Belső lekerekítések simítása DELMIA-val

Az alkatrészek belső rádiuszainak programozása jelentős időigénnyel bír, főként, ha minden lekerekítést külön-külön ki kell választanunk. Az ilyen geometriai területek megmunkálásra kínál megoldást a V5 és 3DEXPERIENCE DELMIA felhasználói számára a Pencil opció, amely tipikusan a belső rádiuszok megmunkálásra alkalmas eszköz.

delmia-pencil_cikk

Pencil – belső rádiuszok forgácsolása

A művelet alkalmazása során a szoftver megvizsgálja a megmunkálandó alkatrészt és ellenőrzi a modellen található felületek kapcsolódását, vagyis, hogy hol találhatóak belső rádiuszok. Ezeknek a rádiuszoknak a mentén automatikusan pályát generál – így végigvezetve a szerszámot a munkadarab belső lekerekítésein.

Az operáció paraméterezése egyszerű és gyors:

  • kijelöljük a munkadarabot, amire a programot készítjük, valamint
  • meghatározzuk a szerszámpálya-stratégiát és az alkalmazandó szerszámot.

A stratégia meghatározásakor dönthetünk arról, hogy egyen- vagy ellenirányú legyen a megmunkálás típusa, illetve hogy a szerszám a megmunkált felületeken: csak fentről-lefelé, csak lentről-felfelé, vagy éppen mindkét irányban haladhat. Az axiális fogásvétel esetén az általános paraméterek mellett (pl. maximális axiális fogásvételi mélység) kiválaszthatjuk, hogy a szerszám zónáról-zónára, vagy szintről-szintre mozogjon.

Zónáról-zónára történő mozgás esetén az alkatrész egyes területei (pl. zsebek, bevágások) egymás után kerülnek megmunkálásra, míg szintről-szintre történő mozgás esetén nem a területek adják a sorrendet, hanem fentről-lefelé, szintenként egyszerre történik az összes terület forgácsolása.

A művelet alapvetően 3-tengelyes megmunkálási formát képvisel, de amennyiben a geometria igényli, a mozgásforma átkonvertálható 5-tengelyes műveletté, így elkerülve az esetleges ütközéseket, valamint ezzel is kihasználva az alkalmazott szerszámgép lehetőségeit.

Az operáció alkalmazása a felhasználók számára egy kényelmesebb és hatékonyabb geometria-kiválasztási folyamatot jelent a programozás folyamán, mellyel jelentős idő takarítható meg a napi munka során.

További információ

A DELMIA szoftver hazai forgalmazója a CAD-Terv Kft.
Kérje ajánlatunkat ITT.

Megosztás
[
    ]