Többsíkú megmunkálások egyszerűen Alphacammel

Szinte mindennap előforduló probléma CNC gépek programozása közben, hogy az alkatrészen több irányú megmunkálások találhatóak. Addig nincs is igazán nagy probléma, amíg az adott alkatrész téglalap alakú, és a marások is csak az alapsíkokon helyezkednek el. Ezt a legtöbb vezérlőn is egyszerűen le lehet programozni. Ha viszont az alkatrészen különböző szögekben kell marásokat elvégezni, akkor már bonyolult síkok létrehozása szükséges. Az Alphacam szoftver ezen a téren is egyszerű és gyors megoldásokat biztosít a felhasználói számára.

alphacam_sik_5

A geometriákat egyszerűen kiválasztva, a program létrehozza a marási alaksajátosságokat, ami alapján el tudjuk készíteni majd a megmunkálásokat, legyenek azok egyszerű fúrások, vagy akár bonyolultabb marások. Ez az alaksajátosság tartalmazza a kontúr információkat, a mélységeket és a sík információkat is. Amint rendelkezésre állnak ezek az információk, már csak ki kell választani a szerszámot és a megmunkálási módot, majd egyszerűen meg kell adni az alaksajátosságot a listából, vagy akár grafikusan a képernyőről. Az Alphacam ilyenkor automatikusan beállítja a megmunkáláshoz szükséges síkot, és elkészíti a megfelelő szerszámpályát. Ezt a munkamódszert csak ismételnünk kell a különböző síkokon és alaksajátosságokon, az Alphacam pedig minden szükséges számítást elvégez helyettünk.

A programozás módszere akkor sem változik, ha 5-tengelyes fejjel van felszerelve a szerszámgépünk, vagy akár fix vagy forgatható aggregátokkal tudunk csak dolgozni; de a fúróközpont különböző szögekben álló szerszámait is ilyen egyszerűen lehet programozni.

Megmunkáláshoz használható alaksajátosságok típusai lehetnek zsebek, szigetek, furatok és fűrészelési geometriák, különböző összetettségben. Ezekkel a legtöbb bútoripari szabványos megmunkálás elkészíthető, legyen akár az egy zárhely, zsanér fészek, vagy bármilyen téglalap vagy szabadformájú kivágás. Ezeket felismertetve, a megmunkálás pár kattintás alatt elkészíthető.

Tovább egyszerűsíthető a mindennapi munkánk, ha ezeket a gyakran ismétlődő elemeket elmentjük Alphacam sablonként, így ezeket a komplex megmunkálásokat bármilyen új alkatrészen gyorsan alkalmazni tudjuk.

Forrás Enterprise Group

További információ:

Az Alphacam hivatalos hazai forgalmazója az Enterprise Group

Megosztás
[
    ]