Termelékeny köszörű a TSCHUDIN termékvonalból

A KELLENBERGER kifejlesztette – a minőségre és ciklusidőkre vonatkozó legmagasabb szintű igényeket figyelembe véve – a költséghatékony TSCHUDIN 25 CNC köszörűgépet. E géptípus moduláris és kompakt felépítése lehetővé teszi a széleskörű, speciális megrendelői igények kielégítését. A piaci igényeket mindenkor szem előtt tartva innovatív megoldásaival a T25, a legkisebb helyigény mellett képes nagy mennyiségek gyártására, mindezt alacsony fajlagos költség mellett.

TSCHUDIN T25

A TSCHUDIN T25, a palástköszörűk gyártásában több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező TSCHUDIN, és a precíziós palástköszörűk fejlesztésében és gyártásában több mint 100 éves tapasztalatot magáénak tudható KELLENBERGER, összevont szakértelmének eredménye. A végeredmény teljes mértékben megfelel a HARDINGE GRINDING GROUP magas minőségi elvárásainak, amit az a köszörűk piacvezetőjeként és a technológiai éllovasaként képvisel.

T25

T25

A géptestet úgy alakították ki, hogy a gép köszörülési teljesítménye akár 10 kW, a köszörűkorongok átmérője pedig maximum 500 mm lehet. A gépen maximum 600 mm hosszúságú munkadarabok munkálhatók meg. A T-alakban elrendezett X és Z tengelyek lehetővé teszik a kompakt kialakítást, kevés utólagos szerelési igénnyel.
Az X-tengely különösen merev lineáris vezetője alapozza meg a gép nagy teljesítményét, dinamikáját. Mindez pozitív hatással van a palást- és az excentrikus, nem körszimmetrikus köszörülés pontosságára. A Z tengely csekély kopásának, és a keringetett-olajkenésű csúszó vezetőnek köszönhetően optimális csillapítási jellemzők érhetők el. Minden adott tehát a rövid ciklusidők, valamint a nagy alak- és méretpontosság elérésére.

A moduláris köszörűfejeknek köszönhetően a gép alkalmazható egyenes-, ferde-, illetve adott esetben kombinált beszúró köszörülés elvégzésére is. A munkadarabok automatizált be- és kifogása olyan kívánalom, amely mindig elvárás volt a gyártó alkalmazásokkal szemben. Éppen ezért ezt központi kérdésként kezelték a fejlesztés során. Ennek eredményeképpen a T25 gép koncepciójába a KELLENBERGER számos anyagmozgatási lehetőséget épített be, különféle opciókkal, méghozzá moduláris és helykímélő módon.

Vezérlés

A Fanuc 31i vezérlésen alapuló, Windows CE-vel támogatott, újonnan kifejlesztett CNC vezérlés, a beállítások, a programozás és a szerszám kezelés szempontjából is nagyfokú kényelmet kínál. Az ISO programozáshoz aktív támogatást nyújt ikonok és grafikus súgó formájában. A vezérlés biztosítja a grafikus programozás lehetőségét is, hengerfelületek, lekerekítési sugarak, letörések, kúpfelületek és kontúrok támogatására. Mindenképpen érdemes említést tenni a vezérlőrendszer felhasználóbarát funkcióiról. Ezek közé tartoznak a részletes folyamatjelzők, a joystick, az elforgatható vezérlő panel. Integrált kezelőrendszerével, hordozható kézi paneljével a beállításokat és bővített funkciók használatát még könnyebbé teszi.

Géptest

A géptestet egy szilárd, hosszú élettartamú és magas minőségű öntöttvas ágy alkotja. Azzal, hogy a gépágyat szisztematikusan elválasztották a hűtőmedencétől és a rezgő alkatrészektől, a gépágy a lehető legmagasabb szintű hő stabilitást nyújtja, egyúttal csökkenti a külső tényezők okozta hatásokat. A magas fokú dinamikát a legújabb meghajtás biztosítja. Ez lehetővé teszi a magas, akár 20 m/perc gyorsjárati sebességet a hossztengely mentén, illetve a 10 m/perc sebességet az előtolás esetén. Általában abszolút skálát alkalmaznak az X és Z tengelyen.

Köszörűfej

A KELLENBERGER-nél számos, már bizonyított köszörűfej közül választhatunk. Ez rendkívüli rugalmasságot nyújt számunkra akkor, amikor az adott felhasználó igényeihez igazodó modellt szeretnénk kialakítani. A gyártó alkalmazásokhoz két, külső (tehát nem furat) köszörűkorong érhető el, amely az adott alkalmazáshoz specializáltan használható mind az egyenes, mind a ferde profilú beszúró köszörülési műveletekhez. A géphez maximum 500 mm átmérőjű, és 10 kW-os teljesítmény mellett, 63 m/s kerületi sebességre képes köszörűkorongot használhatunk.

Opcióként a köszörűfejek felszerelhetők részben vagy teljesen automatizált kiegyensúlyozó rendszerrel, a szerkezetben keletkező rezgések, zajok csillapításával, illetve kézi vagy automatikus tengely mozgatóval.

Anyagmozgatás

Anyagmozgatás

Anyagmozgatás

Az anyagmozgató rendszert a gép koncepciójába építették és moduláris módon integrálták. A vezetőgerenda tartó oszlopait nagyvonalúan méretezték és rezgés semleges módon rögzítették a gépre. (ld. az Anyagmozgatás képen) A befogó rendszer moduláris kialakítású. A „keyhole” megoldás alapfunkcióként érhető el. Ezzel a megoldással az alkatrészeket a beépített portálból egy transzferre helyezik át. Így a gépet a megrendelő saját elképzelése szerint építheti be a gyártó folyamatába vagy a már meglévő robotizált anyagmozgatóval felszerelt gyártócelláiba.

További KEL-Portal modulok:

  • Palettás vagy paletta nélküli, fix, végtelenített futószalag
  • Gépbe teljesen beépített be- és kifogó modul a prizmatikus rudak köszörülésére rendkívül gyors (kevesebb, mint 1,5 mp) átállási idővel.
  • Interfész az ügyfél specifikus automatikához, egy sztenderd befogó interfésszel.
  • Több folyamat csatlakozik a központi anyagmozgató rendszerre.
  • A befogáshoz, kifogáshoz: V-megfogók, H-megfogók, dupla megfogók az alkalmazások és az összetevők körétől függően.

További információ

A Tecno.Team honlapja

Kapcsolattartó

Thiery Tamás
Tel.: +36 30 946 7147
Email: thiery@t-email.hu