen előbb a hibát törölni kell. Ha az összes mért érték a beállított határértéken belül van, azonnal IO üzenet jelenik meg és folytatható a következő préselés.

Az adatok a következőkből állnak:

 • Alaphelyzet pozíciója (visszahúzási határ)
 • Gyors-/ lassújárat átkapcsolási helyzete
 • max. erő
 • min. erő
 • max. út
 • min. út

Az előírt és mért értékek adatainak kiviteléhez Ethernet- és SD-kártya csatlakozások állnak rendelkezésre.

cncmedia_orangehr

3. változat: Gyors/ -lassújárat vezérlés mozgási idő-programozással (ECO-préskészülékeknél)

 • Idő-panel

Normálüzem működésének leírása (présüzem)

A kétkezes működtetés mindkét gombjának egyidejű megnyomásakor a préshenger elhagyja az alaphelyzetét. Amint elérte az első beállított időjelet (s), illetve letelt az idő (s), automatikusan átkapcsol gyorsjáratból lassú járatba. Miután elérte a beállított maximális erőt, a henger visszajár a beállított idő alatt az alaphelyzetébe. A biztonságos csatlakozás létrejötte érdekében az előzetesen beállított maximális erőt 1 mp-ig tartja a legalsó helyzetben. Ha egy közbenső helyzetben felengedjük a 2-kezes működtetést, a préshenger ebben a helyzetben állva marad. Ha ismét megnyomjuk, gyorsjárattal alaphelyzetbe jár. Az alaphelyzetet csak azt követően lehet ismét elhagyni, ha a rendszer már elérte azt.

 

További információk az alábbi linken, a gyártó honlapján érhetőek el:

https://www.roemheld-gruppe.de/en/products/press-in-devices.html

Írta Csonka Szabolcs

GIMEX-Hidraulika Kft.

További információ:

A GIMEX-Hidraulika Kft. honlapján.
E-mail: info@gimex.hu