Timesavers: a megoldás csiszoláshoz, sorjázáshoz és lekerekítéshez

Made in Holland, a gazdaságos működés garantált receptje

A fémlemezgyártásban jelenleg alkalmazott lemezalakítási és lemezgyártási eljárások szinte végtelen szerkezet és forma kialakítását lehetővé teszik. Ezért örvend egyre nagyobb népszerűségnek a fémlemez, mint nyersanyag. Az Ellwagen and der Jagst városában található, Stengel GmbH már 1967-ben elkötelezte magát a lemezfeldolgozás mellett. A cég küldetésének megfogalmazására a következő mottót választotta: „Innováció és minőség a vevők megelégedésére”.

A Stengelnél szilárdan hisznek abban, hogy mindez csak a legmodernebb géptechnológia alkalmazásával, továbbá szakképzett és motivált alkalmazottakkal érhető el. Mindent, amit a Stengel gyárt, két dolog jellemez – minőség és tartósság. A cég gépsorainak kiválasztásánál is e két tényezőt tartotta szem előtt, ezért esett a választása a holland Timesavers International B. V. bolygós mozgású, forgókefés csiszológépeire, melyek az egyik legmodernebb gyártástechnológia képviselői.

Magas élettartam, alacsony fenntartási költség: A Timesavers lamellás forgókefék élettartama meghaladja a 3000 órát (Fotó: Timesavers International)

Magas élettartam, alacsony fenntartási költség: A Timesavers lamellás forgókefék élettartama meghaladja a 3000 órát (Fotó: Timesavers International)

A hatékony termelés filozófiája

A sikertörténet hajdanán egy 600 m2  alapterületű  műhellyel kezdődött, ahol akták archiválásához fémből készült, páternoszter-rendszerű tároló szekrényeket gyártottak. Időközben a vállalkozás  – Baden-Württemberg keleti részén, Aelen városától 17 km-re északra – a lemezalakítás- és formálás központjává vált. Azt, hogy a folyamatosan modern géppark alkalmazására építő cégfilozófia helyesnek bizonyult, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 56 000 m2  nagyságú gyártó egységeket, raktárt és irodai részleget is magában foglaló területen, mára már mintegy 430 fő dolgozik, akik gyorsan és rugalmasan  képesek teljesíteni a vevők egyedi igényeit.

A miden részletre kiterjedő know-how, a magas termelési kapacitás, továbbá a széles gyártási spektrum lehetővé tesz szinte bármilyen igény teljesítését. A folyamatos megújulás érdekében a Stengel az alábbi négy minőségi alapelvet fektette le:

  • a megfelelő termék
  • a megfelelő áron
  • a megfelelő időben
  • a megfelelő helyen

Az egyre rövidebbé váló innovációs ciklusok, kisebb szériagyártás, valamint olyan új gyártási stratégiák, mint a „just in time” vagy a „lean”gyártás, rugalmas, egyszersmind hatékony gyártóeszközöket igényelnek valamennyi gyártási területen úgy, mint: stancolás és nibbelés, lézer- és vízvágás, hajlítás és alakítás, nyújtás és sajtolás, hegesztés, csiszolás és polírozás területén.

A gyártási folyamatot közvetlenül követő tevékenységek – bevonatozás, címkézés, csomagolás és áru-összeállítás – felvállalásával, az ellwangen-i cég vevőit, a tervezéstől egészen a végtermék kiszállításáig, egy kézből képes szolgálni.

Lemezből készült termékek sokfélesége

A vállalkozás amellett, hogy tengerjáró hajókba gyárt vizesblokkokat, gyárt még lemezeket további felhasználási területekre is, pl. irodabútorok, bolti berendezések, mosogatógépek és hűtőszekrények burkolatát, egyedi- és szériaalkatrészeket, tartozékokat, kaptafákat,  rugdosó lemezeket. Még egy különleges, teljes egészében fémből készült mini-konyha is szerepel a cég kínálatában. Ezeket a Stengel GmbH konyhai eszközöket gyártó részlege gyártja kollégiumok, üdülők, építési- és lakókonténerek, orvosi rendelők, idősotthonok részére, csak hogy néhányat említsünk a lehetséges gyártási területek közül.

Walter Feil cégvezető szerint vállalata egyértelműen vezető szerepet tölt be a piacon. „Ennek oka amilyen egyszerű, olyannyira meggyőző is: a tervezéstől a termék legyártásáig tartó folyamat során, végig minőséget, hozzáadott értéket nyújtunk és vevőinkkel való szoros kapcsolatunkat folyamatosan erősítjük.”

Amit a megmunkálásra kerülő lemez mennyiségéről mond, valóban lenyűgöző: „Évente több mint 14 000 tonna lemezt dolgozunk fel – 7 000 tonna acélt (bevonat nélküli vagy ónozott), 6 500 tonna rozsdamentes acélt és 600 tonna alumíniumot. A 3500*1500 mm a legnagyobb lemezméret, amellyel dolgozunk, az anyagvastagság pedig 0,5 és 20 mm között változik, amelyből a 0,5- 3mm közötti vastagság a legjellemzőbb.”

A kezdet

Perforált lemez: kitűnően sorjázott és lekerekített élek – utómunkára nincs szükség.

Perforált lemez: kitűnően sorjázott és lekerekített élek – utómunkára nincs szükség.

Szinte valamennyi lemezalkatrész esetében szükség van egy további megmunkálási fázisra, ahol az élek sorjázása történik – ezt a forgókefés csiszológép által végzett éllekerekítés jelenti. A cégvezető ezt a magasabb minőséget jelentő technológia megoldás bevezetését így meséli: „Kezdetben a kiálló sorjákat kizárólag csiszolással tudtuk megszüntetni. Akkoriban megbízást kaptunk irodakonténerbe kerülő fiókelőlap gyártására. Konténerenként három fiók elkészítésére szólt a feladat. Az elvárás az volt, hogy az előlapra egy kivágás kerüljön, a hozzáférhetőség biztosítására. Minden alkalommal 1 milliméteres sugarat kellett marnunk. Ekkor, ezek közül a rekeszek közül, néhányat megmunkáltunk az első kefés csiszológépünkkel, így kerekítve le az éleket. Az eredménnyel a vevőnk rendkívül elégedett volt. Így rekeszenként mintegy háromeurós megtakarítást tudtunk elérni, konténerenként pedig csaknem tíz eurót takarítottunk meg.

Három funkció egy gépben

Sorjátlanítás kiváló eredménnyel, elégedett felhasználók: Walter Feil cégvezető (balra) és Martin Benninger, a technológiai részleg vetetője

Sorjátlanítás kiváló eredménnyel, elégedett felhasználók: Walter Feil cégvezető (balra) és Martin Benninger, a technológiai részleg vetetője

Mára az elvárások némileg megváltoztak. Egy lézerrel vágott alkatrész esetében alig keletkezik sorja, ugyanakkor van két éles szél, amit érdemes lekerekíteni.

Feil szerint a gyártásban bekövetkezett magasabb szintű minőségi elvárás kulcsszerepet játszott a szerszám- és gépgyártás területén.„A megmunkálandó lemezeink mérete egyre nagyobb lett, amivel az alkatrészekről eltávolítandó sorja mennyisége is növekedett. Ekkor egy szerszám- és gépspecialista tanácsadó céghez fordultunk, akik figyelmünkbe ajánlották a holland Timsesavers cég forgókefés csiszológépeit. Ezekkel a gépekkel, szükség esetén, elvégezhető a nagyolás, így a sorja jelentős része eltávolítható. Lekerekíthetjük továbbá az éleket, és – amennyiben szükséges – finiselést is végezhetünk.  Mindezt megtehetjük egy gépen, egy menetben, bármilyen további időráfordítás nélkül. Hagyományos gépekkel ez a gazdasági és egyben minőségi előny csak nehezen érhető el.”

A Timesavers Németországban, több helyszínen is biztosít a felhasználók számára lehetőséget arra, hogy forgókefés csiszológépeiket kipróbálhassák. Emellett a cég válogatott tanácsadókkal dolgozik együtt világszerte, így Magyarországon is, ahol a székesfehérvári központú EPL-Tech Kft. várja a gépekkel kapcsolatos kérdéseket.

A legújabb „Made in Holland” gépgeneráció: a bolygó mozgású forgókefés csiszolási technológia a lézerrel vágott, lyukasztott, mart vagy akár profilozott munkadarabok teljesen egyenletes sorjátlanítására, éllekerekítésére és finiselésére is alkalmas.

A legújabb „Made in Holland” gépgeneráció: a bolygó mozgású forgókefés csiszolási technológia a lézerrel vágott, lyukasztott, mart vagy akár profilozott munkadarabok teljesen egyenletes sorjátlanítására, éllekerekítésére és finiselésére is alkalmas.

A kíméletes holland gép

Azt, hogy a gépek a lemezzel hatékonyan, ugyanakkor kíméletesen bánnak, mutatja a tény, hogy a felület, akár horganyzott vagy védőfóliával bevont, nem sérül. Még a feliratozás is szinte érintetlen marad. A rozsdamentes acélfólia, illetve alu-táblák kíméletes kezelése a Timesavers gépek egyik kiemelkedő tulajdonsága. Egy másik ilyen tulajdonság a forgókefék magas, több mint 3 000 órányi élettartama. Ezzel Feil is egyetért: „Az egyik gépünk hat hete dolgozik kétműszakos munkarendben, és a forgókefék még mindig sértetlenek.” Ennek alapján, egy nyolc darabból álló forgókefe-készlet esetében az eszközköltség óránként csupán egy és két euró közé tehető.

A gyorscserélő egységgel ellátott kefék pillanatok alatt kicserélhetőek

A gyorscserélő egységgel ellátott kefék pillanatok alatt kicserélhetőek

Rondal Raats, a Timesavers németországi értékesítésért felelős vezetője, a 42-es géptípus előnyei között említi még a következőket is: „A forgásnak köszönhetően a kefék és a gépre helyezett lemezalkatrészek közötti érintkezési idő egyedülállóan hosszú.” Majd egy, a technológiára vonatkozó, kulcsfontosságú megállapítással folytatja: „És bár egy, a nagyolásra, sorjázásra. éllekerektítésre és finiselésre rendelkezésre álló rendkívül rövid munkaciklus esetében stancolhatunk vagy vághatunk úgy, hogy kevés sorja keletkezzen, ám  teljesen sorjamentes munkát nem tudunk végezni. Tehát nincs más választásunk, minthogy az éleket lekerekítsük, és ehhez olyan gépet kell választanunk, amely ezt a folyamatot magabiztosan végzi el.”

A Timesavers rövidesen a harmadik gépet szállítja Ellwagenbe. Ennek köszönhetően a gyártás még hatékonyabbá válhat: valamennyi anyagtípushoz egy külön csiszológép áll majd rendelkezésre. Ezzel a technológia megoldással további értékes gyártási idő nyerhető – a közbenső megmunkálások a jövőben szükségtelenné válnak.

Az intelligens vákuum energiát takarít meg

A holland mérnökök a gépbe további gazdaságos megoldásokat is terveztek: a szenzoros szabályzóval ellátott vákuumszivattyú mindig akkora szívást állít elő, amekkora szükséges, így még a legkisebb, 50 * 50 mm nagyságú lemezalkatrészek is rögzíthetők a munkaasztalra. Ezzel a felhasználó jelentős mennyiségű energiát spórol. A korábbi vákuumrendszerek mindig teljes terheléssel működtek. A gépek ezen új generációja további jelentős újításokat is kínál. Példának okáért a forgókefék cseréje most még egyszerűbb és gyorsabb, a kezelőpanel pedig 45 fokkal elforgatható úgy, melynek segítségével a kezelő a paramétereket úgy is módosíthatja, hogy a megmunkálási folyamatot figyeli.

Magáról a gépről

A forgókefés csiszolási technológia a lézerrel vágott, stancolt, mart vagy akár profilozott munkadarabok teljesen egyenletes sorjátlanítására, éllekerekítésére és finiselésére alkalmas. A központi tengely körül forgó bolygóműves munkaállomás nyolc, jobbra- és balra forgatható lamellás forgókeféből áll. Négy henger az óramutató járásával megegyezően, 4 pedig azzal ellentétes irányba forog. Ezek segítségével a munkadarab valamennyi éle, minden irányból megmunkálhatóvá válik, méghozzá teljesen egyenletesen, akár durván, akár enyhén sorjás élekről van szó.  Még a mart vagy profilozott és akár 20 mm-es szegéllyel rendelkező lemezalkatrészek is gond nélkül és gazdaságosan sorjázhatók, valamint az élek is lekerekíthetők.  Minden utómunka feleslegessé válik.

A 42-Series-1350-WRbW sorozatú gép szalagszélessége 1350 m, automata, motorikus lemezvastagság-beállítással van ellátva (0 és 100 mm között). A frekvenciavezérelt motorok fokozatnélküli sebességszabályozást tesznek lehetővé, valamint az előtolási sebesség is – 0,5 és 8 m/perc között – fokozat nélkül szabályozható.

Moduláris felépítés, nagyfokú hatékonyság: a forgókefés csiszológépek opcionálisan felszerelhetők további elő- és/vagy utó-munkaállomással. Középen nyolc, balra és jobbra forgó, illetve ezekkel egyidejűleg egy, a központi tengely mentén forgó csiszolóegység munkálja meg a munkadarabokat, minden irányból.

Moduláris felépítés, nagyfokú hatékonyság: a forgókefés csiszológépek opcionálisan felszerelhetők további elő- és/vagy utó-munkaállomással. Középen nyolc, balra és jobbra forgó, illetve ezekkel egyidejűleg egy, a központi tengely mentén forgó csiszolóegység munkálja meg a munkadarabokat, minden irányból.

A forgókefés csiszológép moduláris felépítése lehetővé teszi, hogy a gépet felszereljék további, végtelenített csiszolószalaggal ellátott munkaállomással is, amely a vastag és kemény salak/olvadék eltávolítására és finiselésre szolgál. Ezek felszerelése opcionális, utólag is lehetséges.

https://www.youtube.com/watch?v=81UReCH8g4A

További információ:

EPL-Tech Kft.
dr. Illyés Péter
Ügyvezető / Sales és Marketing
+36 20 342 7969
illyes.peter@epl.hu

A Timesavers hivatalos honlapja.
A Timesavers hivatalos magyarországi forgalmazója az EPL-Tech Kft.

Megosztás
[
    ]