Lengyelországban található a legtöbb HTEC iskola

Nem is olyan sok évvel ezelőtt Lengyelországban még csak a legfontosabb egyetemeken, például Varsóban, Krakkóban, Wrocławban és Rzeszówban működtek Haas műszaki oktatási központok (HTEC-k). A CNC-gépkezelők ilyen alacsony létszámú képzésének fő oka országos szinten a modern gépek hiánya és a szakma népszerűtlensége volt. Az utóbbi időben azonban Lengyelország komoly előrelépést mutat a műszaki oktatás terén, amit mi sem példáz jobban, mint hogy 2016-ban megnyílt az ország tizenkilencedik HTEC iskolája is – ez a legtöbb az európai országok közül.

Haas_HTEC_cikk1

A HTEC lengyelországi sikere a 15 éves Haas-termékforgalmazási tapasztalattal rendelkező Abplanalp folyamatos erőfeszítéseire vezethető vissza. A vállalat ez idő alatt a Haas munkatársaival szorosan együttműködve igyekezett minél hatékonyabban elérni és túllépni a különböző célkitűzéseket. Például a Haas Gyári Képviseletek (HFO-k) és a HTEC-k hálójának köszönhetően napjainkra a helyi gyártóvállalatok vezetőinek és mérnökeinek lehetősége nyílik olyan képzőközpontok meglátogatására, ahol megtekinthetik és kipróbálhatják a legújabb Haas CNC-szerszámgépeket, és konzultálhatnak a műszaki személyzettel. Ezáltal nőtt az egyes iskolák hitelessége, mivel a tanulóknak lehetőségük van ugyanolyan gépeken gyakorolni, mint amelyeket az iparban is használnak. Emellett a gyártók napjainkra rendszeresen szerveznek műszaki workshopokat, így segítik a friss iparági tapasztalatok bekerülését az iskolai tantervbe.

Haas_HTEC_cikk2

További kezdeményezésként az Abplanalp különböző forrásanyagokkal is támogatja a hozzá tartozó HTEC-ket, valamint az iskolavezetők részére rendszeres találkozókat szervez a Varsóban található HFO-központjába. Megjegyzendő, hogy a kormány és a helyi hatóságok továbbra is fontos szerepet játszanak a program gyors fejlődésében. A beruházási hozzájárulásokat övező pozitív sajtóvisszhang minden régióban további figyelmet vonz a szakmára, valamint növeli a szakma népszerűségét a jövőbeli diákok között.

A lengyel CNC-oktatás tovább támogatása céljából az Abplanalp 2015-ben elindított egy speciális minősítési programot, amelynek célja egyes kiválasztott HTEC-diákok gyártóvállalatoknál való elhelyezkedésének elősegítése. „Mindig örömmel segítünk a diákoknak megtalálni azt a munkát, amire vágynak – mondja dr. Paweł Matejak, az Abplanalp igazgatótanácsának tagja. – Az új diákminősítő programunkban a legjobb eredményeket elérő diákokat később ajánljuk ügyfeleinknek. 2016 végére öt különböző HTEC iskola 40 diákja fogja megkapni a minősítést egy Haas gépeken zajló 36 órás intenzív képzés elvégzése után.

Ami a jövőt illeti, az Abplanalp 2020-ra további 10 HTEC iskolát tervez nyitni, az azutáni években pedig évente további hármat, amelyeket egyenlően kíván elosztani Lengyelország területén.

ForrásHaas

Megosztás
[
    ]