CAM rendszerek piaci megoszlása 2015-ben a CIMData szerint

A CIMData által szolgáltatott információk mindig is a leghitelesebbek közé tartoztak, és elég megbízható forrásnak tekinthetők. A piackutatási adataikat nem adják olcsón, ezért azokat csak a nagyobb cégeknek van lehetősége megfizetni. Néha azonban el lehet csípni egy-egy kimutatást, melyből tájékozódhatunk a CAM rendszerek aktuális piaci megoszlásáról. Most a Vero Software Francia oldalán bukkantunk rá egy kimutatásra, mely a 2015-ös CAM piac megoszlását mutatja az eladott licencek száma alapján. Sajnos csak egy diagramot tartalmaz a cikk, így nem tudunk a tavalyihoz hasonló részletességű elemzést csinálni, de a statisztika így is tartogat meglepetéseket!

A statisztikai adatok kiértékelésénél és következtetéseinél számos szempontot figyelembe kell venni. Nézzük ezeket a mi esetünkben:

  • A statisztikai adat forrása: A statisztikai felmérést az egyik leghitelesebbnek tekinthető, független forrás a CIMData adatai alapján vizsgáljuk. (Az adat forrása: http://www.vero-software.fr/news/articles/vero-leader-cfao-2016-cimdata )
  • Az adatok vonatkoztatási halmaza: A megoszlási adat a 2015-ben használatban lévő licencek számából adódik ki. (Tehát nem a 2015-ben eladott licencek számából. Illetve feltételezzük, hogy a felmérés a legálisan használt telepítésekre vonatkozik csak.)
  • Az adatforrás származási területe: A felmérés pontos területére nincsen utalás a cikkben, ezért a “market” szó alatt azt feltételezzük, hogy a világ viszonylatban használatban lévő licencek alapján készült a statisztika. (Ezért a terület bármilyen szűkítésével – például Magyarország – a szűkített területre nem kapunk érvényes képet, hiszen az eloszlás biztosan nem egyenletes. Tehát az alábbi adatokból semmilyen következtetést nem vonhatunk le a Magyar piacra, használni meg végképp NEM használhatjuk.)

    UPDATE: A Francia VERO-tól megerősítést nyert, hogy a CIMData statisztikai adata az AMER, EMEA, APAC (~ Amerika, Európa, Afrika, Ázsia) területen használatban lévő licencek alapján készült.

CIMD2015

CAM piac megoszlása 2015-ben CIMData szerint a világon használatban lévő licencek alapján.
(forrás: CIMData)

Nézzük tehát milyen változások történtek tavaly a statisztika alapján a fenti szempontok figyelembevételével:

  1. A Vero továbbra is vezet, sőt 2%-al növelte a piaci részesedését. Ugye ezek továbbra is a következő szoftverekből állt össze: Alphacam, Edgecam, PEPS, Visi, Machining Strategist, SURFCAM, WorkNC.
  2. A CNC Software (Mastercam) továbbra is a második helyen, bár némileg csökkentek az aktív licencek számai.
  3. A Delcam (PowerMILL, FeatureCAM, PartMaker, ArtCAM) a harmadik helyen szinte változatlan eredménnyel.
  4. A dobogóról épphogy lecsúszva viszont feltűnt egy új versenyző  – Az Autodesk (HSMWorks, Fusion360) a semmiből előtűnve a negyedik helyen jelent meg.
  5. A PTC (Creo), a Siemens (NX), a Dassault Systems (Catia) és a Cimatron egy kicsit (~1%) visszaesett a tavalyi eredményeihez képest.

A 2015-ös év legnagyobb meglepetése tehát az Autodesk, aki frissen belépve (felvásárolva a HSMWorks-öt) jelentős szeletet tudod szakítani magának a CAM piac tortájából. (Ez olyannyira meglepetés, hogy némi nemű kételkedésre is okot adhat … ) Azonban nézzünk egy kicsit rögtön tovább, hiszen az érdekes változások majd a 2016-os évre várhatóak, hiszen ha a tendenciákat és felvásárlásokat nézzük, akkor 2016-ra a következőket jósolhatjuk:

Jóslatunk a CAM piac megoszlására 2016-ra: (Az alább található statisztikai adatok, megoszlás és ábra pusztán csak feltételezések és extrapoláció alapját képezik, semmilyen valós adat nincs mögöttük!)

CIMD2016_pre3

A CAM piac megoszlásának előrejelzése világviszonylatban 2016-ra. -JÓSLAT !
(Csak feltételezés, semmilyen konkrét adatra nem támaszkodik!)

A felvásárlások miatt igencsak átrendeződhet a piac idén:

  • A Vero Software Hexagon által történt felvásárlása miatt egy “új név”, a Hexagon jelenik meg várhatóan az első helyen. (Erről a felvásárlásról korábban már írtunk: A Hexagon felvásárolta a Vero-t.)
  • Az Autodesk színre lépésével és a Delcam felvásárlásával a második helyen lesz várható a másik nagy felvásárló. (Korábbi cikkünk az Autodesk/Delcam felvásárlás híréről.)

Mint látható a felvásárlások és a piaci részesedések változása miatt igencsak átrendeződni látszanak a piac vezető helyén lévő nevek. Kíváncsian várjuk az idei eredményeket, melyek valószínűleg csak jövő nyáron lelhetőek majd fel valamelyik cég honlapján.

Forrás: http://www.vero-software.fr/news/articles/vero-leader-cfao-2016-cimdata

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]